Saeima noraida arī trešo AS pieprasījumu sīkāk skaidrot Kariņa privātlidojumu tēriņus

Saeimas Pieprasījumu komisija šodien noraidīja “Apvienotā saraksta” (AS) pieprasījumu Ministru prezidentei Evikai Siliņai (JV) par bijušā premjerministra, tagadējā ārlietu ministra Krišjāņa Kariņa (JV) specreisu izmaksu atšķirībām uz līdzīgiem ceļamērķiem, vēsta TV3 ziņas.

Opozīcijas politiķi prasīja sniegt sīkāku informāciju par Eiropas Savienības apmaksātajiem specreisiem ar Kariņa dalību – par to laikiem, atsevišķi arī par ēdināšanas izmaksām un citas ziņas.

AS minēja piemērus izmaksu atšķirībās, piemēram, viens reiss Kariņa delegācijai uz Vāciju izmaksājis 27 000 eiro, bet cits – 42 600 eiro.

Deputāts Edvards Smiltēns (AS) pieprasījuma iesniedzēju vārdā uzsvēra, ka atbildes uz jautājumiem tiekot sniegtas daļēji, netiek sniegtas vispār vai veidojas pretrunas. Svarīgs jautājums esot, kas pieņēma lēmumus par speciālo avioreisu izmantošanu, uzsvēra opozīcijas politiķis, paužot, ka Kariņš intervijās atbildību noveļ uz savu komandu.

Valsts kancelejas (VK) direktors Jānis Citskovskis, skaidrojot avioreisu izmaksu veidošanās struktūru, norādīja, ka katrā konkrētajā gadījumā izmaksas ietekmē dažādi faktori – galamērķis, konkrētais lidaparāts, izlidošanas atrašanās vieta, darba laika regulējums pilotiem un citi.

Citskovskis sacīja, ka lēmumi tiek pieņemti ņemot vērā nepieciešamību, uzsverot, ka vispirms tiek vērtēta regulāro avioreisu pieejamība. Reizē esot jāņem vērā nenoteiktība par pasākumu norisi, jo bieži neesot zināms precīzs sākuma un beigu laiks ārvalstu vizītēm.

Atbildot par iemesliem, kāpēc ar premjerministru ceļo arī delegācija, Citskovskis norādīja, ka ir drošības nosacījumi, kas individuālu ceļošanu nepieļauj.

Kariņš atbildēja, ka runa ir par laiku pēc Covid-19 krīzes, kad atsākās klātienes tikšanās. Šobrīd avioreisi ir atjaunoti un to biežums ir kā agrāk, bet tajā laikā situācija bija citāda, uzsvēra Kariņš.

Bijušais premjerministrs pieļāva, ka pirms viņa ir bijuši premjeri, kuri dažādu iemeslu dēļ ir mazāk aktīvi strādājuši starptautiski, taču tajā laikā aktīvi vajadzēja nodrošināt atbalstu Ukrainai, deputātiem skaidroja Kariņš. Ārlietu ministrs teica, ka ir “jāatzīst un jāsaprot”, ka Latvijā Ministru prezidents ir “atslēgas cilvēks” Eiropas Savienībā un NATO, kas pieņem lēmumus.

Ārlietu ministrs norādīja, ka saskaņā ar Eiropas Savienības dalībvalstu sniegto informāciju par valsts augstāko amatpersonu komandējumu nodrošinājumu, izmantojot avio pakalpojumus, piecām dalībvalstīm nav savā īpašumā lidmašīnas šādiem nolūkiem – Latvijai, Igaunijai, Somijai, Rumānijai, Luksemburgai.

Smiltēns atzīmēja, ka visas valsts augstākās personas ir iesaistītas ārpolitikas veidošanā, un deputātu pieprasījums neesot par premjera lomu. Pieprasījuma uzturētājiem nav skaidrs, uz kādu tiesisko regulējuma pamatu pieņemts lēmums par speciālo avioreisu izmantošanu, ja ir Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likums, kā arī pienākums izvērtēt un izvēlēties “lietderīgāko un saimnieciski sapratīgāko risinājumu”.

Deputāte Linda Liepiņa (LPV) uzskata, ka bijušais Ministru prezidents dzīvo atrauti no tā, kā dzīvo Latvijas sabiedrība. Pēc deputātes vārdiem, Latvija daudzās pozīcijās ir pēdējā vietā un valstij pietrūkst naudas. “Jūs dzīvojat nesamērīgi kā savas valsts priekšstāvis. Ja jūs būtu valstsvīrs, jūs demisionētu,” teica opozīcijas politiķe.

Jau ziņots, ka daļā sabiedrības kritiku izpelnījušies Kariņa Ministru prezidenta laika vadīto delegāciju veiktie speciālie avioreisi no 2021.gada līdz 2023.gada septembrim, kas no valsts budžeta atbilstoši Valsts kancelejas apkopotajai informācijai izmaksājuši 613 830 eiro. Kariņš uzskata, ka šādi lidojumi esot bijuši nepieciešami, lai Latvija būtu pārstāvēta starptautiskās sanāksmēs.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


12
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
krams
krams

Nu nenogremdējamā jenkiju cūka!

Lūcija
Lūcija

Priekš kam Kariņa lidojumos bija vajadzīgs fotogrāfs , to psihopāta feisu jau redz uz visăm bildēm ?

Psychiatrist
Psychiatrist

Labs koments, frau Lūcija…. Par to feisu. Neesmu gan, neskatoties uz to niku, psihiatrs, tomēr…. Bija man darīšanas psihenē ( ne kā pacientam ), un tur redzēju daudzus tādus, ar tādu skatienu un uzvedību. Afektīvā psihoze, tā laikam to sauc. ;-)

Jefiņš
Jefiņš

Problēma nav tikai summās, bet pašā darbībā, kur Kariņš sevi ir daudz pārvērtējis un mēģina izturēties kā pats sevi iedomājas. Nu nav viņš nekāda atslēgas figūra, bet viņam tikai pašam tā liekas un paša profesionālā varēšana ir apraudāšanas vērta. JV tiešām organizē viņa aizstāvību, jo citādi tās vadītās valdības reitings dramatiski kritīsies.

Economist
Economist

Nu, raksts bija tieši par TĒRIŅIEM. Nevis par to ka dažam labam varen piestāvētu āksta cepure ar zvārguļiem vai, teiksim, rozā lateksa apakšbikses…. ;-)

Economist
Economist

Velns ar ārā! Kamdēļ cepties par dažu tūkstošu starpību lidojumu izmaksās? Vismaz aizlidoja, un diemžēl arī atlaidās atpakaļ, štrunts ar to ākstu, labāk būtu , ja kāds painteresētos, kur un pie kā nokļūst Ukrainai izgrūstie naudas līdzekļi, ieroči, aurtomašīnas u. c. Žoklis atkārsies….. Tas, protams, tikai viedoklis. ;-)

Niknais
Niknais

Niknais kamēr pie varas būs kankara ķēdes šakāļi taisnību valstī neredzēt

levitkucins
levitkucins

Nav plebejiem jāzin kur artūrs ar krievu ļotenēm lidoja un ar ko kopā. Ļotenē var atklāti parunāt ar vajadzīgiem cilvēkiem, jo tur drošībnieki savas prasluškas neieliks

putlerkuce
putlerkuce

Iģi nahuj, bļeģ!

Laucinieki
Laucinieki

Mēs nosodam Kariņa rīcību un Hamās.

Arimeds
Arimeds

Nemels niekus. Laucinieki atbalsta Kariņu un Stambulas konvenciju, un citas anormālības.

Pateicīgā latvāņu nācija
Pateicīgā latvāņu nācija

Mes visus koloborantus dievinam