Valsts pārvalde naudu nelikumīgi šķērdē bez sirdsapziņas pārmetumiem

Valsts pārvaldē šķērdē naudu

Pērn valsts pārvaldē bez sirdsapziņas pārmetumiem izniekoti vismaz 5,8 miljoni eiro, bet to, cik liels ir kopējais Latvijas budžetam nodarītais kaitējums, secināt neesot iespējams, jo ne visi revīziju ziņojumos publiskotie skaitļi ir nepārprotami norakstāmi kā zaudējumi, konstatējusi Valsts kontrole.

Piemēram, vairākumam ministriju visbiežāk izteiktais pārmetums vairākus gadus pēc kārtas bijis avansa maksājumu veikšana. VK revidentu izpratnē tā ir neefektīva un neekonomiska naudas izlietošana, savukārt praksē tas nozīmē, ka budžeta gada beigās pāri palikusī nauda tiek samaksāta uz priekšu, piemēram, par komunālajiem pakalpojumiem vai nodokļiem. Tāpat arī iespaidīgie 10 miljoni eiro, par kuriem Latvijas Nacionālajai bibliotēkai iegādātie pamatlīdzekļi un inventārs neesot identificējams, nenozīmē, ka minētā summa uzskatāma par zaudētu.

Tieši prezidentūras aizsegā daudzās ministrijās pērn nauda tērēta „uz pilnu klapi”, neievērojot limitus. Piemēram, Iekšlietu ministrijā iepirkti 28 portatīvie datori – katrs izmaksājis vidēji 1450 eiro, kas vairāk nekā uz pusi pārsniedz portatīvo datoru tirgus cenu. IeM Informācijas centrā portatīvo datoru dārdzība pamatota ar it kā augstajām prezidentūras prasībām pret „kapacitāti, triecienizturību, svaru”.

Savukārt Edgara Rinkēviča vadītā Ārlietu ministrija pērn bijusi nelikumīgo tēriņu rekordiste, kā Puaro.lv jau rakstīja. Prezidentūras aizsegā ĀM par trešdaļu miljona eiro nepamatoti palielinājusi prezidentūras izmaksas, minēto summu iztērējot iegādēm, kas būtu veicamas par pašas ĀM budžetu. Kāds ministrijas darbinieks par 25 tūkstošiem eiro nopircis tukšu gaisu, jo Latvijas vēstniecībai Lielbritānijā tieši it kā prezidentūras norises nodrošināšanai paredzētais auto līdz aprīlim tā arī netika saņemts, lai gan nauda samaksāta jau gada nogalē. Prezidentūras dēļ no ĀM kontiem pērn aizplūda 11,3 miljoni eiro, kas tika samaksāti par dažādām precēm un pakalpojumiem. Pusmiljons iezīmētās naudas nepamatoti ieguldīts ārvalstīs: Krievijā izremontēta Latvijas vēstniecība, kas, pateicoties prezidentūras dāsnajam budžetam, tikusi pie labiekārtotas terases par iespaidīgu summu – 45 tūkstošiem eiro. Tāpat renovētas un labiekārtotas vēstniecības Zviedrijā, Lielbritānijā, Vācijā un nopirktas kopumā sešas automašīnas.

Negodīgi iztērētas naudas apmēros Rinkēviča vadītajai ĀM tur līdzi Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), kuras paspārnē veidotais projekts Skolas.lv valsts budžetam nodarīja 3,5 miljonu eiro zaudējumus. Portāls nedarbojas, un izrādās – nav arī, no kā pieprasīt atbildību, jo par projektu atbildīgās amatpersonas iestādē vairs nestrādā.

Avots: laikraksts Diena

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar