Kariņš: Latvijā neizbēgami būs jādomā par pensijas vecuma celšanu

Latvijā neizbēgami būs jādomā par pensijas vecuma celšanu, ceturtdienas valdības ārkārtas sēdē sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Premjers to pauda, diskutējot par valsts ekonomisko stāvokli un tā uzlabošanas iespējām pēc informatīvā ziņojuma par Latvijas Stabilitātes programmu 2023.-2026.gadam uzklausīšanas.

Kariņš atzina, ka demogrāfijas dēļ, ja valstī nekas netiks mainīts, sāks samazināties darbaspēks. Kariņš uzsvēra, ka tas apturēs ekonomisko izaugsmi. Premjers norādīja, ka līdzīga situācija ir visā Eiropā, tāpēc notiks cīņa par darbaspēku.

Kariņš norādīja, ka šis jautājums būs nopietni jāizrunā valdībā un jāpiedāvā risinājumi, jo demogrāfijas atbalsta pasākumu rezultātā iedzīvotāju skaits nepieaug un arī matemātiski nevar pieaugt, ņemot vērā, ka pēc neatkarības atgūšanas jaundzimušo skaits samazinājies uz pusi.

Runājot par lielo izdienas pensiju slogu, Kariņš sacīja, ka šis jautājums būs jāatrisina, jo neviena valsts nevarot atļauties 40-50 gadus maksāt cilvēkam par to, ka viņš nestrādā.

Tāpat Kariņš uzsvēra, ka neizbēgami būs jādomā par patlaban noteiktā pensionēšanās vecuma sliekšņa – 65 gadi – celšanu, un būs “soli pa solim jāiet uz augšu”.

“Ja mēs to nedarām, mūsu bērni nevarēs mūs uzturēt tad, kad tagad strādājošie aizies pensijā,” teica Kariņš, vienlaikus gan neminot nekādu iespējamo jauno pensionēšanās vecuma slieksni.

Savukārt labklājības ministre Evika Siliņa (JV) Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā”, komentējot premjera pausto, norādīja, ka Latvijā aizvien turpinās jau iesāktā pensionēšanās vecuma celšana, kas 2025.gadā sasniegs 65 gadu vecumu.

Siliņa sacīja, ka šobrīd nav apsvērusi celt pensionēšanās vecumu, tas nav bijis ministres plānos.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


39
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Nu Nu
Nu Nu

Latvijas lielākā problēma – liela iedzīvotāju daļa ar konsjūmeristu un liekēžu domāšanu. Ir jāstrādā, kaut vai vieglāki darbi. Daudzu valstu pensionāri ir riktīgi dīkdieņi un parazīti, tikai tērē un tērē. Sekas – inflācija, dzimstības katastrofāla samazināšanās. Viņi tur verdzībā jauno paaudzi – izīrē dzīvokļus (pekna neko nedarot), patērē milzīgus veselības budžeta resursus. Skaidrs, ka ilgi nevienas valsts budžets to neturēs. Tieši veco dīkdieņu paaudze ir ievārījusi šīs ziepes, bet par sekām negrib atbildēt!

Eriks
Eriks

Dodiet jauniešiem pūkainās pensionāru sajūtas jau šodien takš! Līdz pensijai sasodītie 40 gadi,nav progresīvi kapāt tā uz rezultātu. Vajag jau šodien pūkainās sajūtas!

kalašnikovs
kalašnikovs

Tautai neibēgami būs jādomā -kā no tevis ķēma tikt vaļā!

viss attīstās
viss attīstās

Ziņās visu mūžu dzirdu kā viss attīstās, valsts izdevusies. Izrādās tā ir tikai propaganda.

Edvīns
Edvīns

Pēc okupācijas oficiālām beigām 1991. gadā, gudri cilvēki teica, ka tas prasīs atkal 50 gadus lai pilnīgi atbrīvotos no okupācijas sekām. Tā bija taisnība.

Toļiks Gorbunovs
Toļiks Gorbunovs

Nu, jā. Apmēram 50 gadu laikâ homo soveticus dabīgā nāvē aizies no Latvijas.

"okupācijas sekas"
"okupācijas sekas"

tā jau arī izklausās pēc propagadas. Par kādām tieši sekām iet runa? Kas ir traucējis 30 gadu laikā uzvelt norrmālu valsti? Tāpec ka paši visu izzog, bijušās rūpnīcas paši aizver, visu zemi, mežus pāŗdod ārzemniekiem, tad kā attaisnojumu izdomā “okupācijas sekas” Vai tad nedzirdi – ja visu pāŗdos un privatizēs, ieviesīs biržu, oik, tad taču notiks attīstība.

Vāvere
Vāvere

Es tik vienu nesaprotu, jau kopš 2000 gada mums visu laiku stāsta, ka tās jaunās tehnoloģijas aizstās cilvēka darbu – pašapkalpošanās kasieru vietā, gudrie automobīļi, šobrī jaut tas chatGPT lieliski dara žurnālistu darbu un ne tikai! Jautājums, vai tad tās tehnoloģijas nav domātas lai cilvēki varētu uzdzīvot zaļi? Vai tad tām techoloģijām nav jāizveido tād gandrīz vai komunistskska nākotne, kur cilvēki nevella nedara bet strādā tik roboti? Man ir dziļas aizdomas, ka tag kad roboti izkonokurēs humanoīdus no darb tirgus, tad arī pensijas būs jāatceļ. Jo chatGPT, mākslīgais intellekt un co tak neis uzturēt tos pensionārus.

Eriks
Eriks

Kopš 90tā tā man stāsta. Kopš skolā BK , basic un koaksiālo tīklu ievuesa

LTV
LTV

Vinstona Čērčila tēze:”Valsts, kas tikai ar nodokļiem cenšas atgūt savu labklājību, ir tādā pašā situācijā kā cilvēks, kas stāv spainī un aiz roktura cenšas pats sevi pacelt augšā.”

Asterix
Asterix

Pļūtītājs pa sienām!!! Vairāk nekas!

Zutis
Zutis

Vispirms jāsāk ar valsts izzadzēju un izsaimniekotāju īpašumu un kapitāla nacionalizāciju. Covid 19 Vakcīnu iepirkuma afēras organizētāji, OIK afēras organižetāji un izpildītāji un visi citi valdības darījumi, kas Latvijas tautai radījuši būtiskus zaudējumus. Un sumiņa varētu būt vismaz pāris miljardi eiro, kas pietiktu pensiju kapitalizācijai. Zagļu banda, rokas nost no pensionāriem!!!

resnais teļš
resnais teļš

Manos laukos dzīvo sieviete, daudzbērnu māte. Vēl manos skolas laikos viņu daudzi sauca par fabriku, jo viņai ļoti daudz bērnu, gandrīz katram cits tēvs. Es vēl vidusskolas laikā biju sarēķinājis ka uz to brīdi, viņa vismaz pusi no vaislas vecuma, ja tā var teikt, ir bijusi stāvoklī. Oficiāli viņa nav strādājusi, tātad pensijas viņai nebūs. Bet viņa būs izaudzinājusi nākošos nodokļu maksātājus, ja viņi neaizmuks uz ārzemēm no obligātā militārā dienesta. Skatoties uz visu ar šodienas acīm, viņa valstij un sabiedrībai ir devusi daudz lielāku labumu nekā kaut kādi rinkēviči, jo tajā caurumā bērnu nevar uztaisīt. Bet nez kāpēc kaut… lasīt vēl »

padomietim
padomietim

Bez prastības izteikties nevarēji? Laikam ne.

Pabira
Pabira

Infantīla muldēšana. Āksts, ne premjers. Nevaru iedomāties, ka tāda bezatbildība muldēšanas ietu cauri normālā valdībā. Rezolūciju izdevējs, ne vadītājs un problēmu risinātājs .

Big Pharma
Big Pharma

Tam ākstam pieder Eli Lilly akcijas

pārliecinātais
pārliecinātais

Tā vietā, lai koncentrētu visus spēkus uz tautsaimniecības attīstību murgo par pensijas vecumu un citām mazāk būtiskām lietām. Tā tiek izsmērēts laiks, nauda un cilvēku resurss bezjēgā gar sienām un neviens tam vājas domāšanas piemēram nesviež ar zābaku. Trakākais ir tas, ka neviens negrib labot pielaistās kļūdas.

Varbūt
Varbūt

…. tomēr sakārtot 2. pensiju līmeni kā pie igauņiem? Igaunijā taču nerunā par pensiju līmeņa celšanu?

levitkucins
levitkucins

Bļe! Vai nevarētu vienreiz beigt salīdzināt Latkrieviju ar Estiju (latviski pareizi ir Ugauniju). Tā ir somugru tauta. Latkrievi ir viena tauta ar baltkrieviem. Ar tiem arī sevi jāsalīdzina. Un nav neamaz viss tik slikti.

kuciņam
kuciņam

Var redzēt ka tu esi tipisks krievs — ar naidu un mazvērtības kompleksu.

Elementāri
Elementāri

Ja nesanāk transformēt/attīstīt ekonomiku, tad atliek tikai celt nodokļus un pensijas vecumu. Tik pat loģiski ir nomainīt Kariņu, jo neko no solītā ekonomikas jomā nav izpildījis ne pirmajā valdībā, ne tagad.

Šmariņš
Šmariņš

Kad es kādam esu kaut ko solìjis? Es tik saka, ka vajag… To un šito, vai šito un kaut ko citu. Vai kādam, kurš saka ka vajag, es piekrítu, ka vajag. Ja jaunas meitas domā ka tā ir solīšanās, tad nevajag domāt

Eriks
Eriks

Es balsoju par to, ka vīrieši kaut ko strādā pilnu slodzi no pirmās nakts pollūcijas un sieviete visu savu mūžu ir stāvoklī. Tad viss būs

jutājums Kariņa kgm.
jutājums Kariņa kgm.

Bet kāpēc vajag cilvēkus par to tracināt tagad?

Mazā Šveice
Mazā Šveice

Visi 2 un 3 un pārejie pensiju līmeņi gadiem jau strādā ar mīnusiem. Tāpēc jāstrādā

Idiotu kaltuve
Idiotu kaltuve

Viss ir loģiski, taču LV pie šādas veselības aprūpes kvalitātes vairums pirmspensijas cilvēku vnk. slimos vai mirs. Ieguvuma tautsaimniecībai nekāda, tika darba nespējas izmaksas. Bez ciparu muldēšana.

muldētājam
muldētājam

Paskaties uz statistiku un tad laid vaļā.

idiotu kaltuve
idiotu kaltuve

Tas, ka nav no kā maksāt vecuma struktūras dēļ (arī populistisko pirmsvēlēšanu lēmumu un 2. pensiju līmeņa izčakarēšanas dēļ), protams. Bet tas, ka šāds veselīgās dzīves ilgums to neļauj, vienīgi , ja nu visi patriotiski un organizēti mirst bez jebkādas slimošanas un protams pirmajā bezdarba dienā (šis viss tiek apmaksāts no sociālā nodokļa).

režīma sargi
režīma sargi

Kāds var pateikt, ir jēga maksāt šajā valstī nodokļus? Varbūt jābūt izvēlei, maksāt nodokļus konkurētspējīgākai, efektīvākai valstij, tādai, no kuras arī penzija sanāks?

padomietim
padomietim

Jā, labāk maksā krievijai, vaņka.

Raitis
Raitis

Tā jau to dara Eiropas Parlamenta deputāti no Latvijas, kas nodokļus maksā Beļģijā, bet sankcijas un karu un jaukšanos citu valstu iekšējās lietās uzspiež latviešu tautai……..

Pavļuts Marozovs
Pavļuts Marozovs

Labāk savaksinēt 68 gados un miers

Jeblonskis
Jeblonskis

Kurš tos dārzeņus ievēl???
Tāpat jau darba nau! Kāda jēga palielināt pensionēšanās vecumu? Nu tad arī palielināt vajag darba sākšanas vecumu – no 11!
Tikai KUR strādāt?

Jablonskim
Jablonskim

Man sētnieks ir vajadzīgs.

Evika Aļeksandrovna Siliņa
Evika Aļeksandrovna Siliņa

He he. Latvānijā krievi ies pensijā 40 gados, jo viņi strādā policijā un tur var 40 gados iet pensijā, a latvāņi rukās līdz 75. Visi ies uz armiju kā miļiņkije, tur a var 45 iet pensijā

Jeblonskis
Jeblonskis

Nu precizē lūdz, pavisam nedaudz!
Jo tavi cipari neapraksta objektīvi.
Un varbūt arī pasties youtūbē (sakarīgus kanālus), par GosDuras plāniem. Tur JAU bij parr tiem viņu “plāniem”, ka katram pašam “jārūpējas” par savu pensiju.

režīma sargi
režīma sargi

Kā vienmēr, režīma sargiem privilēģijas

Eviķei
Eviķei

Rašā parašā izdzīvot daudz ilgāk par 40, īpaši vīriešiem, nav lielu izredžu.

@Eviķei
@Eviķei

No kurienes tev tāda statistika?