Reirs: Latvijai no Francijas un Vācijas rosinātajiem 500 miljardiem varētu būt pieejams 1 miljards

Jānis Reirs

Latvijai no Vācijas un Francijas rosinātā 500 miljardu eiro lielā fonda 20 gadu periodā varētu būt pieejams miljards eiro. otrdien preses konferencē pēc valdības sēdes sacīja finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).

Finanšu ministrs klāstīja, ka Vācijas un Francijas priekšlikums izveidot 500 miljardus eiro lielu fondu, lai finansētu no pandēmijas smagi cietušās Eiropas Savienības (ES) ekonomikas restartēšanu, ir jauns un par to vēl notiks diskusijas.

“Eiropas Komisija nāks ar savu redzējumu 27. maijā, un šis nebūs Vācijas un Francijas, bet Eiropas Savienības fonds,” teica Reirs.

Ministrs norādīja, ka līdz šim pieejamā informācija ļauj secināt – tas būs ilgtermiņa projekts, kas paredz, ka Eiropas Komisija tirgos lēti aizņemsies līdzekļus, ko tālāk piešķirs granta veidā.

“Pēc patreizējām aplēsēm Latvijai no 500 miljardiem eiro varētu tikt miljards eiro 20 gadu periodā,” lēsa Reirs un norādīja, ka līdz ar to gadā būtu pieejami 50 miljoni eiro.

Latvijas pozīcija jautājumā par šo fondu ir, ka visām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm ir jāatrod pieņemamākais risinājums, teica Reirs.

ES jau ir paredzēti trīs dažādi finanšu instrumenti Covid-19 seku mazināšanai, un tam kopumā paredzēta finansiālā palīdzība ir 500 miljardu eiro apmērā. Latvija sākusi darbu, lai saņemtu ES atbalsta instrumentu “SURE” bezdarba risku mazināšanai ārkārtas situācijā. Atlikušajiem diviem atbalsta instrumentiem Latvija nepieteiksies, jo to nosacījumi nav izdevīgi, klāstīja Reirs.

“Tātad šis [“SURE”] instruments ļaus Latvijai izmantot līdzekļus un pasargāt sociālo budžetu.

Jo tas, kas ir noticis ar dīkstāves pabalstu izmaksām un subsidēto darbavietu izmaksām, tas neiekļaujas sociālās apdrošināšanas rāmī. Tā būs iespēja šos ļoti neparedzētos gadījumus bezdarbnieku pabalstu segšanai izmaksāt no Eiropas līdzekļiem un pēc tam ilgtermiņā līdz desmit gadiem šos līdzekļus atmaksāt,” sacīja finanšu ministrs.

Reirs atzina, ka valsts iespējamais atbalsts Covid-19 krīzes mazināšanai sasniedzis četrus miljardus eiro.

Preses konference pēc Ministru kabineta sēdes 19.5.2020.

🎥 Tiešraides arhīvs:Par iespēju sekmēt valsts ekonomisko atkopšanos no #COVID19 krīzes un citiem lēmumiem, kas pieņemti šīs dienas, 19. maija, Ministru kabineta sēdē informē Ministru prezidents Krišjānis Kariņš, Veselības ministrija ministre Ilze Viņķele, Izglītības un zinātnes ministrija ministre Ilga Šuplinska un Finanšu ministrija ministrs Jānis Reirs.

Gepostet von Ministru kabinets / Government of Latvia am Dienstag, 19. Mai 2020

Kā jau būsit ievērojuši, portālā Puaro.lv ir sadaļa “WHO IS WHO”, kur esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un ministri, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar