Saeima noraidījusi opozīcijas rosināto Šuplinskas demisijas pieprasījumu

Ilga Šuplinska, foto Saeima.lv

Saeimas deputāti ceturtdien, 10. oktobrī, pēc ilgākām diskusijām noraidīja  Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) rosināto izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas (JKP) demisijas pieprasījumu.

Demisiju pieprasīja ZZS deputāti Uldis Augulis, Armands Krauze, Viktors Valainis, Jānis Dūklavs, Raimonds Bergmanis, Dana Reizniece-Ozola, Gundars Daudze, Janīna Jalinska un Jānis Vucāns. Tāpat pieprasījumam pievienojās pie frakcijām nepiederošās deputātes Jūlija Stepaņenko, Linda Liepiņa un Karina Sprūde.

Opozīcijas deputāti Šuplinskas darbu asi kritizēja. Augulis pirms balsojuma Saeimā uzsvēra, ka deputātiem jāparāda – plaši sludinātais bezkompromisa tiesiskums nav tikai tukši vārdi. Savukārt no izglītības ministres rīcības ir atkarīgas dažādas iesāktās nozares reformas, taču Šuplinskas cieņas trūkums pret partneriem to apdraud.

Savukārt no “Saskaņas” ievēlētā Jūlija Stepaņenko pauda, ka izglītības ministrei pašai būtu jāpārzina pamatlietas, norādot uz Šuplinskas izteikumu, ka viņai nav Pandoras lādes, no kuras izņemt nozarei trūkstošo finansējumu (par šo Šuplinskas “pērli” lasiet ŠEIT).

Šuplinska tikmēr atrunājās, ka ZZS valdība pēc 13. Saeimas vēlēšanām atstāja tehniskā budžeta iespējas un nācās izvēlēties atbildīgu politiku. Ministre norādīja uz kādu sarunu ar iepriekšējo izglītības ministru Kārli Šadurski (“Jaunā Vienotība”), kurš esot teicis, ka bieži atsakās izvērtēt savu kolēģu zinātniskos darbus, jo tad ir jāsaka patiesība, kas nav patīkama kolēģiem. Šuplinska uzsvēra, ka līdzīga klusēšanas politika ir bijusi arī izglītības jomā. “Lai pieaugtu pedagogu atalgojums, jākārto arī citas lietas,” teica Šuplinska.

Ministre arī noliedza pārmetumus, ka neuzklausa pašvaldību viedokļus, norādot, ka jau ir tikusies ar vairāk nekā 50 pašvaldību pārstāvjiem.

Opozīcijas deputāti Šuplinskas demisiju nolēma prasīt pēc tam, kad Administratīvā rajona tiesa ar pagaidu regulējumu apturējusi Latvijas Universitātes (LU) rektoram Indriķim Muižniekam nelabvēlīgo Ministru kabineta lēmumu, ar kuru viņš netika apstiprināts LU rektora amatā. (Par to lasiet ŠEIT) Ministre klaji iejaucās universitātes autonomijā, tādējādi radot kaitējumu Latvijas lielākās augstākās izglītības iestādes reputācijai, iepriekš pauda ZZS. Administratīvā rajona tiesa šo “tiesiskuma” valdības lēmumu ir apturējusi, bet vislielākā atbildība par radušos situāciju ir jāuzņemas tieši ministre Šuplinskai.

Tāpat opozīcijas deputāti norādīja uz Šuplinskas priekšlikumiem diskusijās par 2020. gada valsts budžetu, kur ministre atteicās risināt diskrimināciju pirmsskolas izglītības pedagogu nodarbinātībā, tā vietā iestājoties par valsts atbalsta samazināšanu brīvpusdienu finansēšanai 1.-4. klašu skolēniem.

“Ministre, virzot nepārdomātas, nozarē un sabiedrībā neizdiskutētas iniciatīvas, apdraud izglītības jomā uzsākto reformu sekmīgu īstenošanu. Vispareizāk būtu, ja Šuplinskas kundze jau pirms uzticības balsojuma noliktu ministres portfeli, jo katra diena, ko viņa pavada šajā amatā, var radīt būtisku kaitējumu izglītības un zinātnes nozarēm,” akcentēja ZZS valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars.

Par demisijas pieprasījumu balsoja 32, bet pret bija 51 parlamentārietis.

Kā jau būsit ievērojuši, portālā Puaro.lv ir jauna sadaļa “WHO IS WHO”, kur esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt arī šajā publikācijā pieminēto deputātu datus – izglītību, parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, “partiju tūrismu” un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook , Twitter,  Youtube un Instagram!

Foto: Saeima.lv

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar