Iedzīvotāju aptauja: ministru reitinga lejasgalā – Viņķele, vispozitīvāk vērtēti Puntulis un Linkaits

Latvijas iedzīvotāji pozitīvi vērtē tikai divu ministru – kultūras ministra Naura Puntuļa (VL-TB/LNNK) un satiksmes ministra Tāļa Linkaita (JKP) – darbu, turpretim visnegatīvāk iedzīvotāji raugās uz veselības ministres Ilzes Viņķeles (AP) sniegumu, vēsta “Neatkarīgā Rīta Avīze” (NRA), pamatojoties uz SKDS aptaujas datiem.

Kultūras ministrs minētajā reitingā ieguvis astoņus punktus, bet Linkaits – trīs. Visiem pārējiem Krišjāņa Kartiņa (JV) valdības ministriem, tai skaitā arī premjeram, iedzīvotāji snieguši negatīvu vērtējumu.

Sabiedrisko attiecību aģentūras “Mediju tilts” līdzīpašnieks, politologs Filips Rajevskis gan NRA norādījis, ka reitingā pozitīvo vērtējumu ieguvušajiem ministriem ir ārkārtīgi zema atpazīstamība, kas uz datu par citiem politiķiem fona liedz izdarīt korektus secinājumus par viņu darbības vērtējumu sabiedrībā. Linkaitu nepazīst 42,1% aptaujāto, bet Puntuli – 37,9%.

Kā Puntuļa kā ministra atpazīstamība ietekmējusi viņa reitingu, nav iespējams objektīvi vērtēt, jo viņš aptaujā iekļauts pirmo reizi, ņemot vērā, ka amatā stājās vien pērnajā vasarā.

Taču, piemēram, Linkaita atpazīstamības koeficients kopš 2019.gada februāra ir audzis par 5,7 procentpunktiem, bet līdz ar to par 2,9 punktiem kritis viņa reitings.

Jaunajā reitingā starp valdības ministriem trešais jeb pirmais “zem svītras” ar negatīvu darba vērtējumu ierindojies par iekšlietu nozari atbildīgais Sandis Ģirģens (KPV LV), kurš ieguvis vērtējumu -2,5. Aiz viņa seko šo pašu partiju – “KPV LV” – pārstāvošais ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro ar reitingu -4,9.

Aizsardzības ministra Arta Pabrika (AP) darbs novērtēts ar -5,5, bet viņam seko valdības vadītājs Kariņš ar -6,4 punktiem. Septītajā vietā starp ministriem ar ievērojami zemāku darba vērtējumu – -14,8 punktiem – ierindojies ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV), bet viņam seko cits “Jaunās Vienotības” pārstāvis – finanšu ministrs Jānis Reirs ar vērtējumu -17,0.

Starp Kariņa valdības ministriem devītais reitingā palicis zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) ar -19,0 punktiem, bet viņam seko tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) ar -21,8 punktiem, Ramona Petraviča (KPV LV) ar -28,6 punktiem un izglītības ministre Ilga Šuplinska (JKP) ar vērtējumu -29,9.

Reitingu noslēdz divi “Attīstībai/Par!” ministri – vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce un jau pieminētā veselības ministre Viņķele, kuru darbs novērtēts attiecīgi ar -30,7 un -44,9.

NRA norāda, ka, jaunākos datus salīdzinot ar 2019.gada februārī apkopotajiem, reitings no pozitīva par negatīvu kļuvis trim valdības locekļiem – Kariņam, Nemiro un Pūcem. Pēdējais no viņiem piedzīvojis visievērojamāko reitinga kritumu – par 34,8 punktiem, kas, visticamāk, varētu būt skaidrojams ar viņa virzīto administratīvi teritoriālās reformas plānu, norāda NRA. Tikmēr Pūces atpazīstamība nepilna gada laikā augusi par 22,5 procentpunktiem.

Ministru reitinga lejasgalā esošās Viņķeles atpazīstamība nepilna gada laikā uzlabojusies no 80% līdz 91,3% jeb par 11,3 procentpunktiem. Tieši par tikpat punktiem šajā laikā sarucis viņas reitings.

Politiķu jaunie reitingi aprēķināti no aptaujas, kura tika veikta laika periodā no 2019.gada 30.novembra līdz 11.decembrim. Aptaujā piedalījās 1538 respondenti.

Kā jau būsit ievērojuši, portālā Puaro.lv ir jauna sadaļa “WHO IS WHO”, kur esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti  un ministri, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook , Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: nra.lv, foto: ekrānuzņēmums

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


1
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
negodīgi
negodīgi

Tumsonība un pilnīga neizpratne – kā var nenovērtēt šuplinskas plosīšanos pāri jebkurām sapra’ta robežām un nasing spešal daile-Latvijas eksportprodukts puspasauli apskaraidīja- … un joprojām atpaliek no tiembrekšiem un Viņķeles! Ko tad šuplinskai te darīt- no kakla zvaniņu noņemt vai jālec tagad Daugavā?