“Apvienotais saraksts” aicina nomainīt VID vadītāju Jaunzemi

Ieva Jaunzeme

Valdības koalīcijā esošais “Apvienotais saraksts” uzskata, ka pašreizējai  Valsts ieņēmumu dienesta vadītājai Ievai Jaunzemei “nav izpratnes kā veicināt nodokļu nomaksu, vienlaikus palīdzot ekonomikai dzīvot”, tāpēc tas aicina finanšu ministru nomainīt Jaunzemi VID vadībā, paziņojumā medijiem informē “Apvienotais saraksts”.

Frakcijas deputāti no uzņēmēju organizācijām regulāri saņemot sūdzības par VID darbu, norādīts paziņojumā medijiem. “Apvienotais saraksts” arī uzskata, ka VID “netiek galā ar ēnu ekonomikas samazināšanu un tam ir nopietnas reputācijas problēmas”.

“Apvienotā saraksta” frakcija pirmdien, 3. aprīlī, tikās ar finanšu ministru Arvilu Ašeradenu (“Jaunā Vienotība”) un Ievu Jaunzemi, lai noskaidrotu ģenerāldirektores redzējumu par VID attīstību, reputācijas atjaunošanu, negodprātīgas rīcības izskaušanu dienestā, kā arī principa “konsultē vispirms” īstenošanu.

Pēc sarunas deputāti secinājuši, ka “VID vadītājai nav izpratnes par to, kā veicināt nodokļu nomaksu, vienlaikus palīdzot ekonomikai dzīvot,

trūkst līderības un visaptveroša redzējuma par nepieciešamajām izmaiņām VID darbībā”, paziņojumā medijiem pauda frakcijas priekšsēdētājs Edgars Tavars.

“Turpinot darboties šādā pašā garā kā līdz šim, cerētos rezultātus, kas palīdzētu efektivizēt VID darbību, samazināt birokrātiju, veicināt godīgu konkurenci un cīņu ar melnajiem un pelēkajiem nodokļu nemaksātājiem, sasniegt nebūs iespējams. Vēlamies strukturālas pārmaiņas VID, jo redzam, ka iestādei ir nepieciešams kapitālais remonts,” pauda Tavars.

“Apvienotais saraksts” norādīja, ka tautsaimniecības izrāvienam un ekonomikas transformācijai ir nepieciešams efektīvi strādājošs VID, kam sabiedrība uzticas. Tādēļ tas aicina koalīcijas partneru finanšu ministru “nomainīt VID vadītāju Ievu Jaunzemi un jautājumus par VID reformas īstenošanu iekļaut finanšu ministra vadītās Nodokļu politikas pilnveides koordinēšanas grupas darba kārtībā”.

Premjers Krišjānis Kariņš (“Jaunā Vienotība”) izvairījās paust savu nostāju par Jaunzemes palikšanu amatā, norādot, ka viņš šajā jautājumā “neaicina ne steigties, ne pagaidīt”.

Premjers pirmdien, 3.aprīlī, pēc koalīcijas sadarbības padomes, kurā “Apvienotais saraksts” arī informēja par savu aicinājumu, sacīja, ka Finanšu ministrija labi apzinās, ka VID darbībā ir nepilnības un tā darbībā ir nepieciešami uzlabojumi.

Ministrija izstrādā savu redzējumu par VID darbību, turklāt šogad VID vadītājai Jaunzemei beidzas pilnvaru termiņš, līdz ar to  ministrija jau šogad sludinās konkursu uz šo amatu, un nākamajam pretendentam būs jāīsteno tās reformas, kuras ministrija iezīmēs, klāstīja Kariņš.  

Viņš arī sacīja, ka lēmums par VID vadītāju ir finanšu ministra kompetencē, bet tā kā šis jautājums tagad “celts pie politiskā galda, ir svarīgi saprast, kas būtu uzlabojams” VID darbībā.

Savukārt Nacionālās apvienības Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dombrava medijiem pauda, ka “neviens neteiks, ka ar VID viss ir kārtībā”, ir dažādas problēmas, taču Nacionālā apvienība līdz šim nav apspriedusi Jaunzemes atbilstību amatam.

Kā zināms, iepriekšējais finanšu ministrs Jānis Reirs (“Jaunā Vienotība”) pērn pēc KNAB sāktās izmeklēšanas un vairākām kratīšanām, kuras bija saistītas ar aizdomām par VID amatpersonu saistību ar kukuļa izspiešanu, ierosināja disciplinārlietu pret VID ģenerāldirektori Ievu Jaunzemi un Nodokļu un muitas policijas vadītāju Kasparu Podiņu, kurš vēlāk iesniedza atlūgumu. Jaunzemi ministrs arī atstādināja no amata, bet pēc valdības maiņas nākamais ministrs Arvils Ašeradens (“Jaunā Vienotība”) Jaunzemei izteica aizrādījumu par novēlotu finanšu ministra doto uzdevumu izpildi, un viņa amatu saglabāja.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


3
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
trūksts pārējais
trūksts pārējais

Nomainīt Jaunzemi. Ar ko nomainīt?

Levits
Levits

Ieva Jaunzeme (precējusies ar Gvido Romeiko) ir viltvārde. Viņas uzvārds ir Vilumsone (tētis Džerlijs, mamma Vizma Vilumsoni).

Pievienojos diskusijai
Pievienojos diskusijai

Prozit, Egils !