Jurģis Liepnieks. Mēs nepatīkam viens otram

Liepnieks

Man nepatīk Rajevs un Puntulis, un Meņģelsone un Kariņš un Jaunā vienotība. Ai, ko tur, – neviena no partijām man nepatīk, un politiķi man nepatīk. Nemaz nepatīk. Un man ir aizdomas, ka es tāds neesmu gluži vienīgais. Es ar mokām katru reizi pirms vēlēšanām izmisīgi cenšos izdomāt, kura no partijām man nepatīk mazliet mazāk nekā citas. Labi vismaz, ka var svītrot tos kandidātus, tad tur es varu savu nepatiku kārtīgi izpaust. Man nepatīk arī visādi pārgudri eksperti, kuri tikai gudri stāsta, ka viss ir nepareizi, bet paši neko nekad nav darījuši. Man nepatīk arī žurnālisti, patīk vienīgi, ja kārtīgi pārbrauc kādam ar ceļa rulli. O, jā, tas man patīk. Domburs kādreiz patika, viņš mācēja visus nolikt pie vietas, mācēja pateikt, ko domā par viņiem, bet tagad jau arī vairs nav tas. Nepatīk.

Man nepatīk arī visādi tur NVO ar savu pārspīlēto un kareivīgo taisnības sajūtu. Reizēm jau viņiem ir taisnība, bet vienalga aizdomīgi. Kurš vispār viņiem maksā? Man nepatīk latviešu uzņēmēji, jo man ir stipras aizdomas, ka godīgi jau viņi nez vai ir bagāti kļuvuši. Ja viņi nav bagāti, knapi savelk galus, tad man viņi patīk mazliet labāk, bet vispār nepatīk. Man nepatīk arī ierēdņi, viņi neko nejēdz, sēž tikai un saņem savas lielās algas. Vispār jūs visi man nepatīkat. Es, protams, jums arī nepatīku. Mēs esam latvieši.  Mēs nepatīkam viens otram. Par ļoti daudziem mēs vispār sen esam aizmirsuši, kāpēc tieši viņi mums nepatīk, bet ļoti labi atceramies, ka nepatīk. 

Nē, nu labi, izņēmumi ir, protams, es saprotu, nevajag pārspīlēt, nevajag vispārināt. Man ir daži draugi, kuri man patīk. Savējie. Es viņiem arī patīku. Mēs viens par otru cieti. Tad, protams, vēl ir basketbolisti vai hokejisti, tajā nedēļā, kad viņi kaut ko lielu uzvar. Bet tā jau tur arī pilns ar nepatīkamiem cilvēkiem, un kurš vispār to federāciju vada? Un kam tie klubi pieder? Un kas ir sponsori? Nekā jau laba tur nav, pilns ar visādiem nepatīkamiem cilvēkiem. Tā arī dzīvojam.

Viens no būtiskiem iemesliem, kāpēc jūs man nepatīkat, ir tas, ka es visu zinu labāk. Tas ir tik nogurdinoši, visu zināt par visiem labāk. Neviens jau neklausās. Paši domā, ka zina visu labāk. Idioti.

Zviedri, dāņi, somi, amerikāņi, francūži, pat igauņi – tie mums patīk, tie ir gudri un visu dara pareizi. Viņu uzņēmēji mums arī patīk, mēs labprāt pie viņiem strādājam, daudz labprātāk kā pie latviešiem. Viņus mēs arī nečakarējam, ja esam kaut kādi ierēdņi, jo nu tie jau ārzemnieki. Mēs pat priecājamies, kad viņi nopērk kārtējo latviešu uzņēmumu. Tagad būs labāk. Būs vairāk kā ārzemēs nevis kā Latvijā.

Krievi… nu par tiem viss skaidrs, tie mums jo īpaši nepatīk, vēl vairāk nekā latvieši, tie ir pirmajā vietā, tam ir skaidri iemesli, bet uzreiz otrajā vietā  tad gan latvieši.

Ņemot vērā, ka mēs viens otram jau tā nepatīkam, nav brīnums, ka jo tālāk dzīvojam, jo šķelšanās iemeslu un plaisu kļūst aizvien vairāk – kovids, vakcīnas, maskas, geji un tradicionālā ģimene, netradicionālā, mēs nelaižam garām nevienu iespēju. Tagad transpersonas, klimats, Stambulas konvencija, naktsmiers pilsētās, teju katru mēnesi parādās jaunas tēmas, kas var kalpot naida izvirdumiem, kāda kancelēšanai, izsmiešanai, noniecināšanai, pamācīšanai. Un tās ir tikai ikdienas tēmas pa virsu dziļajam stabilajam riebumam pret  progresīvajiem, konservatīvajiem, zaļajiem, zilajiem, labējiem, kreisajiem lembergistiem, zatleristiem, sorosītiem, naciķiem, paristiem, sociķiem, komuņagām un visādiem citādiem veciem perdeļiem un jauniem iznireļiem zaļknābjiem. Pateicoties tehnoloģijām ienīst kādu, kādus un visus ir kļuvis daudz vieglāk nekā agrāk un mēs to mākam izmantot.  Mazliet pirkstu veiklības un es jau esmu atradis kādu neveiksmīgu izteikumu vai stulbību jebkurā pagātnē un – ha, saņem, mērgli. Lielākas cerības tev ir tikai tad, ja esi tāds nulle no nekurienes, vispār bez nekādas pagātnes, ja vispār nekas par tevi nav zināms, lai gan tad, protams, tev tiks pārmests pieredzes trūkums un tas, ka mēs par tevi neko nezinām. Bet nu labi, dosim tev iespēju līdz pirmajai mazākajai kļūdai. 

Nacionālā mērogā šis savstarpējās nepatikas fenomens izpaužas totālā nespējā sadarboties un kopā strādāt. Nesenā Kariņa valdība tam brīnišķīgs piemērs. Ilgi runā, ar cik kājām galds vai ķeblītis stabilāks, līdz nepilna gada laikā noskaidro, ka sadarboties nav spējīgi vispār nemaz, lai cik daudz par galdniecības tēmām būtu uzzināts. Tad mēģina it kā paplašināt koalīciju, bet vieni taču neies sadarboties ar tiem, bet citi atkal ar šitiem, un tajā partijā ir tas, bet tajā šitais, un man nez kāpēc šķiet, ka es pat jau zinu kā veiksies ar sadarbību tiem, kas tomēr tad it kā piekrituši. Es to zinu tāpēc, ka cilvēki, kas nepatīk viens otram, var sadarboties tikai, ja spēj par savu personīgo nepatiku aizmirst kāda augstāka mērķa vārdā, bet tādi brīnumi Latvijā vēl nav redzēti.

Sabiedriskie mediji ir vēl viens brīnišķīgs piemērs tam, kā mūsu nepatika vienam pret otru nosaka sabiedrisko dienaskārtību, publisko debašu kvalitāti un attiecīgi dzīves kvalitāti Latvijā. Labo un slikto, aicināmo un neaicināmo saraksti, atbalstāmie un neatbalstāmie, pat sfērās ārpus politikas savas mediju varas izmantošana un pakārtošana visšaurāko personisko simpātiju un antipātiju vadlīnijām. Vidē bez jebkādas kontroles un mediju kritikas tas viss ir kļuvis vienkārši par pašsaprotamu normu.

Bet tas vēl ir tikai tas, kas virspusē,  paskatīsimies nedaudz dziļāk. 

Mūsu politiskais process visos līmeņos apliecina augstāk aprakstīto realitāti. Mēs viens otram nepatīkam, mēs spējam sadarboties un labi justies tikai šaurā savējo lokā. Mūsu politiskās partijas ir tieši šādi šauri savējo loki un tās Eiropas kontekstā pat īsti par partijām nevar nosaukt.

Daži skaitļi salīdzinājumam. Igaunijas valdošajā Reformu partijā ir 11 tūkstoši biedru, Centra partijā 10 tūkstoši, Konservatīvie ir 10 tūkstoši.

Lietuvā: Tēvzemes savienība 12 tūkstoši, Sociāldemokrāti 15 tūkstoši.

Īsāk sakot, gan Lietuvā, gan Igaunijā vienā lielākajā partijā ir vairāk biedru, nekā visās kaut cik vērā ņemamās partijās Latvijā kopā.

Lielākā partija pēc biedru skaita šobrīd Latvijā ir Vienotība ar 2166 biedriem. 

Jaunākie dati par Latvijas politisko partiju biedru skaitu pieejami šeit: https://www.ur.gov.lv/lv/specializeta-informacija/informacija-par-politisko-partiju-biedru-skaitu/

Ar nevalstisko sektoru ir līdzīgs stāsts. Tajā ir iesaistīts mikroskopisks cilvēku skaits un lielākā daļa nevalstisko organizāciju (industriju lobijus te neskaitīsim) ir dažu aktīvistu projekti vai fondu naudas apguves mehānismi atkal jau tikai, lai uzturētu dažus aktīvistus. (Es nesaku, ka viņus nevajag uzturēt vai ka ir slikti, ka viņi ir. Nē, tas ir labi. Slikti ir, ka tās ir šauras savējo kopiņas, kuras tāpat raksturo nepatika pret nepiederošajiem un nespēja sadarboties.)

Tam ir visdažādākās konsekvences. Ja mēs nespējam sadarboties tādos līmeņos kā biedrība, partija vai kvalitatīvu publisko debašu organizēšana, skaidrs, ka šāda spēja ne no kurienes nevar parādīties pēkšņi Saeimā vai valdībā. Nav brīnums, ka sabiedrībā neizzūd alkas pēc kāda super stipra līdera stingrās rokas, kurš tad varētu ieviest kārtību, nostādīt visus ierindā un piespiest strādāt saskanīgi kopīgam mērķim. Paši mēs to nemākam. Un galvenie iemesli ir divi. Pirmais – mēs viens otram nepatīkam. Otrais – mēs nesaprotam, nevēlamies atzīt, pieņemt to,  ka Latvijai būtu jābūt kaut kam augstākam par mūsu individuālo patiku vai nepatiku. Mums būtu jāspēj sadarboties vienam ar otru Latvijas interesēs, pat ja mēs obligāti nepatīkam viens otram. Kopīgajai lietas būtu jābūt svarīgākai. Nav svarīgi, vai tu man patīc – ja tu esi labākais kādam darbam, dari to, es tevi atbalstīšu. Nav svarīgi arī, vai es tev patīku – tam visam būtu jābūt pat ne otršķirīgi, bet vispār nenozīmīgi. Mūsu sabiedriski politiskās dzīves reālā ikdienas prioritāte nav Latvija. Mūsu ikdienas prioritāte ir savas savstarpējās nepatikas un naida realizēšana. Attiecīgi – nemitīgas ķildas, kancelēšana, klusa savstarpēja sabotēšana, ieriebšana. Būsim atklāti, tas ir tas, ar ko mēs nodarbojamies. Nevis ar kopīgo interešu, nevis ar Latvijas interešu aizstāvēšanu, Latvijas celšanu, stiprināšanu un bagātināšanu. Vai to ir iespējams mainīt? Domāju, ka ir. 

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


23
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
estēts
estēts

Man Puntulis patīk. Man nepatīk Kariņš.

mākslinieks
mākslinieks

Man arī nepatīk Puntulis!!!!!

Uldis
Uldis

Nu re, Liepnieka kungs, tieši jaunā koalīcija iet pāri savstarpējai nepatikai. Bezprecidenta sadarbība starp vecajiem un jaunajiem komunistiem, korupcijas apkarošanas saulvežiem un Lembergu, zaļajiem un zemniekiem… Tagad tikai izturēt šo sadarbību… Tad vēl mums bija sadarbības precedents – būvnieku kartelis. Par spīti savstarpējai nepatikai lieliski varēja sadarboties valsts slaukšanā. Un ja tā padomā – kāda brīnešķīga publiskā-privātā partnerības sadarbība mums nesen bija aizsardzības jomā! Ukraiņi var tikai mācīties…

Spogulis
Spogulis

Jaunā koalīcija arī ir valsts slaukšanas kartelis un naudas dēļ nepatiku pārvarēja.%

Uldis
Uldis

Tieši tā. Ir nepatika un ir neuzticēšanās. Liepnieka kungs, kā lai uzticas, ja visu laiku mūs slauc un vēl augstprātīgi pamāca? Ar ārzemniekiem vismaz viss ir skaidrs – šeit ir tikai lai nopelnītu. Nu tad tur arī var godīgi sadarboties. Vietējie? Pat ja kāds arī sāka godīgi, tad ilgtermiņā, šajā vidē – nu tur jau būs kādi putni galvā iemetušies, jo ar veselu saprātu šeit kaut ko darīt – ar visiem VIDiem, bankām, nodokļu haosu, birokrātiem…

Pateicīgā latvāņu tauta
Pateicīgā latvāņu tauta

Nez vai tikai vienīgi par politiku ir runa

Jefiņš
Jefiņš

Kad nav prāta viss ir emocijās. Otrādi parasti nenotiek, jo emocijas reti liek mācīties.

tās ir sekas.
tās ir sekas.

..Man nepatīk arī visādi pārgudri eksperti, kuri tikai gudri stāsta, ka viss ir nepareizi… Gribās palabot šo teikumu palabotu, man nepatīk experti, kuri stāsta fake news cik viss labi un kā VISS attīstās, ja ir acīmredzams pretējais. Protams ir arī lietas kas uzlabojas. Rakstā minētas ir sekas, par cēloņiem nerunā. Nav atbildēts uz jautājumu kāpēc cilvēkiem nepatīk politiķi, kāpēc nepatīk vietējie uzņēmēji, kāpēc ir spriedze starp latviešiem un krieviem. Tā vietā tikai skadrojums – “mēs esam latvieši”. Tātad mans un tikai un vienīgi mans subjektīvais viedoklis kāpēc tā. Pilnīgi visi politiķi nodarbojas ar populismu, sola bet nepilda, tā vietā veselai… lasīt vēl »

māris
māris

Man arī viss nepatīk un nekam nepiekrītu . Parasti . Šoreiz piekrītu pilnīgi visam te rakstītajam un šis te patīk . Tikai neticu ka to var mainīt …

Vispār jau
Vispār jau

Pietiekoši liels nodevēju gēns arī kopš izvešanas laikiem iesakņojies, tāpēc ar to uzticību arī ir ļoti grūti.

Gada glezna
Gada glezna

Zviedri, dāņi, somi, amerikāņi, francūži, pat igauņi – tie mums patīk. Tā nu gan nav taisnība – mums ļoti nepatīk ārvalstu maitu lijas. Tās patīk tikai korumpētiem politiķiem, jo var saņemt kukuļus, kurus neprot (tas nu politiķiem ļoti patīk) atklāt mūsu izmeklētāji.

Jefiņš
Jefiņš

Pašmāju maitu lijas nav ne ar ko labākas un man nepatīk mūsu uzņēmēju sīkbodnieciskā domāšana, mazvērtības izraisītā augstprātība un tik dziļš individuālisms, ka pat milzu ieguvumu iespējas tiek palaistas garām negribēšanas kooperēties dēļ.

Gada glezna
Gada glezna

Esiet tik laipns un dodiet kaut vienu piemēru, kas tiešām nesis labumu Latvijai no ārvalstu maitu lijām.

Atbilde
Atbilde

Nav jābūt Einšteinam, piemērs ir kaut vai pārtikas rūpniecība, ja ārzemnieki nebūtu pārpirkuši/nopirkši tad slavenie rūpnīcu zīmoli glabātos tikai atmiņās un neražotu, ne desas, ne saldumus, ne piena izstrādājumus utt., protams peļņa aiziet ārzemniekiem, bet darba vietas, algas un nodokļi paliek Latvijā.

Gada glezna
Gada glezna

Piemērs ir neidevies. Saprotams labumu gūst daži šīs valsts iedzīvotāji, kas nomināli pieņemti vagara lomai, bet kopumā tā ir Latvijas tautsaimniecības noplicināšana, jo to pašu galu galā ražotu pašmāju uzņēmumi, kurus negodīgas “konkurences” rezultātā vienkārši izspieda no Latvijas. Kas attiecas uz desu un saldumu ražošanu, tad tā Latvijā neapstātos, taču uzsveru negodīgas konkurences apstākļos vienkārši noplicina Latvijas iespējas. Esmu konsultējies ar vietējiem zemniekiem (bijušajiem cūku audzētājiem), kas tā arī pasaka, ka sistēma ir radīta, lai likvidētu vietējos ražotājus

aha
aha

Nu bet paši vainīgi te Latvijā ne jau kaut kur ārzemēs. Vajadzēja protekcionēt vietējos ražotājus bet pie visa vainīga līkā muguriņa, prāta deficīts un alkatība.

Uldis
Uldis

Te jau kāds rakstīja par nodevēju gēnu. Šeit nedomāju tos, kas pārdevās, jo apstākļi jau bija radīti atbilstoši. Šeit domāju saulvežus.

levitkucins
levitkucins

Man patīk līvi. Jo viņi ir izmiruši.

putlerkuce
putlerkuce

Un krievi mirst kā mušas manā karā.

Nja
Nja

Tas viss jau sen ir bijis, atliek paskatīties vēsturē, viss bij tieši tāpat …un tad izradās Ulmanis.

grammaticus
grammaticus

Korekcija: “uzradās”.

Elementāri
Elementāri

Šoreiz viss precīzi. Pat nav ko piebilst.

Uldis
Uldis

Ne gluži. Tā nav vienkārša nepatika. Tā ir vēsturiski pamatota neuzticēšanās.