Nacionālā apvienība Krišjānim Kariņam izteikusi grūti noraidāmu ultimātu

Kariņš, Golubeva
Foto: Valsts kanceleja

Jānis Lasmanis, neatkariga.nra.lv

Premjerministram Krišjānim Kariņam atrodoties komandējumā, Nacionālā apvienība valdības vadītājam izteikusi ultimātu, kuru noraidīt būs grūti – jāatlaiž iekšlietu ministre Marija Golubeva, pretējā gadījumā apvienība atsauc savus ministrus. Ņemot vērā izaicinājumus, ar kuriem šobrīd jātiek galā valdībai, premjeram vajadzēs pārcilvēcīgas diplomāta spējas, lai ministri saglabātu amatā, nesagraujot koalīciju.

“Tas, ko 9. un 10. maijā ikviens Latvijai lojāls cilvēks bija spiests piedzīvot savā valstī, ir nepieņemami. To nevaram uzskatīt par ikdienišķu negadījumu, par ko politiskā atbildība aprobežojas ar simbolisku kritiku un solījumu laboties,” Nacionālās apvienības valdes un Saeimas frakcijas lēmumu par demisijas pieprasīšanu skaidro apvienības priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Nacionālā apvienība savā nostājā ir nelokāma. To pārstāvošais Saeimas deputāts Jānis Iesalnieks apliecina, ka partija nav gatava uz kompromisiem.

Jau vēstīts, ka, neraugoties uz aicinājumiem 9. maijā pieminēt Krievijas agresijas upurus Ukrainā un nepulcēties pie padomju režīma memoriāliem, Rīgā, pie padomju pieminekļa Pārdaugavā, lai noliktu ziedus, devās cilvēki. Nākamās dienas rītā ziedi no pieminekļa tika aizvākti, kā rezultātā pie pieminekļa atkal tika pulcēti cilvēki. Vakarpusē pāris simti sanākušo jau uzvedās agresīvi un bravūrīgi, tostarp slavinot Krieviju un attaisnojot tās agresiju Ukrainā. Policijas vadība ir atzinusi, ka norisēm 10. maijā īsti nebija gatava, tomēr uzsver, ka beigu galā pulcēšanās novērsta un pārkāpēji aizturēti.

Jautājumi ir arī “Konservatīvajiem”

Nacionālā apvienību savu ultimātu izvirzījusi laikā, kad premjerministrs atrodas komandējumā Kanādā. Tādēļ ar prasību izvirzījušo apvienību premjers, visticamāk, tiksies pirmdien – kopā ar pārējām koalīcijas partijām.

Šo tikšanos gaida arī “Konservatīvie”. Arī tie nav apmierināti ar tiesībsargājošo iestāžu darbu. Ir jautājumi arī iekšlietu ministrei. “Konservatīvo” valdes loceklis, Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Krišjānis Feldmans stāsta, ka amatpersonām aizsūtītas vēstules ar jautājumiem, bet pagaidām atbildes saņemtas nav.

“Mēs cenšamies strādāt konstruktīvi, sadarbības līguma ietvaros. Protams, tas paziņojums, ka atsauks ministrus, premjeram ievērojami sašaurina manevra iespējas, bet tāpēc mums vajag pārrunāt, tāpēc ir sadarbības sanāksme,” saka K. Feldmans.

Arī “Attīstībai/”Par!”” gaida, kad jauno situāciju varēs pārrunāt ar Ministru prezidentu, bet pagaidām organizācija iekšlietu ministrei pauž nedalītu atbalstu.

“”Attīstībai/”Par!”” atbalsta Mariju Golubevu iekšlietu ministra amatā. Ļoti nepatīkami, ka Nacionālā apvienība sper šādu ļoti nekonstruktīvu, valdību destabilizējošu soli mūsu valstij grūtā situācijā. Šobrīd partija lems par tālāko rīcību, noteikti prasīsim konsultācijas ar premjeru,”

saka viens no apvienības līderiem, M. Golubevas partijas biedrs “Kustība Par!” Daniels Pavļuts.

Arī otras apvienību veidojošās partijas “Latvijas attīstībai” pārstāvis, “Attīstībai/”Par!”” Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Juris Pūce Nacionālās apvienības lēmumu dēvē par ļoti nekonstruktīvu un destabilizējošu.

Piedot vairs nevar

Kamēr sašķobījušās koalīcijas partneri gaida K. Kariņa atgriešanos, opozīcijā strādājošajai Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijai viņa klātbūtne nav nepieciešama. Tā jau iesniegusi M. Golubevas demisijas pieprasījumu.

“Situācija ar 9. maiju prasa augstāko politisko uzmanību. Viss tas darbs, ko ieguldīja Saeima, lai mazinātu provokācijas iespēju, bija ārkārtīgi liels. Mēs redzējām, kas notika 9. maijā. Tur daudzmaz tika galā, bet viss, kas sākās 10. maija rītā, mums liek domāt, ka amatpersonas nav bijušas savu uzdevumu augstumos,” saka ZZS pārstāvošais Viktors Valainis.

Viņš arī atgādina, ka ZZS gada sākumā neatbalstīja citu opozicionāru iekšlietu ministres demisijas pieprasījumu gada sākumā. Tolaik daļa opozīcija bija sašutusi, ka Valsts policija epidemioloģiskās kārtības pārkāpumu dēļ īslaicīgi aizturēja Saeimas deputātu Aldi Gobzemu.

“Mēs pieprasām politisko atbildību. Iepriekš, kad prasīja Golubevas demisiju, mēs to neatbalstījām, devām laiku ministrei. Šodien mēs uzskatām, ka ministrei ir jādemisionē,” saka deputāts.

Nacionālo apvienību zaudēt negribēs

Politologs Filips Rajevskis ir pārliecināts, ka premjerministrs maksimāli piepūlēsies, lai Nacionālā apvienība paliktu koalīcijā, kas ar apvienības diktētajiem noteikumiem nozīmē “Attīstībai/”Par!”” piekāpšanos un M. Golubevas demisiju.

Politologs atgādina, ka K. Kariņš jau paziņojis, ka viņš no ministres par situāciju pie tā dēvētā uzvaras pieminekļa gaida paskaidrojumus. F. Rajevskis uzskata, ka premjers uz notikušo reaģējis diezgan kareivīgi, kas vedina domāt, ka savu protekciju M. Golubevai viņš nedāvās, bet pirms lēmuma pieņemšanas centīsies noskaidrot, kā atšķirīgās situācijās reaģēs M. Golubevas pārstāvētais politiskais spēks.

“Kariņam priekšā būs milzīga dilemma, ja “Attīstībai/”Par!”” nostāsies stingrā pozīcijā, tikpat stingrā kā Nacionālā apvienība. Kariņam būs grūti izšķirties, kā pareizāk rīkoties. Diez vai viņš riskēs likt to uz balsojumu, jo, ja Nacionālā apvienība, kas ir viena no partijām, uz kurām turas koalīcija, aiziet, tad uzreiz mainās iekšējā spēle koalīcijā. Tas, piemēram, dos jaunu impulsu “Konservatīvajiem” būt agresīvākiem un aktīvākiem,” saka eksperts.

Pats K. Kariņš, būdams Kanādā, kur kārtojot svarīgus, ar Latvijas drošību saistītus jautājumus, paziņoja, ka izprot valdību veidojošo partiju pārstāvju un sabiedrības bažas saistībā ar 9. un 10. maija notikumiem pie pieminekļa Uzvaras parkā, un uzsver, ka notikušais pie pieminekļa Uzvaras parkā, izrādot necieņu Latvijas valstiskumam, vēsturiskai pieredzei un Krievijas kara upuriem Ukrainā, nav attaisnojams un šādu situāciju atkārtošanās ir nepieļaujama. Taču šobrīd būtiskākais jautājums esot valsts iekšējās un ārējās drošības stiprināšana, tādēļ tieši šie jautājumi ir visaugstākā prioritāte viņa darba kārtībā.

Tikmēr premjers uzdevis iekšlietu ministrei Marijai Golubevai valdībā iesniegt izvērtējumu par iekšlietu dienestu rīcību un nekavējoties informēt par turpmākās rīcības plānu sabiedriskās kārtības uzturēšanai, ņemot vērā šonedēļ notikušo.

K. Kariņa tikšanās ar iekšlietu ministri M. Golubevu un valdību veidojošo politisko spēku pārstāvjiem plānota uzreiz pēc atgriešanās no vizītes Kanādā.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Pārpublicēts no neatkariga.nra.lv

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


9
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
ērce
ērce

Kariņ, nāc pie prāta !

Šaitans
Šaitans

NA ir jāizmet Puntulis no ministra amata, jo viņš ir savārījis kultūrā lielākas ziepes.

Sunny
Sunny

NA un žurka veidemane rej uz ļoti labu, korektu Ministri

Putins
Putins

derdz
derdz

C19 5G GEBELSS NOBĀL UN GREIZSERDĪGS

papildinājums
papildinājums

Par Peskovu un par Lavrovu.

Latvijas naudas atmazgātāju asociācija
Latvijas naudas atmazgātāju asociācija

Norausies tie naciķi. Šai koalīcijai bij izpratne par valsts nākotni. “Latvija – krjevijas ofšors”. Tas jāieraksta satversmē. Bet nu ja tā vaig priekš vēlēšanām, ta jā. Katrs durī bauru kā māk

Patiešām
Patiešām

Bija izpratne par valsts nākotni?
Un ko tad ar mums nepadalījās, citādi radās iespaids, ka Latvijas nākotne ir iedzīvotāju nospricēšanā un valsts izputināšanā, iegrūžot parādu bedrē.

Savējie
Savējie

Nešaubies, esi drošs!!