Linkaits izsaka neuzticību «Latvijas dzelzceļa» valdei

Pārāk daudz dīvainību sāk krāties ap Rail Baltica. Vispirms viens ministrs (Tālis Linkaits - attēlā) četrus gadus neliekas ne zinis par briestošajām problēmām un iekavē lēmumu pieņemšanu. Tad cits virza skaistus un politiski pareizus priekšlikumus, zinot, ka finansējuma nav un arī visdrīzāk nebūs.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (Jaunā konservatīvā partija) izteicis neuzticību “Latvijas dzelzceļa” valdei, izņemot vienu tās locekli – Ēriku Šmukstu.

Līdz šim “Latvijas dzelzceļa” valdē strādāja tās priekšsēdētājs Edvīns Bērziņš un valdes locekļi Aivars Strakšas, Ēriks Šmuksts un Ainis Stūrmanis. Bērziņš un Stūrmanis valdē darbojās kopš 2016. gada, bet Strakšas un Šmuksts – kopš 2017. gada.

Linkaits otrdien, 7. maijā, sasauca preses konferenci, kurā informēja par situāciju “Latvijas dzelzceļa” vadībā.

Ministrs žurnālistiem otrdien norādīja, ka neuzticība valdei izteikta tostarp arī saistībā ar Konkurences padomes sākto lietu par konkurences kropļošanu kravu pārvadājumu jomā, dodot priekšrocības “LDz Cargo”, vairākus miljonus eiro lieliem aizdomīgiem tēriņiem reklāmām un mārketingam, kā arī par nesaimniecisku darbību. Ministrijai esot aizdomas par “potenciālām koruptīvām shēmām” un informācija par to nosūtīta Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB).

“Daudzas lietas gan vidējā līmenī, gan augstākajā līmenī tiek darītas necaurspīdīgi, kas dod iespēju dažāda veida shēmām un koruptīvām darbībām. Tāpat arī mēs runājam par nesaimniecisku rīcību ar mantu. [..] Manā ieskatā valde nav rīkojusies kā krietns un rūpīgs saimnieks,” pauda Linkaits.

Latvijas Radio savukārt vēstīja, ka Satiksmes ministrija saistībā ar aizdomām par korupciju un shēmošanu, 25. aprīlī vērsusies KNAB.

Par valdes locekļu atbrīvošanu no amata jālemj “Latvijas dzelzceļa” padomei. Sēde, kurā padome varētu lemt par valdes locekļu atbrīvošanu, varētu notikt nākamnedēļ. Pagaidu valdes locekļi tiks piesaistīti no profesionāļu vides, un tie tiks nosaukti pēc “Latvijas dzelzceļš” padomes sēdes, informēja ministrija.

Viens no valdības deklarācijas uzdevumiem ir “Latvijas dzelzceļa” biznesa modeļa maiņa. Lai to īstenotu, uz trīs valdes locekļu vietām tiks rīkots konkurss, piesaistot profesionāļus no starptautiskās vides, pauda ministrijā.

Linkaita pārmetumi neattiecas uz “Latvijas Dzelzceļa” valdes locekli Ēriku Šmukstu, kurš ministra ieskatā amatu var saglabāt. Tikmēr “Latvijas Dzelzceļa” valdes priekšsēdētājs un prezidents Edvīns Bērziņš pārkāpumus noliedz. “Es neredzu nevienu pārmetumu, kas man liktu izdarīt soli – atkāpties no amata,” teicis Bērziņš.

“Latvijas dzelzceļa” padomei līdz šim nav radušies iebildumi pret valdes darbu. “Ja skatās tīri uz finansiāliem rādītājiem, tad pagājušais gads ir bijis labāks nekā plānots, bet mēs neesam analizējuši šo informāciju, kuru mēs šodien saņēmām. Šī informācija tiks atsevišķi analizēta atsevišķā padomes sēdē,” teicis “Latvijas dzelzceļa” padomes priekšsēdētājs Jānis Lange.

“Jebkuram ir tiesības sniegt viedokli un informāciju, kas ir viņa rīcībā par iespējamiem pārkāpumiem. Es domāju, ka padomei šobrīd svarīgākais ir saturiski vērtēt šos iespējamos pārkāpumus un saturiski vērtēt šo informāciju. To mēs arī darīsim,” uzsvēra Lange.

Viņš stāstīja, ka lēmumu par to, vai darbu uzteikt kādam no “Latvijas dzelzceļa” valdes locekļiem, padome varētu pieņemt nedēļas laikā.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook , Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar