“Viņš jau divreiz atvainojās” – Riekstiņa ētikas kodeksa pārkāpuma lieta izbeigta

Sandis Riekstiņš

Šodien Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija lēma izbeigt Saeimas deputātu ētikas kodeksa pārkāpuma lietu pret deputātu Sandi Riekstiņu (JKP) par viņa izteikumiem, paralimpisko sportu nodalot no “parastā”.

Opozīcijas politiķi Ieva Krapāne (PCL) un Māris Možvillo (PCL) vērsās komisijā ar iesniegumu par iespējamu ētikas kodeksa pārkāpumu Riekstiņa izteikumos. Parlamentārietis 3.augustā sociālajā vietnē “Facebook” publicēja ierakstu, kurā viņš minēja, ka prēmijām “parastajiem sportistiem” jābūt augstākām nekā paralimpiešiem.

Krapāne un Možvillo lūdza komisiju izvērtēt, vai Sporta apakškomisijas vadītāja rīcība atbilst Saeimas deputātu ētikas kodeksa 1., 6., 7., 8. un 16. punktam un vai ir ierosināma Saeimas deputāta ētikas kodeksa pārkāpuma lieta.

Komisijas deputāti šodien lēma, ka nevienā no minētajiem punktiem nav saskatāms pārkāpums, kas nozīmē, ka Riekstiņš par saviem izteikumiem palika nesodīts.

Pirms balsojuma par sesto punktu, kas nosaka, ka deputāts ir morāli atbildīgs par savu rīcību un nevar aizbildināties ar valdības pārstāvju, partiju vai citu personu spiedienu, lai attaisnotu balsojumu pret savu sirdsapziņu, Riekstiņš teica, ka pateicoties šai situācijai, izskatās, ka tiks mainīti diskriminējošie Ministru kabineta noteikumi attiecībā uz prēmijām.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) parlamentārais sekretārs pauda cerību, ka paralimpieši saņems prēmijas par katru izcīnīto medaļu.

Savukārt “Jaunās vienotības” pārstāvis Aldis Adamovičs teica, ka ir ticies ar Riekstiņu un šo jautājumu izrunājis. Viņš piedāvāja izbeigt ierosināto lietu, ņemot vērā, ka politiķis ir divreiz atvainojies par šiem izteikumiem, kā arī virzījis vairākus priekšlikumus šīs nevienlīdzības mazināšanai, tā parādot, ka viņam un IZM rūp situācija ar prēmijām.

Vairākums deputātu ar savu balsi norādīja, ka nesaskata Riekstiņa izteikumos ētikas kodeksa pārkāpumu, vienlaikus daži parlamentārieši akcentēja, ka IZM parlamentārā sekretāra izteikumus neatbalsta.

Možvillo pauda bažas, sakot, ka vienu deputātu soda maksimāli bargi, savukārt citam “paglauda galviņu un saka, lai nākamreiz uzvedas labāk”. Deputāts aicināja kolēģus būt konsekventiem savās darbībās.

Tāpat Možvillo atsaucās uz Saeimas kārtības rulli, sakot, ka Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas locekļiem jāatturas no darbībām, kuras var uzskatīt par nepamatotu vēršanos pret politiskajiem oponentiem vai par deputātu rīcības nepamatotu aizstāvību viņu politiskās piederības dēļ.

Turpretī Nacionālās apvienības Saeimas frakcijas vadītājs Raivis Dzintars norādīja, ka komisijai nav tiesību pieņemt lēmumu pēc politikas principa “sodīt tāpēc, ka citas partijas pārstāvis iepriekš saņēmis sodu”. Viņaprāt, katrs gadījums jāizskata individuāli un jāņem vērā arī iepriekšēja soda esamība.

“Ja deputāts ir sodīts vairākkārt, tad skaidrs, ka sods var pieaugt,” teica Dzintars, piebilstot, ka Riekstiņa un Alda Gobzema (LuK) gadījumi nav salīdzināmi. Iepriekšējā komisijas sēdē deputātam Gobzemam tika piešķirts smagākais sods – izslēgšana uz sešām parlamenta sēdēm.

Arī Adamovičs piekrita Dzintara teiktajam, norādot, ka Riekstiņš ar savu darbību cenšas novērst šo nevienlīdzību, kā arī ir atvainojies.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: jauns.lv

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


1
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Stienis
Stienis

Man ir vienaldzīgs gan Riekstiņš, gan pārējie rakstā piesauktie un man nemaz nerūp viņu politiskā karjera, tomēr man šķiet, ka deputātam vajadzētu būt tiesībām brīvi paust savas domas par jebkuru jautājumu, lai cik neērtas tās neizklausītos.