IZM parlamentārais sekretārs Riekstiņš ļauj noprast, ka paralimpiskos sasniegumus uzskata par mazvērtīgākiem nekā “parastā” sportā gūtiem panākumiem

Riekstiņš, Muižniece
IZM parlamentārais sekretārs Sandis Riekstiņš (JKP) un izglītības ministre Anita Muižniece (JKP) (ekrānuzņēmums no Facebook)

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) parlamentārais sekretārs Sandis Riekstiņš (JKP) otrdien sociālajā tīklā “Facebook” publicēja tekstu, kuru, acīmredzot sabijies no sabiedrības reakcijas, drīz vien izdzēsa. Ieraksts (skatīt zemāk) liek secināt, ka politiķis paralimpisko sportu faktiski neuzskata par īstu sportu, un attiecīgi – par sasniegumiem olimpiādē izmaksāto prēmiju apmēri nevar būt vienlīdzīgi “parastiem” sportistiem un paralimpiešiem.

“Attiecībā uz prēmijām paralimpiešiem – būšu ļoti nepopulārs, bet es to nesalīdzinu ar parasto sportu. Tās ir divas dažādas lietas – gan attiecībā uz konkurenci, gan visu pārējo”. Viņaprāt, “abas šīs lietas nevar likt vienos svaru kausos”.

Jauno konservatīvo partiju pārstāvošā IZM parlamentārā sekretāra Sanda Riekstiņa ieraksts radījis sašutuma vētru.

Invalīdu un viņu draugu apvienības “Apeirons” valdes priekšsēdētājs Ivars Balodis portālam delfi.lv atklājis – viņam šķitis, ka šāda veida sarunas jau ir sena pagātne. “Man likās, ka esam tikuši tam pāri, sabiedrība ir attīstījusies, visa valsts politika iet uz to, ka mums ir iekļaujošā izglītība. Mēs no bērnu dienas radam šo vienlīdzības pieeju. Visas starptautiskās ANO konvencijas un vēl nezin kādi starptautiskie līgumi paģēr to, ka jābūt līdzvērtīgai attieksmei, mums ir jārada iespējas, lai mazinātu šos stereotipus un aizspriedumus [pret cilvēkiem ar invaliditāti].”

 “Skaidrs, ka nevar salīdzināt kaut kādas lietas attiecībā uz sportiskiem sasniegumiem, bet ieguldījums, ka cilvēks mēģina tiešām savu dzīvi veltīt sportam, ir tas pats. Nav otrās šķiras sporta un tie nav otrās šķiras cilvēki,” pauda Balodis.

Arī Administratīvā apgabaltiesa iepriekš secinājusi, ka olimpiskās, paralimpiskās un nedzirdīgo olimpiskās spēles ir vienādas nozīmes kā parastās olimpiskās spēles.

Savukārt Latvijas Paralimpiskās komitejas prezidente Daiga Dadzīte portālam norāda, ka viņasprāt, un arī pēc citu Latvijas Paralimpiskās komitejas sadarbības partneru domām, ņemot vērā, ka Riekstiņš ir arī Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs, “pēc šādiem izteikumiem normālā valstī cilvēkam būtu jāatkāpjas no amata”.

Arī Twitter un Facebook lietotāji pauduši, maigi sakot, izbrīnu par izglītības ministres Anitas Muižnieces (JKP) “atbalsta pleca” – parlamentārā sekretāra Riekstiņa izteikumiem.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


1
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Anda
Anda

bet ko citu no traktorista var gaidīt ?