Valdības veidošanas sarunas buksē, bet kuluāros jau dala ministru krēslus

ministru kabinets

Valdību veidojošajās sarunās pagaidām netiek runāts par amatu sadali. Tāda ir stingra sarunu vadītāja Krišjāņa Kariņa nostāja. Tomēr partijas iekšienē apspriež gan amatu sadalījumu, gan arī iespējamos kandidātus.

Pēc nepilnām divām nedēļām uz 14. Saeimas pirmo sēdi sanāks jaunievēlētie deputāti. Jau zināms telpu sadalījums, kur atradīsies jaunās frakcijas. Tā, piemēram, “Apvienotā saraksta” (AS) deputāti būs līdzšinējās “KPV LV” frakcijas telpās. Pie plašākām telpām tiks “Jaunā Vienotība” (JV). Līdz šim tur atradās “Saskaņa”, un pirms jurģiem vēl tiek veikti pēdējie remontdarbi. 

1. novembra Saeimas sēdē deputātiem būs jāievēlē jaunais Saeimas prezidijs. Pēc neformālām sarunām Saeimas priekšsēdētāja amats varētu tikt AS un kuluāros visbiežāk izskan Edvarda Smiltēna vārds. Plānots, ka amats prezidijā būs piecām no septiņām partijām, atstājot ārpus tā “Stabilitāti” un “Latvija pirmajā vietā”.

Lai arī partiju sarunās Krišjānis Kariņš stingri piekodinājis nedalīt amatus, pašu partiju vidū iezīmējas kārotākie portfeļi.

Vislielākā konkurence nākamajā valdībā būs par aizsardzības ministra amatu. Nacionālā apvienība (NA) tam varētu virzīt Ināru Mūrnieci, AS – Raimondu Bergmani, Edgaru Tavaru vai Igoru Rajevu, bet JV kandidāts ir Ainars Latkovskis.

Liela interese ir arī par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju. AS kandidāti ir Māris Sprindžuks vai Edvards Smiltēns. JV ir Jānis Rozenbergs vai  Raimonds Čudars.

NA bez aizsardzības ministra amata nākamajā valdībā vēlas saglabāt arī ekonomikas, kultūras un zemkopības ministru portfeļus līdzšinējiem ministriem.

Jau tradicionāli premjera partijai ir finanšu ministra amats un tam varētu tikt virzīts Arvils Ašeradens. JV tieslietu ministra kandidāte ir Inese Lībiņa-Egnere, bet labklājības vai veselības ministra amata kandidāte – Anda Čakša. Pagaidām droši var teikt, ka skaidri zināms ir tikai viens ministra amata kandidāts un tas ir ārlietu ministra amata kandidāts Edgars Rinkēvičs.

Pretenzijas satiksmes ministra amatam ir AS, kura kandidāti ir Edgars Tavars vai Andris Kulbergs. Tāpat izglītības ministra amatā partija vēlas redzēt Česlavu Batņu.

Pašlaik jaunās koalīcijas veidošanas sarunās, kuras uzsākusi JV, iezīmējies iespējamais koalīcijas kodols, ko veidotu JV, NA un AS. JV iestājusies par plašāku koalīciju kopā ar “Progresīvajiem”. Līdz šim NA un AS attieksme bijusi vairāk noraidoša pret sadarbību ar “Progresīvajiem” ideoloģisko domstarpību dēļ.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


11
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
anatomija
anatomija

Krēslu dēļ jau nesmādēs ne šleseru, ne paristus un vienmēr pa rokai arī stabilitāte – kā piektā vai sestā kāja

G. Akmeņkalns
G. Akmeņkalns

Kariņu opozīcijā, Levitu pensijā! Aivaru Lembergu par premjeru, Pīlēnu par prezidentu, un Latvija atgūsies no tā posta, ko te sadarījuši jaunkomunisti, sorosīti, citādi defektainie!!

idaresti pauļuts un bondars
idaresti pauļuts un bondars

Bet ko darīt ar rietumu banku?

nacionālās vienotības atbalstītāja
nacionālās vienotības atbalstītāja

Es vienmēr esmu balsojusi par nacionālo apvienību. Bet tagad vairs nezinu, ja viņi neņems progresīvos koalīcijā, es par viņiem vairs nebalsošu

latviete
latviete

Gluži manas domas. Nacionālā vienotība šobrīd uzvedas augstprātīgi, neņemot progresīvos valdībā. Dzintaram vaig vairāk domāt par valsts interesēm nevis savām personiskajām

skaidrīte no rīgas
skaidrīte no rīgas

Piekrītu. Nacionālā apvienība uzvedas kā nenobrieduši politiķi, un domā tik par ministru portfeļiem. Nemaz nedomā par stabilitāti. Es arī apsveru pēc 4 gadiem par nacionālo apvienību vairs nebalsot

Arķoms no Ķuhķetas
Arķoms no Ķuhķetas

Pilnīgi piekrītu.

levitkucins
levitkucins

Kas jūs esat debīli infantīli idioti un ēzeļi bļe. Neesat vēl sajēguši, ka kariņš neko nenosaka. Es nosaku, kam jābūt valdībā un kam nav

progresīvie deģenerāti
progresīvie deģenerāti

Mums ministra krēslus nemaz nevajag. Galvenais būt valdības mājā un noteikt likumprojektu apriti un virzību. Jo atbildēt neparko mēs netaisamies

opā
opā

Latkovskis un Ašerādens – nosauktajos ministru amatos – tas ir nopietni?

pleibojs kosovičs
pleibojs kosovičs

Galvenais lai tā riebīgā Znotiņa netiktu par kādu ministru.