Viņķele noturas amatā

Saeimas vairākums sēdē ceturtdien, 28. novembrī, noraidīja vairāku parlamenta opozīcijas deputātu rosināto veselības ministres Ilzes Viņķeles (“Attīstībai/Par!”) demisijas pieprasījumu.

 Par demisijas pieprasījumu balsoja – 30 deputāti, pret – 52.

Pieprasījumu par neuzticības izteikšanu Viņķelei parakstīja pie frakcijām nepiederošie deputāti Aldis Gobzems, Jūlija Stepaņenko, Karina Sprūde, Linda Liepiņa, Didzis Šmits, kā arī opozīcijā esošās Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) deputāti Armands Krauze, Jānis Dūklavs, Māris Kučinskis, Dana Reizniece-Ozola, Viktors Valainis, Raimonds Bergmanis.

Pirms tam Saeimas vairākums tāpat noraidīja vairāku opozīcijas deputātu priekšlikumu nākamajā Saeimas sēdē lemt par uzdevumu valdībai ne vēlāk kā līdz 13. decembrim pārskatīt 2020. gada valsts budžeta izdevumus, nodrošinot finansējumu veselības aprūpē strādājošo atalgojuma celšanai iepriekš solītajā 20% apmērā.

Opozīcijas deputāte Jūlija Stepaņenko, debatēs pārmetot koalīcijas solīju nepildīšanu, pauda, ka koalīcijas politiķi cer, ka mediķi “paniķosies, paraudās stūrītī un tad izdarīs to, ko jūs gaidījāt – nomierināsies”.

Domāt, ka sabiedrību var nomierināt, ignorējot to, kas notiek, ir bīstami, “jo mediķi necīnās tikai par sevi, viņi šobrīd stāv par visu sabiedrību, kuru jūs varat ar vieglu roku piemānīt rītdien”, uzsvēra Stepaņenko.

Deputāte pauda, ka Viņķele kā nozares ministre ir atbildīga par to, ka pārāk klusi lūdza [papildu finansējumu nozarei], pārāk klusi aicināja ievērot likumu un samierinājās ar to, ka viņai atteica.

Opozīcijas pārstāvis Vjačeslavs Dombrovskis (“Saskaņa”) debatēs norādīja, ka ne tikai veselības ministre nes atbildību par visas valdības lēmumu nepildīt Saeimas lēmumu, pie tā vainīgs katrs ministrs un pirmkārt premjers Krišjānis Kariņš (“Vienotība”). Un, lai gan “Saskaņa” neparakstīja demisijas pieprasījumu, frakcija atbalstīja viņas demisiju, jo arī viņa ir līdzatbildīga par situāciju.

“Saskaņas” deputāti atbalsta Ilzes Viņķeles demisiju un uzskata, ka secīgi jāatkāpjas arī visam Ministru kabinetam, frakcija norādīja paziņojumā medijiem.

Māris Kučinskis (Zaļo un Zemnieku savienība) debatēs paziņoja, ka parakstīja demisijas pieprasījumu, bet nebalsos par demisiju, jo “vēl laiks pastrādāt ir”. Viņš norādīja, ka neviena valdība “nekrita no ārpuses, problēmas un krīzes sākas iekšienē, kad netiek ar kaut ko galā”.

“Lielo solījumu bēres ir pagājušas. Svētki ir beigušies, tagad ir diezgan lielas paģiras, ārā pie Saeimas ir cilvēku masas. Diemžēl viņi tiešām ticēja, ka nāk jauni laiki, nāk jauni brīnumi. Pensionāri sačukstējās, ka beidzot būs 500 eiro pensijas, ka veselības aprūpē viss ies kā pa sviestu. Realitāte izrādījās citāda,” sacīja Kučinskis.

Kučinskis pauda cerību, ka veselības aprūpes nozarē  viss vēl ir priekšā, un viņš nebalsos par demisiju, bet grib zināt, kad būs uzlabojumi.

“Bet neaizmirstiet, mēs jūs vērojam!” piebilda Kučinskis.

Ilze Viņķele (“Attīstībai/Par!”) pastāstīja, ka ministrijā, painteresējoties par darbinieku noskaņojumu saistībā ar demisijas pieprasījumu, viņai atbildēja, ka “mums jau nav bijis neviens ministrs, kuram neprasīja demisiju”. Tā ir ierasta lieta ministrijās, kuras ir tērējošas un hroniski nesaņem pietiekamu finansējumu, uzsvēra Viņķele.

Viņa norādīja, ka reizēm šādi pieprasījumi maskē problēmu, kuras izraisīšanā pieprasītāji paši bija kaut kāda mērā līdzdalīgi.

Ministre atzina, ka dialogs ar mediķiem ir saspringts, bet tikai kopā ar nozari, uzklausot nozari arī tad, kad saka ko nepatīkamu, ”tikai kopā mēs varam uzlabot veselības aprūpes situāciju Latvijā”.

Kā jau būsit ievērojuši, portālā Puaro.lv ir jauna sadaļa “WHO IS WHO”, kur esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt arī šajā publikācijā minēto tautas kalpu izglītību, parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, “partiju tūrismu” un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook ,Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


5
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Snusnumriks
Snusnumriks

Baigā biste! Wow! Man patīk!

Rambo
Rambo

Savus 30 gadus atpakaļ Viņķele varbūt būtu bijusi ņemama.

Ome
Ome

Smaidi maita , laime nāk !

Milda
Milda

Tikai pagaidām….