Tukšo solījumu valdība un savējie ietekmīgos amatos

Šis gads sākās ar neziņu – jau trešo mēnesi ievēlētās partijas nespēja izveidot valdību. Tas atsaucās uz visiem valsts iedzīvotājiem. 2019. gadu politiskā haosa dēļ bijām spiesti nodzīvot ar tehnisko budžetu, svētdien vēstīja raidījums “Nekā Personīga” .

Un tagad ar laika distanci vēl tiešāk varam novērtēt Saeimā ievēlēto partiju politisku bezatbildību un tā brīža Valsts prezidenta nespēju vadīt politiskos procesus valstī. Gada sākumā tā vietā, lai pēc iespējas ātrāk partijām palīdzētu izveidot valdību, Raimonds Vējonis aizbrauca atvaļinājumā uz Kubu. Un tikai 23. janvārī – 109. dienā pēc vēlēšanām, Saeima nobalso par Krišjāņa Kariņa (JV) valdību.

Premjeram Krišjānim Kariņam šis gads pagājis, nemitīgi žonglējot starp bezkompromisa tiesiskumu, nacionālu ģimeniskumu, liberālu atvērtību un politikā jaunienācēju milzu vēlmi no teikšanas un ietekmes atstatīt vecos un amatos iebīdīt savējos. Jau janvārī Kariņam stājoties amatā šķita, ka būs vajadzīga liela pacietība un arī veiksme šādu koalīciju saturēt kopā.

Ja izmanto paša Kariņa iecienīto stilu politikas procesus salīdzināt ar notiekošo ģimenē, tad šī valdība ir kā kašķīga daudzbērnu saime. Tās vecākiem jāspēj izdabāt pēc iespējas visu vajadzībām, nevienu neapdalot. Dumpīgākajiem pusaudžiem izdodas aiz vecāku muguras pa kluso sastrādāt tādas lietas, par ko ģimenes galva spēj tikai smagi nopūsties un dzīvot tālāk. Paša Kariņa partijai pat nepietiek balsu, lai nepaklausīgajiem piedraudētu ar Ministru kabineta gāšanu.

Pirms vēlēšanām “KPV LV” kandidāti vēlētājiem monologu uzrunās soctīklos solīja sakaut neliešus, nogalināt ļauno pūķi un uzjāt stikla kalnā.

Lozungu – “sākt pašiem ar sevi” ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro uztvēra tieši. Jaunais ministrs, kurš divpadsmit gadus strādājis par juristu advokāta Pāvela Rebenoka birojā, īsi pirms Jāņiem savu agrāko darba devēju un tagadējo padomnieku bez konkursa ierotēja “Latvenergo” padomē par priekšsēdētāju. Pēc Kariņa teiktā – nepārdomāti un sasteigti. Pēc Jāņiem Rebenoka vadītā padome tikpat strauji atkāpās. Nemiro tā arī nepubliskoja ziņojumu, kurā pamatotu vecās padomes atlaišanas iemeslus.

Premjers ministra demisiju neprasīja. Novembrī Rebenoka mēģinājumam sekoja otrais cēliens – viņš startēja “Latvenergo” padomes locekļu konkursā. Nolikumam atbilda, jo vienam no pretendentiem bija jābūt ar jurista diplomu. Tomēr “Olainfarm” lietā iesaistītais advokāts Rebenoks neatbilda citam kritērijam – prasībai pēc nevainojamas reputācijas.

Rudenī Rīgā ieradās jebkad augstākā līmeņa delegācija no Indijas. Nemiro premjeram aiz muguras gribēja atjaunot Šlesera laiku shēmu – tirgot uzturēšanās atļaujas. Un Indijā tam esot atrastas dzirdīgas ausis. Lai šo plānu saskaņotu ar Indijas biznesa delegācijas vadītāju, Nemiro gribēja viņu vēlreiz satikt Lielbritānijā, bet premjers ministru komandējumā nepalaida.

Amatu pārbīdēm “KPV LV” ministram laiks atradās, turpretī pašu kritizētā OIK likvidēšanai nē, lai gan solījumu sarakstā pirms vēlēšanām partijai tas bija viens no pašiem degošākajiem. Tā vietā partija neaizmirsa par saviem atbalstītājiem pirms vēlēšanām.

Pretēji ekspertu lemtajam, Labklājības ministrija piešķīra sociālā uzņēmuma statusu ūdens ražotājam ”Memory water”, kas jau saņēma sodu par neatļautu “KPV LV” reklamēšanu pirms vēlēšanām. Jaunais statuss firmai ļauj pretendēt uz sociālajiem uzņēmumiem paredzētajiem grantiem. Šis ir pirmais gadījums, kad eksperti atteikuši statusa piešķiršanu, bet labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV) to iedevusi.

Pēc “Nekā Personīga” sižeta partija KPV LV strauji no uzņēmuma norobežojās. Labklājības ministrijā solīja, ka mainīs firmu vērtēšanas kritērijus. Bet “maģiskā” ūdens ražotājs sociālā uzņēmuma statusu saglabāja.

Kariņam aiz muguras rosījās arī finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) – akciju sabiedrības “Augstspriegumu tīkls” padomē bez konkursa iecēla savu
palīdzi juridiskajos jautājumos Karīnu Ploku, iepriekšējā uzvārdā Kornu. Lēmuma pieņemšanas dienā Finanšu ministrijā par to publiski nerunāja. Premjers faktu uzzināja novēloti un atkal bija nepatīkami pārsteigts. Pēc asas sarunas ar partijas biedru Reiru, pieprasīts amatam neatbilstošo padomnieci atsaukt.

Sociālā taisnīguma un bezkompromisa tiesiskuma cīnītāji paši jau pirmajos mēnešos trāpīja zem izmeklējošo iestāžu lupas. Juri Jurašu (JKP) 31.janvārī Saeimas deputāta krēslā nomainīja kartona Jurašs. 73 deputāti nobalsoja par viņa izdošanu tiesāšanai. Jurašam inkriminē valsts noslēpuma apzinātu izpaušanu. Viņš atklājis, ka saņēmis kukuļa piedāvājumu, lai bijušā Latvijas dzelzceļa vadītāja Uģa Magoņa lietā kukuli pārveidotu par  tirgošanos ar ietekmi.

JKP atlaižamo saraksts bija dienaskārtībā jau brīdī, kad valdību centās veidot Jānis Bordāns (JKP). Arī tieslietu ministra krēslā viņš mēģināja nošūpot Ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru, bet neveiksmīgi.Amatu saglabāja arī neoficiālajā atlaižamo listē iekļautais Augstākās tiesas priekšsēdētājs un Valsts policijas priekšnieks, tāpat kā izglītības ministres Ilgas Šuplinskas atlaistais un ar tiesas lēmumu amatā atjaunotais Latvijas Universitātes rektors Muižnieks.

Jūnijā Jurašam sekoja Saeimas svarīgās un ietekmīgās Budžeta komisijas priekšsēdētājs Atis Zakatistovs no “KPV LV”. Viņš iesaistīts šaubīgu līgumu un atalgojuma saņemšanā no atkritumu biznesmeņa Viestura Tamuža. Kas izskatījās pēc neatļautas naudas došanas partijai pirms vēlēšanām. Kā minējis lietas prokurors – apsūdzības pārējiem lietas dalībniekiem esot tikai laika jautājums. Tomēr prokuratūra pagaidām nav prasījusi Saeimas atļauju Artusa Kaimiņa izdošanai.

Bet Zakatistovs ne tikai turpina turēt kopā partiju – tiesāšanai izdotais politiķis joprojām ir finanšu ministra Jāņa Reira parlamentārais sekretārs.

Toties viens no “KPV LV” agrākajiem vilcējiem, premjera un vēlāk arī iekšlietu ministra kandidāts Aldis Gobzems saskatījis politisko tuvību ar no “Saskaņas” izslēgto Jūliju Stepaņenko.

Solījums dibināt jaunu partiju, piesaistot bijušos patriotiski noskaņotos virsniekus, arī, šķiet, pačibējis. Tāpat kā sazobe ar agrāko Gobzema publisko ruporu Kaimiņu.

Divpadsmit tukšu solījumu koalīcija – tā par Kariņa valdību un Ināras Mūrnieces (NA) Saeimu varētu teikt ne tikai mediķi, kuri visskaļāk sašuta par likumā ierakstītiem, bet neizpildītiem solījumiem dot papildus naudu. Tukšo solījumu kopsumma ir 700 miljoni eiro. Aiznākamgad – aptuveni miljards eiro autoceļiem, lauksaimniekiem, zinātnei, augstskolām, sportam, medijiem un citām nozarēm.

Gada nogalē Valsts prezidents pieprasīja Saeimai tukšos solījumus no likumiem izņemt. Deputāti ar rīcību nesteidzās. Tā vietā partijas izlēma, ka jāuzlabo pašu finanšu situācija, un jau no 2020.gada tām no budžeta jāizmaksā vairāk nekā pieci miljoni eiro.

Tikmēr no ietekmīgās Saeimas Budžeta komisijas vadītāja Mārtiņa Bondara (AP) kā agrākā bankrotējušās Krājbankas valdes locekļa kopā ar citiem bankas vadītājiem Apgabaltiesa ļāva par labu bankas likvidatoram piedzīt 15 miljonus. Lieta pirms Jāņiem tika pārsūdzēta Augstākajā tiesā. Savukārt Bondars no Finanšu ministrijas saņēma atzinības rakstu par nozīmīgu personīgo ieguldījumu Latvijas Republikas finanšu sistēmas attīstībā.

Kā jau būsit ievērojuši, portālā Puaro.lv ir jauna sadaļa “WHO IS WHO”, kur esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt arī šajā publikācijā minēto tautas kalpu izglītību, parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, “partiju tūrismu” un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook ,Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: “Nekā Personīga”

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


4
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
trackback
Tukšo solījumu valdība un savējie ietekmīgos amatos - Protesti.lv

[…] Šis gads sākās ar neziņu – jau trešo mēnesi ievēlētās partijas nespēja izveidot valdību. Tas atsaucās uz visiem valsts iedzīvotājiem. 2019. gadu politiskā haosa dēļ bijām spiesti nodzīvot ar tehnisko budžetu, svētdien vēstīja raidījums “Nekā Personīga” . Un tagad ar laika distanci vēl tiešāk varam novērtēt Saeimā ievēlēto partiju politisku bezatbildību un tā brīža Valsts prezidenta nespēju vadīt politiskos procesus valstī. Gada sākumā tā vietā, lai pēc iespējas ātrāk partijām palīdzētu izveidot valdību, Raimonds Vējonis aizbrauca atvaļinājumā uz Kubu. Un tikai 23. janvārī – 109. dienā pēc vēlēšanām, Saeima nobalso par Krišjāņa Kariņa (JV) valdību. Premjeram Krišjānim Kariņam šis… lasīt vēl »

angry
angry

ja apdrošināšanas stāžs ir līdz 20 gadiem, ir vienāds ar valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu, kuram piemērots koeficients 1,1 (70,43 euro, invalīdam kopš bērnības – 117,39 euro); ja apdrošināšanas stāžs ir no 21 gada līdz 30 gadiem, ir vienāds ar valsts sociālās nodrošinājuma pabalstu, kuram piemērots koeficients 1,3 (83,24 euro, invalīdam kopš bērnības – 138,74 euro); ja apdrošināšanas stāžs ir no 31 gada līdz 40 gadiem, ir vienāds ar valsts sociālās nodrošinājuma pabalstu, kuram piemērots koeficients 1,5 (96,05 euro, invalīdam kopš bērnības – 160,08 euro); ja apdrošināšanas stāžs ir 41 gads un vairāk gadu, ir vienāds ar valsts sociālās nodrošinājuma pabalstu,… lasīt vēl »

pensionārs
pensionārs

Aprēķinot vecuma pensiju (skat. Vecuma pensijas aprēķins), ņem vērā pensijas pieprasītāja:

uzkrāto pensijas kapitālu laikā no 1996.gada 1.janvāra līdz pensijas piešķiršanas mēnesim;
vidējo apdrošināšanas iemaksu algu laikā no 1996.gada janvāra līdz 1999.gada decembrim;
apdrošināšanas stāžu līdz 1995.gada 31.decembrim;
laika posmu (gados), par kuru no pensijas piešķiršanas gada tiek plānota vecuma pensijas izmaksa (koeficients G).
No vecuma pensijas ietur ienākuma nodokli saskaņā ar likuma Par iedzīvotāju ienākuma nodokli 3.panta trešās daļas 14.punktu, 8.panta trešās daļas 10.punktu, 12. un 13.pantu.

lembis
lembis

vajaga shēmot ar nodokļu maksātāju naudu
tad pensija 6000,00 eur