2020.gada Latvijas ietekmīgāko cilvēku TOP 10

Jānis Bordāns

Konsultējoties ar, mūsuprāt, zinošākajiem cilvēkiem Latvijas politikā, Puaro.lv publicē Latvijas ietekmīgāko personu reitingu.

Reitinga veidošanas princips ir šāds: par ietekmīgāku tiek uzskatīta tā persona, kuras amats, piekļuve informācijai, sakari, tās rīcībā esošie resursi, pieredze un personiskās īpašības ļauj būtiski ietekmēt politiskos procesus valstī.

Salīdzinot ietekmīgas politikas un valsts pārvaldes personas, ietekmīgākā persona tiek izvēlēta pēc virtuāla ietekmes boksa mača principa. Proti, tā persona, kura savstarpējā ietekmes cīņā visticamāk uzvarētu otru vai nodarītu otrai lielāku kaitējumu nekā piedzīvotu pati, tiek uzskatīta par ietekmīgāku. 

Piemēram, tieslietu ministrs šajā topā tiek uzskatīts par ietekmīgāku nekā Ministru prezidents, jo ir acīmredzami, ka konflikta gadījumā Ministru prezidents zaudētu savu darbu, tas savukārt ir iemesls, kāpēc Ministru prezidents nevar izdarīt pilnīgi neko tieslietu ministram, un tātad ir daudz mazāk ietekmīgs.

Šis princips nav attiecināms uz personām ārpus valsts pārvaldes – piemēram, Bordāna kungs, kurš šobrīd ir ietekmīgākā persona valdībā un parlamentā, tomēr ietekmes cīņā nevarētu nodarīt nekādu kaitējumu Artai Ģigai vai Lato Lapsam, kuru ietekme balstās spējā ietekmēt sabiedrisko domu un nav atkarīga no politiskās situācijas, atrašanās kādā amatā vai no vēlēšanām.

Tāpat jāņem vērā, ka vietas šajā reitingā ir nedaudz nosacītas. Varas dinamika, attiecības, sabiedriskā doma – tie visi ir ātri mainīgi faktori, kas vienā brīdī vai jautājumā var dot lielāku ietekmi vienam un būtiski mazāku citam, vai kādā jautājumā uzrasties pavisam jauniem spēlētājiem.

Tāpat reālo varas situāciju gandrīz vienmēr raksturo koalīciju veidošanās, kuru gadījumā vairs nav tik nozīmīgi, kurš spēlētājs individuāli būtu ietekmīgāks, bet gan tas, kura koalīcija ir spējīga gūt virsroku konkrētajā jautājumā vai situācijā. 

Un tomēr, lai labāk saprastu “Who is Who” Latvijā, šāds reitings var būt noderīgs.

Tas ir šāds:

Jānis Bordāns

1. Jānis Bordāns (CV šeit)

Juris Stukāns

2. Juris Stukāns (CV šeit)

Jēkabs Straume KNAB

3. Jēkabs Straume (CV šeit)

Mežviets

4. Normunds Mežviets (CV šeit)

maizītis

5. Jānis Maizītis (CV šeit)

6. Juris Jurašs (CV šeit)

7. Iveta Elksne 

Arta Ģiga

8. Arta Ģiga

Lato Lapsa

9. Lato Lapsa (CV šeit)

10.Krišjānis Kariņš (CV šeit)

Komentārs

Bordāna ietekme un atrašanās reitinga galvgalī, šķiet, ir visiem acīm redzama. Viņš ir ne tikai ministrs svarīgajā tieslietu sektorā, ministrijā, kuras saskaņojums līdzās Finanšu ministrijas saskaņojumam ir nepieciešams katram MK izskatāmajam lēmumam. Bordāns ir arī partijas līderis, kuram dažādu apstākļu sakritības dēļ faktiski pieder zelta akcija šajā parlamentā. Lai arī matemātiski tas tā nav, un matemātiski JKP varētu viegli nonākt arī opozīcijā, ņemot vērā pārējo partiju personālijas, līderu trūkumu un vājumu, tas šajā Saeimā visticamāk nenotiks, kas padara Bordānu par šobrīd ietekmīgāko cilvēku Latvijas politikā un vietu topā garantē arī Jurim Jurašam.

Saistībā ar Bordāna kungu jāmin arī viņa personiskās īpašības. Ja kāds ir pietiekami agresīvs un histēriski narcistisks, tad tam ir arī savas priekšrocības – ar šādu cilvēku neviens nevēlas draudzēties, neviens tādu nekur neaicina un neko nestāsta, taču lielākā daļa arī nekad nevēlas ar tādu konfliktēt, un ja vēl valdības vadītājs ir vājš, viņš, protams, nespēj nekā ierobežot nedz Bordāna, nedz JKP pilnīgi brīvo darbošanos gan tieslietās, gan, kas jo īpaši skumji – izglītībā un zinātnē.

Jāpiebilst arī, ka pēc Jura Pūces demisijas Bordāna ietekme valdībā ir tikai palielinājusies. Nav paredzams, ka tas varētu jel kā mainīties pārredzamā nākotnē.

Ģenerālprokurors ir ārkārtīgi ietekmīga persona jau pēc definīcijas, savukārt tāds, kurš nekautrējas nedz melot (ŠEIT vairāk), nedz izmantot sava amata pilnvaras agrāk pat nedzirdētos apmēros, tāds ģenerālprokurors ir īpaši ietekmīgs. Viņš arī ir teju vienīgais, kurš var ierobežot vai, tieši otrādi, iedrošināt tādu struktūru kā KNAB, VDD, SAB, VID, MID, FID un citu aktivitātes noteiktos virzienos. No reālās varas viedokļa Stukāna kungs varētu arī būt pirmais šajā sarakstā. Jāņem vērā arī tas, ka viņa darbību faktiski neviens nekādā veidā nekontrolē un neuzrauga.

VDD un SAB vadītājiem ir kritiski svarīga loma gan pielaižu izsniegšanas procesā, kas nereti ir kalpojis par instrumentu arī politisku procesu ietekmēšanā. Šīm personām ir arī izšķiroša loma valsts augstāko personu nodrošināšanā ar informāciju. Iespēja ietekmēt visas augstākās amatpersonas, izmantojot informāciju, kas tām tiek piegādāta, regulāri ar tām tikties, kā arī iespēja lemt par personu likteņiem politikā un valsts pārvaldē, nemaz nerunājot par operatīvas darbības iespējām, kā arī regulārus centienus manipulēt ar sabiedrisko domu, apgādājot ar informāciju žurnālistus, ierindo šo dienestu vadītājus valstī ietekmīgāko personu sarakstā.

Juraša kunga vieta topā arī, šķiet, ir visiem acīmredzama. Viņš ne tikai ir viens no ietekmīgākajiem JKP vadītājiem, par kuras lomu šī brīža politikā mēs jau runājām, bet turpina vēl aizvien staigāt pa policijām un dienestiem, cenšoties ietekmēt visdažādākos procesus gan ar ekonomisku, gan politisku nozīmi, padarot tirgošanos ar ietekmi no nozieguma par ikdienišķu rutīnu.

Medijus ne velti dēvē par ceturto varu, tāpēc nav brīnums, ka to pārstāvji ir arī šajā topā. Abi svētdienas raidījumi un sabiedriskā televīzija nešaubīgi vēl aizvien ir ārkārtīgi ietekmīgi sabiedriskās domas veidošanā, un to ietekme uz politiskiem procesiem, atsevišķu politiķu karjeru vai konkrētu jautājumu izlemšanu mēdz būt milzīga, tāpēc sabiedriskās televīzijas ziņu dienesta direktores un Red Dot vadītājas atrašanās šajā topā ir pašsaprotama.

Lato Lapsa ir vienīgais rakstošais mediju pārstāvis, kura ietekmi uz viedokļa veidošanu un konkrētiem procesiem var pielīdzināt abām lielajām televīzijas platformām.

Visbeidzot, ar nelielu pavilkšanu uz augšu topā ir iekļuvis arī Ministru prezidents, lai gan ekspertiem ir grūti nosaukt kādu gadījumu, kad viņa ietekme uz kāda jautājuma izlemšanu būtu bijusi nozīmīga. K.Kariņa ietekme drīzāk izriet no amata dotās PR platformas, kas potenciāli nodrošina zināmu ietekmi.

Lai labāk ilustrētu topa nozīmi, nosauksim arī cilvēkus, kas tur  neiekļuva, bet iekļūtu, ja runa būtu par top 20

Otrajā Latvijas ietekmīgo cilvēku desmitā 2020. gada novembrī atrodas šādas personas (nenoteiktā secībā):

Finanšu ministrs Jānis Reirs ir viens no ietekmīgākajiem ministriem valdībā, kura viedoklis ir bijis izšķirošs lielākajā daļā pēdējā laika nozīmīgo lēmumu.

Vēl pirms nedēļas Latvijas ietekmīgāko cilvēku top desmitniekā noteikti būtu iekļuvis arī Edgars Jaunups, taču lai arī Jura Pūces demisija un Māra Mičerevska aktivitātes vājina Jaunupa kunga pozīcijas, eksperti drīzāk sliecas domāt, ka drīz mēs varēsim redzēt Jaunupa kunga atgriešanos topā.

LTV prokūriste Rita Ruduša ir otrs ietekmīgākais cilvēks sabiedriskajā televīzijā un noteikti arī uzskatāma par vienu no ietekmīgākajiem cilvēkiem valstī.

Savu ietekmi nav zaudējis arī uzņēmējs Māris Martinsons.

Daudzi eksperti norāda arī uz Ilzes Znotiņas daudzdesmitu miljonu vērto lēmumu ar lielo ietekmi ne tikai uz finanšu sektoru.

Tāpat kā ietekmīga būtu jāatzīmē tāda organizācija kā ReBaltica un Inga Sprinģe.

Ietekmīga ir arī izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska, kura neskatoties uz to, ka noskaņojusi pret sevi visu nozari, ir slavena vienīgi ar neveiksmēm un nepārdomātiem lēmumiem, tomēr nekādi nav nedz apstādināma, nedz ierobežojama jau iepriekš šeit aprakstīto iemeslu dēļ. 

2020. gada novembrī ietekmīgāko cilvēku sarakstā jāmin arī Uga Dumpis.

Neparastā kārtā pat top 20 sarakstā neatrastos vieta Latvijas Valsts prezidentam Egilam Levitam.

Puaro.lv

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt arī šajā publikācijā minēto tautas kalpu izglītību, parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, “partiju tūrismu” un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook ,Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


8
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Jana
Jana

Nolikt Lato virs premjera ir laikam kāda īpaši smalka kāša rezultāts. Hihi
Puf!

Stienis
Stienis

Redzot šo sarakstu, nav brīnums, ka mūsu zemei nav tie vieglākie laiki.

Jānis
Jānis

Šķēle un daži citi biznesa cilvēki šeit nav pārstāvēti.Tāpat nav pārstāvēti šeit rezidējošie ārvalstu pilsoņi, kuri aktīvi piedalās sabiedriskajos procesos.Toties dažas televīzijas dāmas, izrādās, to nabaga Latviju stapa un valkā.

Skolnieciņš no svētupes
Skolnieciņš no svētupes

Visvarenais Pērkon – Debesu Tēv – es lūdzu Tevi! Pasargā manu tautu un valsti no bada, nevarības un izputēšanas kovid-19 sērgas laikā! Zibeņmetēj, sargi tos, kas Tevi lūdz un ciena! Visuvarenais Pērkon, lai mūžīgi godāta tiek Tava griba un Tavi darbi! Palīdzi man un manai tautai veiksmīgi pārvarēt kovid-19 sērgu. Es lūdzu Tevi, Zibeņmetēj, ar visu savu miesu un garu! Es lūdzu Tevi, Pērkon – Debesu Tēv, svētī manu Tēvzemi – Latviju! Atbrīvo manu tautu no alkatības un tuvredzības važām! Apturi manas tautas pašiznīcības tieksmes! Dāvā latvju tautai darba tikumu un skaidru prātu! Dod mums visiem labu veselību un stiprumu!… lasīt vēl »

Protams
Protams

pirmais ir Bordāns , kas no ASV izlùdzas ekonomiska rakstura sankcijas pret NATO dalībvalsti Latviju !

Neo
Neo

Pusi vispār lielākā daļa nepazīst.

Marija
Marija

Protams , sorosistiem kā skabarga pakaļā , ir izscilākais pašvaldibas vadītājs Latvijā , Ventspils Domes priekšsēdētājs
Aivars Lembergs !

ave
ave

Nu gan te tā ne visai … nepamamnīt Kiviču, šuplinsku, Znotiņu, Petraviču… tā tikai tuvredzīvba, ja neredz arī Magoni un vēl dicu īpašo daiļavu