Tautas kalpi jostas nesavilks – deputāti nepiekrīt atteikties no reprezentācijas izdevumiem krīzes laikā

Saeima

Saeimas deputātu vairākums šodien nepiekrita ierosinājumam vismaz uz Covid-19 krīzes laiku attiekties no reprezentācijas izdevumiem.

Parlamenta opozīcijas deputāti likumā “Par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem sakarā ar Covid-19 izplatību” bija piedāvājuši noteikt, ka likuma darbības laikā valsts amatpersonām reprezentācijas izdevumi netiek izmaksāti un kompensēti.

Pie frakcijām nepiederošā deputāte Jūlija Stepaņenko uzsvēra, ka patlaban nenotiek nekādas tikšanās, nav paredzētas nekādas amatpersonu dalības svētkos vai diplomātisko pārstāvju sagaidīšanas.

Reprezentācijas izdevumi nerodas, tāpēc opozīcijas politiķi aicināja atteikties no reprezentācijas izmaksām.

“Tas būtu jādara, ņemot vērā, ka koalīcijas pārstāvji nevīžo padomāt par vājākajiem, par taisnīguma principu likumdošanas procesā, ka nedrīkst aizmirst par cilvēkiem ar invaliditāti. Patlaban viss notiek tikai attālināti, nav nekādas vajadzības pēc greznības izdevumiem,” akcentēja politiķe.

Deputāte Evija Papule (S) aicināja atbalstīt priekšlikumu, tādējādi rodot iespēju labot kļūdu, kas pieļauta, nenodrošinot brīvpusdienas visiem 1.-4.klašu skolēniem. “Atsakieties no reprezentācijas izdevumiem brīdī, kad cilvēkiem vispār nav, par ko dzīvot,” lūdza politiķe.

Politiķis Aldis Gobzems arī mudināja atteikties no reprezentācijas izdevumiem, jo tie “objektīvi neeksistē”.

“Faktiski tas ir algas pielikums. Ja neatteiksieties no tiem, es nemaz nešaubos, ka salīdzinoši pārskatāmā nākotnē Latvijas sabiedrība attieksies no jums, dārgā koalīcija,” prognozēja deputāts.

Opozīcijas politiķe Linda Liepiņa uzsvēra, ka vismaz 13 000 cilvēku jau ir atteikts dīkstāves pabalsts.

“Mēs nezinām, cik cilvēku šobrīd sēž bez jebkādiem ienākumiem. Un šajā situācijā mēs atļaujamies debatēt par to, vai atstāt reprezentācijas izdevumiem. Arī no komisiju vadīšanu piemaksām, ņemot vērā, ka daudzas komisijas nenotiek, būtu jāatsakās. Mīļie cilvēki, nedzīvojiet savā burbulī! Reprezentācijas! Ko jūs reprezentēsiet? Pašnāvības? Cik cilvēku badā nomiruši?” retoriski vaicāja deputāte.

Parlamentārietis Viktors Valainis (ZZS) atgādināja, ka valdība ir spērusi vismaz kādu soli, atsakoties no komandējumu izdevumiem. Viņš uzsvēra, ka patlaban reprezentēšanās “Skype” vai kādas citas lietotnes ekrānā neprasa sevišķi daudz resursu. Tāpēc, viņaprāt, būtu pilnīgi loģiski atteikties no šiem izdevumiem.

“Esmu runājis ar bijušajiem un atsevišķiem esošajiem ministriem, kuri teica, cik kādreiz bija šo normu grūti dabūt. Tagad reprezentācija nav iespējama. Kam jūs reprezentēsieties? Šo summu varētu izlietot pilnīgi citām vajadzībām, jo nauda noderēs gan brīvpusdienām, gan sociālajiem pabalstiem. Priekšlikums ir jāatbalsta, aizdomājoties, cik muļķīgi skan reprezentācijas Covid-19 laikā. Tas ir tikpat muļķīgi kā pirkt Saeimā puķu pušķus,” secināja Valainis.

Viņa kolēģe Dana Reizniece-Ozola (ZZS) uzsvēra, ka krīzes laikā ļoti svarīga ir solidaritāte. Viņa piekrita, ka, atsakoties no reprezentācijas izdevumiem, nevarēs nosegt visus maksājumus, bet tas būs ļoti liels signāls sabiedrībai, ka “mēs, Jēkaba ielā strādājošie, sēžot smalkās telpās, saņemot ļoti lielas algas, atsakāmies no visa liekā”.

Deputāte tāpat akcentēja, ka patlaban ir pat grūti iedomāties, kur varētu rasties reprezentācijas izdevumi.

Minēto priekšlikumu Saeimas vairākums noraidīja.

Atbilstoši likumam, valsts augstākās amatpersonas – Valsts prezidents, Saeimas priekšsēdētājs, premjerministrs un vēl 13 ministri – papildus algai katrs saņem aptuveni 1000 eiro mēnesī reprezentācijas izdevumiem. Saskaņā ar likumu, ierēdņiem nav jāatskaitās par šīs naudas izlietojumu. Būtībā tā ir piemaksa algām.

Kopš 13. marta valstī ir ārkārtējā situācija, kas ilgs vismaz līdz 12. maijam. Ārkārtējās situācijas laikā valstī netiek rīkotas nekādas prezentācijas un tamlīdzīgi pasākumi.

Kā jau būsit ievērojuši, portālā Puaro.lv ir sadaļa “WHO IS WHO”, kur esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un ministri, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


9
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
ērce
ērce

Saskaņieši un zemsavieši “spēlē polītiku”. Viņi nav nekādu principu motivēti, jo šiem tipiem principu nav, tikai varas sagrābšana.

Ēriks
Ēriks

Šī saeima ir bīstamāka par covid-19

para
para

zzs un nacionaļu deputāti – nekad un nekādos apstākļos taču ne grama no savas stopkas, no savas likumīgi ieņemtās siles Par jaunajiem komunistiem -JKP vispār nav runas-tur visi kā viens tiesiskumā strēbt

saimnieks
saimnieks

Kā redzu nievājošo vārdu “nacionāļi”, tā saožu krievnacistu (SC/VK) smaku. Dievs svētī latvisku Latviju!

Stienis
Stienis

Nav pilnīgi nekādu šaubu, ka nākamajā Saeimā nebūs ne Bordāna veidojuma, ne kaimiņa izveidotās parodijas. … bet ja būs, tad mēs esam pašnāvnieki.

Anita
Anita

Reprezentācijas izdevumi ir domāti, apģērbam, kurpēm , frizūrai, masāžām un t.t. , tie ir amatpersonu personīgie izdevumi. Ziedus, galdus, telpu rotājumu , transportu un t,t, jau sedz Saeimas budžets. Mēs esam tik nabadzīga valsts, bet kādi kretīni, trūkumcietēji tikuši pie varas, tagad grābj saujām. Kaunu esiet apēduši!!!!!!!

Vilks
Vilks

Nez kādus rēķinus apmaksā Ozola no šīs naudas.Negribas jau neko neķītru domāt,bet tomēr…?

bordelāniete
bordelāniete

Pilnīgi necilvēcīgi priekšlikumi- kā var noņemt tiem trūkumcietējiem ? JKP te būs pēdējie, kas atstās barikādes

Antonija Valeina
Antonija Valeina

Ko prezentē pašreizējos apstākļos Saeimas deputāti !?Daudzi klaji,nekaunigi ,zemiski ,amorāli parāda savu īsto dabu.Vai tiešām tiem nekaunīgajiem “jumts ir nobraucis”,ka viņi nevar atteikties no prezentācijas izdevumiem!!Prezentācijas kā tādas nenotiek !!Tāda gadījumā to prezentācijas līdzekļu saņemšana irNELIKUMIGA līdzekļu PIESAVINĀŠANA❗Kauns un negods tādiem DEPUTĀTIEM❗Ja tikai tas atbilst patiesībai,tad ziniet ,ka jūsu stundas deputātu krēslos skaitītas❗Apsolu,ka Jūs to ļoti nožēlos❗Jūs SAEIMAS namā tauta neilaidīs,degsiet elles ugunīs vai mirsiet no VĪRUSiEM❗❗