Baņķieris: Cilvēkiem beidzot ir godīgi jāpasaka – nekādu pensiju jums nebūs!

pensijas

“Tas, ka mūsu vecāki saņem vismaz kaut kādu pensiju, ir mūsu maksa par brīvību, kuru mums uzdāvināja,” Latvijas pensiju sistēmas nākotni izdevumam Dienas Bizness skarbi komentējis investīciju baņķieris Ģirts Rungainis.

“Mums, jaunākai paaudzei, nākotnē nav, uz ko cerēt. Mums nāksies vai nu strādāt līdz nāvei, vai arī dzīvot no tās naudas, ko būs izdevies uzkrāt pašiem,” spriež Rungainis.

“Es uzreiz redzu visus tos, kas gribētu regulāri kaut ko saņemt, bet neredzu tos, kas par to visu maksās,” teic baņķieris, komentējot ideju par pamatienākumu ikkatram Eiropas Savienības iedzīvotājam, neatkarīgi no tā, vai viņš strādā, vai nē. “Tas pat nav komunisms, tas ir pilnīgs idiotisms.”

Rungainis ir pārliecināts, ka eksperimentēt ar bāzes ienākumu visiem principā var tikai tās valstis, kurās pastāv diezgan monolītas kristīgās vērtības un ir vienota nacionālā struktūra, turklāt, ja tās spēj to atļauties principā. Piemēram, ASV, kur valsts izdala milzu līdzekļus pabalstu veidā, bet šīs naudas sadale izmaksā vēl dārgāk, nekā paši pabalsti. Tad var rasties doma, ka varētu likvidēt šo dārgo administrēšanu, aizstājot to ar vienkārši naudas izdali visiem pēc kārtas. “Bet tas nav mūsu gadījums,” skeptisks ir Rungainis.

Latvijā, tāpat kā jebkurā citā postpadomju valstī, šādas diskusijas esot bezjēdzīgas.

“Mums pat pensiju sistēma ir zem jautājuma zīmes, par kādu bāzes ienākumu ir runa?,” viņš vaicā. “Labāk šodien cilvēkiem godīgi pateiksim, ka nekādu pensiju viņiem nebūs. Tagad mēs maksājam nodokļus, un pašreizējie pensionāri saņem vēl kaut kādas pensijas. Principā, tā ir mūsu cena par brīvību. Mūsu vecāki piedzima un lielāko savu dzīves daļu nodzīvoja citā valstī. Godīgi runājot, viņi to dzīvi nodzīvoja pakaļā.”

Rungainis uzskata, ka mūsu pensionāriem mēs pašlaik maksājam par brīvību un barikādēm. Taču mums pašiem nāksies strādāt līdz nāvei. Pret statistiku neesot nekādu argumentu – to, kas darba tirgū ienāks pēc 15-20 gadiem, būs tik ievērojamd mazākums, ka viņi nespēs nodrošināt pašreiz strādājošo vecumdienas.

“Savukārt teorija, ka mēs šeit ielaidīsim mežoņus, kuri apmaksās mūsu vecumdienas, ir domāta idiotiem,” skarbs ir Rungainis.

Pēc baņķiera domām, izeja ir tikai viena: laist pasaulē bērnus, un, jo vairāk, jo labāk. Atlikt vecumdienām pašiem, kaut vai pa mazumam. Pirkt nekustamo īpašumu vai citus aktīvus, kurus varētu realizēt vecumdienās. “Jāpaļaujas tikai uz sevi, nevis jātic pasakām,” skarbs ir Rungainis.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

 

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


15
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Dadzis
Dadzis

Dzīvoja mūsu vecāki pakaļā?!kad tikai tagad nav 10.reiz lielāka pakaļa,kā toreiz!!!jautājums,par ko mēs vēmaksājam nodokļus,kādi pensiju līmeņi?!krājat auni sev par savu naudu bankās sev 3.līmeni,nosprāgsi,pat neviens tuvākais radinieks tai naudiņai vairs netiks klāt!!!

cirks
cirks

nez kāpēc Ulmaņa (par kura darbību vai pretdarbību var diskutēt) Latvija bija gana bagāta un varēja eksportēt. tātad. teorētiski varētu arī šobrīd. atliek tikai uzdot jautājumu: kas šobrīd traucē Latvijai attīstīties un cilvēkiem runāt nevis par izdzīvošanu, bet par attīstību?

xxnn
xxnn

ja šitais vīrs un vinam līdzīgie mazāk zagtu (afēra ar airbaltik, metalurgu u.t.t.), iznāktu arī pensijām

keksus
keksus

lietu runā, tas jau jebkuram saprātīgām cilvēkam tāpat skaidrs

Buks
Buks

Rungaiņa k-gam viegli runāt: viņa atrašanos bērnudārzā, izglītošanos pamatskolā, vidusskolā, pēc tam augstskolā ir apmaksājuši šī brīža pensionāri. Tā kā pensiju jautājumu varē†u viegli atrisināt: pēc tirgus cenām aprēķināt, cik tas viss maksājis, un kungs varē†u t ieskaitīt Valsts sociālās apdrošināšanas fondā – kādi 20 pensionāri būs nodrošināti līdz mūža galam (daudz jau šiem nav atlicis). ;) Aber ja nopietni, tad indivīda pensijas kapitāls tiek uzkrāts tā dzīves laikā, no veiktajām sociālā nodokļa iemaksām, t.i. visa darba mūža garumā valsts no personas iekasē sociālo nodokli (šobrīd persona spiesta atdot 35% no katras mēnešalgas, kur 20% aiziet tieši sociālajai apdrošināšanai), lai… lasīt vēl »

noko
noko

Ja valdībā turpinās tikt ievēlēts tāds pats kontingents bijušo komunistu divkošu, korumpantu un nekompetentu idiotu, tad nekas neuzlabosies. Zināmā mērā arī par šo situāciju varam pateikties tām pašām vecākajām paaudzēm, kas arī izdīca to brīvlaišanu.
Lai gan vainot jau tos cilvēkus grūti – vairākās paaudzēs dzīvojuši absolūtā apspiestībā; tā nav viņu vaina, ka ir politiski idioti.
Cita lieta, ka tiek atkārtots eksperiments, kas nenostrādāja jau pirmajā reizē – atcerēsimies ar ko beidzās pirmās brīvvalsts demokrātija.
Bez pamatīgas, lai arī sen jau bezcerīgi nokavētas, lustrācijas visās valsts struktūrās vispār nav par ko runāt un uz ko cerēt.

noko
noko

Labojums: [..] ar ko beidzās pirmās brīvvalsts demokrātiskās iekārtas modelis, kas tika ņemts par tiešu pamatu mūsdienu Latvijas iekārtai. Mans arguments nav pret demokrātiju kā tādu.

Benis
Benis

Un veel viena visticammaakaa iespeeja pie veco uzmeshanas- vardarbiiga paardale, visam ir savas robezhas…

Benis
Benis

1. Man liekas, ka Rungainis taisaas beegt no Latvijas.
2. Kuram kaut kaada maarrutka deelj buus vajadziigs iepirktais nekustamais iipashums, ja populaacija samazinaasies? Ja no valsts pikjis pensijaa nenaaks, tad ir citas daudz leetaakas vietas uz pasaules, kur pavadiit vecumdienas.

bidzho
bidzho

to Mamma un citi
tas ko Rungainis saka ir skaudra, bet Patiesība! Taču ja Jums patīk labāk saldi meli, tā ir Jūsu izvēle!

Gangnamsails
Gangnamsails

Nu, kamēr mums būs tādi “experti”, kas veic pētījumus valdībai, tērējot mūsu miljonus, tad jau tiešām citiem nekas neatliks… Būs vien jāatņem atpakaļ…

Nēnuakal
Nēnuakal

Kam viņš to saka? Ja tas adresēts sabiedrībai ne politiķim. Tad kāpēc viņš to dara? Protams kā banķierim un ivestīciju konsultantam viņam ir izdevīgi lai cilvēki ņemtu kredītus, vai investētu visādās banķieru afērās. Bet ja pieļauj ka viņam taisnība…. nez vai valdība uzdrošināsies to darīt, kamēr nav likvidēt pašreizējais vēlēšanu un valsts pārvaldes modelis.

Mamma
Mamma

Vai tiešām šis vepris vienreiz nevar aizvērties

Jonas
Jonas

Runga nepiemin vēl vienu iespēju – Latvijā ik gadu nofenderē ap 2 miljardiem eur no nodokļu naudas. Ja to atrisinātu, skaties jau labāk viss izskatītos. Bet vispār, ja šie ņergas nevar lietas sakārtot, jārīko referendums par pievienošanos Igaunijai.

roja
roja

Idiots