Šuplinska nesaņemot nevienu oficiālu atzinumu paziņo, ka Latvijas Universitātes rektors netiks apstiprināts

Ilga Šuplinska

Augstskolu likuma 17. panta piektā daļa paredz, ka Ministru kabinets var neapstiprināt rektoru amatā, ja viņš ir ievēlēts, pārkāpjot šā likuma un augstskolas Satversmes noteikumus. (Un nevis kādu zemāku, iekšēju normatīvo aktu iespējamo pārkāpumu gadījumā.) Vienīgā institūcija, kura varētu secināt, ka LU rektora ievēlēšana notikusi neatbilstoši Augstskolu likuma prasībām, ir Izglītības kvalitātes dienests, kurš līdz 11. jūlija vakaram šādu atzinumu nav sagatavojis.

Dīvainā kārtā bez šāda atzinuma izglītības ministre jau 11. jūlija pusdienlaikā TV3 reportierim sniedz komentāru, ka Latvijas Universitātes rektora vēlēšanās ir bijuši pārkāpumi, un analizē veidus, kādos tieši Muižnieks netiks apstiprināts amatā.

Šādi ministres izteikumi ierindojas nu jau bēdīgi slavenā JKP politiķu skaļo paziņojumu rindā – tieslietu ministrs Bordāns izsūta vēstules ārvalstu vēstniecībām par to, ka Latvijā tiekot safabricētas krimināllietas, satiksmes ministrs Linkaits paziņo, ka nacionalizēs ostas, tad “izsaka neuzticību” lielākā Latvijas darba devēja valdei, tad JKP izsaka neuzticību ģenerālprokuroram, un visi šie paziņojumi ir bijuši pirms jel kādiem atzinumiem, pārbaudēm, slēdzieniem, vienmēr ar mērķi izdarīt spiedienu uz tiem, no kuriem ir atkarīgs tiesisks veids, kā īstenot tās vai citas pārmaiņas, apstiprināt vai atbrīvot tās vai citas amatpersonas.

Ja par nepatiku par ģenerālprokuroru, ostām vai “Latvijas dzelzceļa” valdi vēl ir skaidrs vismaz politiskais iemesls – tās ir lieliskas vietas, kurās cerēt iebīdīt kādus savējos, pie viena atriebjoties nevēlamajiem, – tad ar universitāti, no malas skatoties, šķiet mazāk skaidrs, un tomēr iemesli ir un, kā vienmēr, tādi, kas tāli no rūpēm par izglītības kvalitāti vai Latvijas Universitātes reputāciju.

Baibas Brokas stāsts daudziem atvēra acis uz to, cik daudz nopietnu interešu un daudzmiljonu lēmumu tiek pieņemti LU. Tur, protams, tādai izslāpušai un reitingus strauji zaudējošai, morāli jau pusbankrotējušai jaunpartijai kā JKP gribētos gan pasildīt rokas, un ja vēl ir Olainfarm cīnītāju (par to rakstījām ŠEIT) atbalsts, tad, protams, viss ir skaidrs – universitāti nedrīkst nepaņemt savā kontrolē. Tas arī tagad tiks mēģināts.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook , Twitter,  Youtube un Instagram!

Autors: Jurģis Liepnieks

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


2
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
AKA
AKA

Nuja, nav jau no iespējamās misijas un savpartijas…

izglītībai 5 % ikp
izglītībai 5 % ikp

Lūk, malacis! Tas jau ir reāls sitiens pa 1. daļu un ziņotāju sistēmu. Tā turēt! Tagad vēl tikai izglītības sistēmas finansējumu un pārskatāmību savest kārtībā, un būs daudz labāk.