Kreituse: Cik kilometru dienā ir jānobrauc Brigmanim, lai iztērētu transporta kompensāciju 536 eiro?

Kreituse

Plaisa starp valdību un Latvijas pamatiedzīvotājiem ir uz kritiskās robežas. Process kuru katru brīdi var kļūt neatgriezenisks, brīdina RSU profesore, politoloģe Ilga Kreituse.

Saeima dzīvo savu dzīvi un Latvijas pamatiedzīvotāji – savu, pauda Kreituse. Politoloģe salīdzinājusi deputātu ienākumu izmaiņas laika periodā no 2011. līdz 2016. gadam. Secinājums – deputātu un Saeimas administrācijas ienākumu līmenis ir pieaudzis ļoti strauji. Vidējais algu pieaugums valstī ir tāpēc, ka tas pieaug deputātiem un Saeimas administrācijai nevis tāpēc, ka samazinās minimālo algu saņēmēju skaits. “Ir sajūta, ka mēs runājam, mūs it kā dzird, bet tikko aizveras durvis aiz muguras, tā vairs nedzird,” LTV raidījumā “Tieša runa” situāciju raksturo Kreituse.

Runājot par deputātu augstprātīgo un cinisko attieksmi, kā piemēru Kreituse min Kārļa Seržanta izlocīšanos no atbildes pavisam svaigajā skandālā ap deputāta sievasmātes jubilejas ballīti Saeimas rezidencē. Un secina – cilvēki Latvijā jūtas pazemoti un apvainoti. Deputāti acīmredzot paši nejūt, ka tā izturoties pret cilvēkiem Latvijas sabiedrība jūtas pazemota.

Šobrīd izveidojusies plaisa starp valdību un Latvijas pamatiedzīvotājiem sāk sniegties jau tajā līmenī, kas veido tā dēvētās šķēres. Kā zināms, šķēres var atvērt tikai līdz 180 grādu leņķim. Ja tas tiek pārsniegts, aizvērt vairs nav iespējams. Un šobrīd šīs šķēres ir atvērušās jau tik tālu, ka process kuru katru brīdi var kļūt neatgriezenisks. Pēc Ilgas Kreituses domām, šobrīd ir sasniegta kritiskā robeža. Strauji tuvojas šķēru atvēruma 181.grāds, runājot pārnestā nozīmē.

Pārskatot kompensācijās saņemamās summas deputātiem mēnesī par dzīvojamo platību un par transportu, politoloģe norādīja uz klaju izšķērdību. Cik kilometru dienā ir jānobrauc Brigmaņa kungam (ZZS), lai viņš iztērētu to naudu, ko saņem transporta kompensācijā (oktobrī tie bija 536 eiro), jautā Kreituse? Un atbilde ir teju no fantastikas pasaules. ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājam Augustam Brigmanim dienā būtu jānobrauc 200 kilometru. Saeimas izdevumi šīm kompensācijām piecu gadu laikā ir pieauguši no 19 tūkstošiem līdz 28 tūkstošiem, izpētījusi Kreituse.

Sabiedrības neuzticēšanās varai var negaidīti izpausties vēlēšanās. Tas pašlaik esot vērojams ASV, un kādā brīdī notiks arī Latvijā, raidījumā lēsa eksperti.

LTV raidījumā “Tieša runa” trešdienas vakarā eksperti sprieda par to, kāpēc iedzīvotāji netic Saeimai – Latvijas galvenajam demokrātijas nesējam.

 

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Avots: LTV raidījums “Tieša runa” 

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


24
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Uģis Jūgs
Uģis Jūgs

Ir risinājums. Jāpublisko transporta kompensācijas saņēmušo deputātu ceļazīmes un attaisnojuma dokumenti un tauta, lai kontrolē to patiesumu un lietderību. Tieši tāpat kā VID kontrolē komersantu ceļazīmes.

nemec
nemec

test vajadzēja riktīgi un jau sen!

bravo!
bravo!

Brigmanis pastāstīs, ka likumīgi pat tad, ja summa būtu trīsreiz lielāka. Viņiem viss ir likumīgi.

Irena
Irena

Mēs uz Latgali (no Rīgas turp-atpakaļ) braucam vismaz 3 reizes mēnesī, katru dienu braucam pa pilsētu un maksimums, ko nobraucam benzīnā 300 eur. Vēl ir mašīnas apdrošināšana gadā 500 eur (vienreizēja maksa gadā) un tehniskā apkope (300 eur gadā). Kur veidojas tādas izmaksas mēnesī? Vai ar lidmašīnu lido?

nu nja
nu nja

nē, vienkārši krāpjas, jo ir ļoti nabadzīgi mūsu deputāti – nepietiek un nepietiek…

nu nja
nu nja

bezzobanās arodbiedrības atlaist. tām būtu jāceļas pirmajām cilvēku intereses aizstāvēt pret pašu valsts valdību, politiķiem, deputātiem. nupat jau tiek pārkāptas visas robežas. ja nesaprot ar mierīgiem vārdiem, tad nekaunibu jāaptur ar stingru rīcību. noteiktību, prasībām, nopietnību.

nu nja
nu nja

piekrītu, īpaši atlaist skolotāju arodbiedrību – valdība burtiski iespļauj skolotājiem sejā, bet arodbiedrība klusē kā labi paēdis nobarojies runcis.

nu nja
nu nja

valdība un saeima rīkojas nekrietni, necilvēcīgi un neglīti. tas viss nāks atpakaļ, uz galvošanu. tāds ļaunums, mantkārība un negausība, kas plūst no tās mājas, nevar palikt bez sekām. atgriezīsies pie viņiem kā bumerangs.

eriks
eriks

laukos dzīvojot, Rīgā(+visā Latvijā) strādajot, man vajag 8gb 40L bākas bendžu mēnesī.

Saldafons
Saldafons

Lai nu kas te ņaudētu. Cik paši ar vīra kungu sagrābās, kad pie varas bija?

aapa
aapa

Situācija padeputātu no manas pilsētas – pierādīta, bet nesodīta balsu pirkšana, tautas nosaukšana par “aunu baru” neformālās sarunās. Jā, runa ir par Zaķi un vismaz es esmu klaji aizvainota.

Jurix
Jurix

Nu ko Latvijas tauta, izdariet secinajumus!!!

dainis
dainis

…kāpēc neviens neierosinu jautājumu par Saeimas atlaišanu un atlaistie deputāti nedrīkst tikt ievēlēti nākošajā sasaukumā. Citādi tie paši vēži citā kulītē. Varbūt tas liktu aizdomāties 100 gudrajām galvām par atbildību tautas priekšā…

nu nja
nu nja

vēlēšanu sistēma jāmaina. mums trūkst tāda nopietna un bezbailīga, gudra un zinoša cilvēka, kas uzņemtos vadīt šos procesus. tāpēc izskatās, ka nekas nemainīsies vēl gadus 30/ kamēr šī valsts nebūs izslaukta tukša…

Vitalijs
Vitalijs

Navi visai valdibaj ka sunus nosaut par nirgasanos par latvijas idzivotajem. Vispar paliek vini bezkaunigi,un parak ilgi vini aizsedejas uz saviem kresliem.

Jevgenij
Jevgenij

Problema ir ka nav uz ko šo s*du mainīt … saskana – tads pats m*sla gabals

Jānis
Jānis

Mani moka viens jautājums, jau sen!
Vai tad šie ministri, deputāti nu koroče VALDĪBA nevar atļauties SEV apmaksāt transporta izdevumus?, ar tik skaistajām algām!!! Parastais mirstīgais var!, bet šiem “d………” pietrūkst naudiņas? Bet cik jau var slaukt tautu, ātri jau to tesmeni līdz zemei nostieps…, tad gan valstī sāksies “ziepes”…

aija
aija

viniem jau kauna nav , kaa pa maz taa pa maz, tas jau tikai ir viens no….. vini meklee kur naudu dabuut luuk, algas griestus pasiem ne vairaak kaa 1,200 ar piemaksaam 1,500 eiro un tik ilgi kameer tautai pacels algu vismaz 500eiro tie 380 eiro paliek tautai uz rokas nenemot nekaadus nodoklus un tad cik lielu algu tautai pieliek tik pasiem bez jeb kaadiem koeficentiem tad varbuut sapratiis kaa dziivo tauta katru centu skaitot.

Reti nolamājos
Reti nolamājos

P i p a r i, ko lai citu pasaka? Par tiem mūdžiem uz mūsu rēķina domājot, prātā nāk tikai vardarbība.

Vārds? Sirds sāp par nākotni šeit!
Vārds? Sirds sāp par nākotni šeit!

Brigmanis menesī saņem 536 eur kompensāciju par transporta izdevumiem, ja šo naudu pielīdzina bērnu pabalstiem, tad sanāk ka brigmanis saņem nieka transporta kompensācijā – mēnesī – tikpat cik 45 bērni mēnesī valsts pabalstā. Iedomājieties, 45!!!!! bērni = viens deputāts = transporta izdevumi. Vot tā tik ir valsts un tā tik ir iekārta, patīk ka ZZS biedrs un tagadējais Prezidents stāsta ka valsts veidojas no mums pašiem, jā, tā ir taisnība, bet kamēr tauta rukaaaaa, tikmēr deputati un ministri ka nieres taukos dzivo no kompensācijām, piemaksām premijam, un algam, bet rezultati neliecina ka kautkas uzlabotos valsti. Prezidents mierigi savu laiku atsēdēs… lasīt vēl »

saule
saule

Domājot par to pazemošanu – deputāti tādā veidā pazemo sevi, ne tautu. Viņi ļoti demonstratīvi vēlas parādīt, kā alkst pēc nosodījuma un tamlīdzīgām lietām. No visas sirds vēlas tapt nicināti un neieredzēti, spriežot pēc viņu rīcības

imis
imis

Liecieties mierā , viņi taču ir MAZOHISTI !!!!!

edžū
edžū

Mazohisti,hmm,pat vārdu nav vēl izdomāts,kā šos nevarnešus saukt…Padomājiet,ļaudis,kam šie kangari pakaļas laiza.Kangari apzināti ar mazo burtu,jo Pumpuram bija savādāks spriedums par šo tēmu.Tas tā,ja vēl kādam interesanta LATVIJAS,mūsu dzimtenes nākotne.

nu nja
nu nja

es domāju, ka viņi to nesaprot. viņi domā, ka visi, kas saņem mazas algas, pārējo milzu algu saņem aploksnēs. turklāt, viņiem nav izdevīgi kaut ko saprast. labāk tik durt uz priekšu un domāt, ka ir vareni veči ! Cieņas pret viņiem vairs nav galīgi nekādas.