Zināms aptuvenais jaunās valdības sastāvs

ministru kabinets

Līdz ar topošo valdību, ko “Jaunā Vienotība” apņēmusies veidot kopā Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) un “Progresīvajiem”, mainīsies ne tikai ministri, bet arī Saeimas amatpersonas – no komisiju vadītājiem līdz parlamenta priekšsēdētājam, kas varētu būt ZZS politiķis.

Tāpat zināms, ka vairāku topošās valdības partiju vēlmju sarakstā ir kultūras un satiksmes ministru portfeļi, ziņo LTV raidījums “Panorāma”.

Saeimas spīkera amats varētu tikt ZZS politiķim

Par jauno darba cēlienu rudens sesijā Saeimas frakciju vadītājus otrdien pie sevis bija aicinājis Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs. Viņš izlēmis neturpināt priekšteča Egila Levita iedibināto kārtību un neuzrunāt Saeimu, atklājot sesiju, tā vietā izvēloties tikties ar deputātiem pilī. 

Rudens sesijā Saeimai viens no pirmajiem darbiem būs jaunās valdības apstiprināšana, arī Saeimas priekšsēdētāja nomaiņa.

Kā viens no kandidātiem Saeimas spīkera amatam tiek minēts Viktors Valainis no ZZS, kuram būs jāizšķiras starp darbu Saeimā kā tās vadītājam vai ministra amatu valdībā.

Līdzšinējais Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns (“Apvienotais saraksts”), kura pārstāvētais politiskais spēks nu atstāts opozīcijā, LTV norādīja, ka līdz ar izmaiņām koalīcijā gaidāmas pārmaiņas arī parlamenta komisiju vadībā un sadalījumā. Smiltēns pauda cerību, ka pārmaiņu process notiks raiti. 

Visvairāk ministru portfeļu topošajā valdībā – “Jaunajai Vienotībai”

Politiķi jau sākuši neformālas sarunas par atbildības jomu sadali, taču, kāds izskatīsies jaunais Ministru kabinets, atkarīgs no premjera amata kandidātes Evikas Siliņas (“Jaunā Vienotība”) un partiju sarunām. 

Lielākā skaidrība par amatu sadalījumu nākamajā valdībā ir “Jaunajai Vienotībai”. Partija varētu saglabāt visus pašreizējos ministru amatus un vēl saņemt kādas ministrijas portfeli, piemēram, iekšlietu ministra amatu varētu ieņemt Rihards Kozlovskis, bet ārlietu ministra krēsls varētu tikt Krišjānim Kariņam

Kopumā “Jaunajai Vienotībai” varētu būt seši līdz septiņi ministru amati nākamajā valdībā.

ZZS cer uz 4 līdz 6 ministru portfeļiem

ZZS topošajā valdībā cer uz četriem līdz sešiem ministru portfeļiem. 

Pagaidām zināms, ka no ZZS Armands Krauze varētu saņemt zemkopības ministra amatu.

Partijas vēlmju sarakstā ir arī satiksmes ministra amats Uldim Augulim un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija.

Jāatzīmē, ka satiksmes ministra krēslu savā vēlmju sarakstā iekļāvuši arī “Progresīvie”.

“Progresīvajiem” mazākais portfeļu skaits 

“Progresīvajiem” plānots proporcionāli mazākais ministru amatu skaits.

Partija varētu saņemt aizsardzības ministra amatu, kuram varētu tikt virzīts Andris Sprūds, veselības ministra amatam tiek minēts Edgars Labsvīrs.

Partijas vēlmju sarakstā ir arī satiksmes ministra amats Kasparam Briškenam.

Tomēr amatu un atbildību dalījums, visticamāk, vēl mainīsies. Piemēram, interesi par kultūras ministra amatu ir izrādījuši gan “Progresīvie”, kuri varētu nominēt Agnesi Loginu, gan arī ZZS, kuriem ir vairāki kandidāti uz šo posteni.

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


13
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Ome
Ome

Nesaprotu , kāda grābstīšanās valdībai gar Saeimas spīkera amatu ?

Učene
Učene

Čakšu vajag atstāt IM , tāds uzrāviens Latvijas izglītībā , tik daudz atvērtas lauku skolas , visiem ir mācību grāmatas ,visiem bērniem bezmaksas siltās pusdienas, skolotājiem algas virs Igaunijas !

Jefiņš
Jefiņš

Čakšas un vispār JV izglītības vadība jau ir novedusi Latvijas izglītības kvalitāti kanalizācijas caurulē. Tagad var gaidīt īpaši siltu apgaismojumu šim sasniegumam ko sniegs jau šādu izglītību baudījušie no pašiem pirmsākumiem 90-to vidū. Īpaši izcelsies valsts darbā un politikā strādājošie.

vecā vīzda freiberga (hermanoviča)
vecā vīzda freiberga (hermanoviča)

Vai ta jaunu ministriju kā tradicionāli neveidos?

Paņtjeļējevs
Paņtjeļējevs

Kosmosa ministriju vajadzētu gan

Pateicīgā latvāņu tauta
Pateicīgā latvāņu tauta

Cerams, ka Čudars paliks savā svarīgajā ministra amatā. Ļoti kompetents cilvēks un pierādīja sevi kā spējīgu ministru. Ar darba rezultātiem un komunikāciju ar sabiedrību. Zaļais kurss ir jāturpina, lai tur vai plīst un lūzt.

Jefiņš
Jefiņš

Nopirku palielināmo mikroskopu un teleskopu, bet nekādi nevaru saredzēt to lielo ko radījis Čudars.

Perestroika
Perestroika

Kariņa dēlu apsēdiniet uz kultūras ministra krēsla. Otrādi apgriezta. Viņš gribot zināt kā bij padumjā savienībā.

Jefiņš
Jefiņš

Kādas problēmas ir taču ziemeļkoreja.

Evika
Evika

Vienīgi kas dēliņam zālīti piegādās?

Vāgners
Vāgners

Modra supes znotu jāliek par aizsardzības ministru. Ta mums uz Latvijas PSR nemaz nevaidzēs iet

Lāpsta
Lāpsta

Neparasti tie tipaži, tas nav uz palikšanu. Ja iestutŗēs vēl čakšeni, tad valdība var nenovilkt līdz Jaunajam gadam. Var jau būt, ka katraivaldībai vajag savu kapraci.

Jefiņš
Jefiņš

Garš mūžs nebūs tiem, kas laukus darīs tukšus. Skolas likvidē, jo nav cilvēku, cilvēku nav, jo nav skolas – apburtais aplis valdību un Saeimu izpildījumā. Varēja neslēpjoties – bodi slēgt, elektrību atvienot, satiksmi likvidēt, kadastrālo vērtību pacelt, NĪN pimērot kā graustiem un lauki ātri būs tukši, pilsētas uzblīdīs un skolu reforma notiks automātiski.