Kariņš izdod rīkojumu par Vitenberga demisiju

Jānis Vitenbergs

Premjerministrs Krišjānis Kariņš (“Jaunā Vienotība”), ir izdevis rīkojumu par ekonomikas ministra Jāņa Vitenberga (Nacionālā apvienība (NA)) demisiju, informēja premjera birojā.

Kariņš rīkojumu izdevis, ņemot vērā Saeimas “KPV LV” frakcijas lēmumu atsaukt savu izvirzīto ekonomikas ministru un balstoties uz Sadarbības līgumā noteiktajiem Ministru prezidenta pienākumiem.

Uz laiku līdz jauna ministra apstiprināšanai amatā par ekonomikas ministra pienākumu izpildītāju iecelts zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (NA).

Rīkojums stāsies spēkā no piektdienas, 14.maija. 

Ministru prezidents aicina sadarbības partnerus uz sanāksmi piektdien, 14. maijā, par valdības darba organizācijas un sadarbības jautājumiem.

Atturas komentēt izmaiņas pēc Vitenberga aiziešanas

LTV raidījuma “Panorāma” sazvanītie koalīcijas politiķi bija atturīgi, vai valdībā varētu notikt lielākas pārmaiņas.

“Ja Krišjānis Kariņš turēsies pie koalīcijas līguma un interpretēs, ka Jānis Vitenbergs ir jānoņem no amata, tad neizbēgami tas nozīmē rakstīt jaunu koalīcijas līgumu. Un atbildības sfēru sadalījums tad ir jautājums, kas tiks skatīts no jauna. Protams, ka atbildību proporcijas nebūs tādas, kādas tās ir šobrīd,” izteicās NA Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

“Skaidrs, ka situācija ar “KPV LV” frakciju ir nestabilitātes avots valdības koalīcijā, un tas līdzsvars, kas bijis līdz šim, mainās. Un, kaut formāli premjeram ir taisnība un šādā gadījumā  koalīcijas līgums prasa atbrīvot no amata ministru, pēc būtības “KPV LV” frakcija ir ievērojami sarukusi skaitā. Un nav arī īsti skaidrs, kāds ir valdību veidojošo partiju kopīgais balsu skaits parlamentā. Tas nozīmē, ka sarunas būs nepieciešamas un premjeram būs jāaicina partijas uz sarunu, kā tālāk veidot sadarbību,” sacīja partijas “Latvijas attīstībai” priekšsēdētājs, Saeimas deputāts Juris Pūce.

Kā zināms, ekonomikas ministrs Vitenbergs, kuru 13. Saeimā ievēlēja no partijas “KPV LV”, pievienojies Nacionālajai apvienībai. Neilgi pēc tam partijas “KPV LV” valde paziņoja, ka atsauks Vitenbergu no ministra amata, bet NA vēlējās, lai Vitenbergs turpinātu darbu ministra amatā. Tikmēr “KPV LV” Saeimas frakcijas deputāti atbalstīja Vitenberga darba turpināšanu valdībā.

Premjers līdz 12. maijam gaidīja atkārtotu “KPV LV” Saeimas frakcijas lēmumu par to, vai tā vēlas ekonomikas ministra Vitenberga demisiju. Un frakcija trešdien nobalsoja par Vitenberga atsaukšanu no ekonomikas ministra amata. Deputāti, kuri iestājās pret šādu soli, lēmuši pamest frakciju.

“KPV LV” kā vienu no iespējamiem ekonomikas ministra amata pretendentiem apspriež uzņēmēja Pētera Šmidres kandidatūru. “KPV LV” valde gan neesot vēl pieņēmusi lēmumu, kuru kandidātu virzīt uz ekonomikas ministra amatu.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: lsm.lv

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar