Nemiro atlaiž visu “Latvenergo” padomi; Kariņš pieprasa paskaidrojumus

Trešdien atlaista AS “Latvenergo” padome, apstiprināja ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV).

“Latvenergo” ir valsts kapitālsabiedrība, kuras akciju turētāja ir Ekonomikas ministrija (EM). Akcionāra intereses pārstāv EM valsts sekretārs Ēriks Eglītis.

Atlaistajā padomē kopš 2016.gada darbojās bijušais ”DNB bankas” vadītājs Latvijā Andris Ozoliņš, nacionālās aviokompānijas ”airBaltic” valdes loceklis, Slovākijas pilsonis Martins Sedlackis, EM bijušais valsts sekretāra vietnieks un lidostas ”Rīga” bijušais valdes priekšsēdētājs Andris Liepiņš, Latvijas Komercbanku asociācijas bijušais prezidents un AS ”Valsts nekustamie īpašumi” padomes loceklis Mārtiņš Bičevskis, kā arī bijusī ”RB Rail” valdes priekšsēdētāja Baiba Rubesa.

Atlaistās padomes vietā iecelta pagaidu padome, kuras sastāvā ir ekonomikas ministra padomnieks Pāvels Rebenoks, ministra biroja vadītāja Inese Kublicka, Vēja enerģijas asociācijas valdes loceklis Kristaps Stepanovs, AS “Rigensis Bank” valdes loceklis Renārs Degro un Artūrs Šnoriņš.

Nemiro pateicās līdzšinējai “Latvenergo” padomei, tomēr ministrs vēlētos, lai kompānijas padome darbotos aktīvāk un efektīvāk, kā arī straujāk risinātu jautājumu par elektroenerģijas sadales tarifa mazināšanu.

Ministrs atzina, ka šodien iecelta “Latvenergo” pagaidu padome, bet nākotnē uz šiem amatiem tiks izsludināts konkurss. Patlaban gan nav zināms, kad tas varētu notikt.

Pēc Nemiro stāstītā, viņš vēlētos, ka “Latvenergo” padomē darbotos eksperti, kas atbildētu katrs par savu jomu, piemēram, viena atbildībā būtu finanšu rādītāju uzlabošana, otra atbildībā būtu zaļās enerģijas attīstīšana, cita atbildības sfērā būtu ārējo tirgu iekarošana. “”Latvenergo” varētu gūt lielāku peļņu, darbojoties Lietuvā, Igaunijā un Polijā,” piebilda Nemiro.

Maija sākumā Nemiro paziņoja, ka nav apmierināts ar atsevišķu “Latvenergo” padomes locekļu darbu, tomēr izmaiņas padomes sastāvā tad netika plānotas.

“Ir padomes locekļi, kuri strādā aktīvi un produktīvi, bet ir arī tādi, kas nestrādā aktīvi un produktīvi. Akcionāru pārstāvji ir devuši kompānijas padomei uzdevumus, kas ir pildīti smagnēji. Tā kā pārbaude vēl nav noslēgusies, nekādi lēmumi vēl nav pieņemti,” toreiz sacīja Nemiro.

Viņš gan neatklāja, ar kuru “Latvenergo” padomes locekļu darbu ministrs nav apmierināts. Vaicāts, vai neapmierinātību izpelnījušos “Latvenergo” padomes locekļu darbs nav tik kvalitatīvs, lai tie varētu turpināt darbu līdz pilnvaru termiņa beigām 2020.gadā, Nemiro atbildēja apstiprinoši.

Ministru prezidents pieprasa paskaidrojumus

Ekonomikas ministra Ralfa Nemiro (KPV LV) lēmumi par AS “Latvenergo” padomes maiņu ir nepārdomāti un sasteigti, kā arī neatbilst labas pārvaldības principiem, šādu viedokli sociālajā tīklā “Twitter” trešdienas vakarā paudis premjers Krišjānis Kariņš (JV).

Nemiro šo lēmumu ir pieņēmis, pat neapspriežot jautājumu ar koalīcijas partneriem. 

Arī citi koalīcijas politiķi neslēpj pārsteigumu par Nemiro lēmumu

“Attīstībai/Par!” (AP) līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts pauda, ka “Latvenergo” pagaidu padomes iecelšana notikusi pilnīgi neatbilstoši “likuma garam”, norādot arī uz neskaidrību saistībā ar līdzšinējās padomes atlaišanu. Pavļuts arī skaidroja, ka likumā pagaidu padomes iecelšana nav paredzēta.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) sacīja, ka nevar paust atbalstu šim lēmumam, un neredz tam pamatojumu. Arī koalīcijas partiju sadarbības padomē šis jautājums nav ticis skatīts, viņš teica.

Vienlaikus Bordāns norādīja, ka katrai partijai un ministram ir sava nozare, tāpēc pastāv sensitīva robeža, cik tālu cita koalīcijas partija var iejaukties. Bordāns gan piebilda, ka vienmēr jautājumus, kas varētu būt strīdīgi, pārrunā ar koalīcijas partneriem, jo atbildība par darbībām būs jāuzņemas visai valdībai.

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


5
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Labā krasta un Kreisā krasta iepirkumi
Labā krasta un Kreisā krasta iepirkumi

Kamēr OIK diskusijā neieskanas atslēgas vārdi Kalvītis, Kalvīša valdība, TEC-2 2. kārta, Ziemassvētki, Ziemassvētku lēmumu prakse un kategorija, lielākā afēra LR vēsturē, kā samaksāt, Latvenergo, Ekonomikas ministrija tikmēr žurnālisti un izmeklētāji par OIK vēl neko daudz nav pateikuši un tālu tikuši. Vēlesim panākumus šķetinot.
Atlaist valdi vajadzēja, ja ne citu iemeslu dēļ, tad lai pārrautu navas saiti ar EM un ierasto elektrības rebu kušināšanas praksi.

Laima
Laima

Atbalstu Nemiro. Valsts uzņēmumu valdes ir kļuvušas par partiju barotavām un caurkritušo augsto amatpersonu darba vietām ar labu atalgojumu, kuras sanāķ 2x mēnesī, bet nav profesionāļi, kuri der kā korķi visās vietās un lietās.

Kristaps Ziemelis
Kristaps Ziemelis

Tā bija līdz šim, tā būs pēc viņa… Latviešiem nav ne silts, ne auksts.

Una
Una

Vienotības ielikteņi sen bija jāpadzen , jo nav samazināts elektrotarifs , tâpēc jenotu kliķe sāk smirdēt !

Uja
Uja

Rubesa jau bija sen jāpadzen , šo aferisti !