Valsts atbalstīs «Covid-19» dēļ krīzē nonākušos uzņēmumus, tam paredzot līdz 1 miljardam eiro

Kazāks, Kariņš Reirs

Valdība būs gatava ieguldīt līdz vienam miljardam eiro, lai atbalstītu jaunā  koronavīrusa izraisītās slimības “Covid-19” dēļ grūtībās nonākušos Latvijas uzņēmumus.

Par to piektdien, 13. martā, paziņoja Latvijas premjers Krišjānis Kariņš (“Jaunā Vienotība”).

Ministru prezidents pēc tikšanās ar Latvijas Bankas vadītāju Mārtiņu Kazāku un finanšu ministru Jāni Reiru (“Jaunā Vienotība”) sacīja, ka Latvija sagaida, ka jaunais koronavīruss izraisīs īslaicīgu krīzi.

“Viens, divi mēneši, kad būs kritums, un pēc tam ir gaidāms atkal kāpums, jo tas kritums ir tieši ir saistībā ar “Covid-19″ vīrusa izplatību,” teica Kariņš.

Latvijas valsts, pēc premjera teiktā, salīdzinājumā, piemēram, ar 2008. un 2009. gadu, kad Latvijas ekonomika nonāca recesijā, pašlaik ir ļoti labā situācijā – mums nav pārmērīgu parādu vai arī “pārāk neuzturama ekonomika”.

“Valsts un valdība būs gatava līdz vienam miljardam eiro ieguldīt, lai atbalstītu mūsu uzņēmumu darbību. Šo naudu mēs izmantotu ar visādiem finanšu instrumentiem, nevis kā grantus,” teica premjers.

Viņš pauda cerību, ka nākamnedēļ valdība atjaunos “Altum” programmu kredītu garantijām. Ar kredītu garantijām varēs palīdzēt tiem uzņēmumiem, kam īslaicīgi varētu būt apgrozījuma kritums vīrusa dēļ un kuri varētu “pārziemot šos laikus”.

“Šī nauda tik tiešām ir, tā ir mūsu Valsts kasē, pateicoties labiem lēmumiem, kas ir pēdējos gados pieņemti.

Bet mēs neparedzam, ka visa šī nauda būtu pilnībā jāizdod, bet tas ir tas akmens, bāze, no kā varētu smelties. Mēs darīsim visu, kas ir mūsu spēkos, lai palīdzētu mūsu uzņēmumiem, izmantojot dažādus instrumentus,” teica Ministru prezidents.

Latvijas Bankas prezidents sacīja, ka Latvija pašlaik uz esošo situāciju raugās kā uz īstermiņa – mēneša vai divu mēnešu – problēmu. Uzdevums ir ļaut uzņēmumiem, kas saskaras ar problēmām, pārdzīvot grūtos laikus un saglabāt darbavietas. Problēmas risināšanā iesaistīta ne tikai valdība, bet arī finanšu sektors, no kā arī būs iespējams gūt atbalstu grūtībās nonākušajiem uzņēmumiem.

Finanšu ministrs Reirs atzīmēja, ka finanšu instrumenti uzņēmumu atbalstam varētu būt aizņēmumu garantijas, eksporta garantijas. “Mēs arī esam gatavi palīdzēt ar nodokļu parādu atlikšanu un turpināt to programmu, kas jau tagad darbojas Valsts ieņēmumu dienestā.

Mēs esam gatavi uzņemties no valsts puses daļu izmaksu, kas ir saistītas ar cilvēku slimības lapām. 

Šie ir galvenie uzdevumi un mērķi, ko mēs varam darīt pēc šīs dienas sēdes,” teica ministrs.

Preses brīfings par valsts atbalstu Latvijas uzņēmējiem COVID-19 radīto seku dēļ

🎥 Noskaties: Ministru prezidents Krišjānis Kariņš, Finanšu ministrija ministrs Jānis Reirs un Latvijas Banka prezidents Mārtiņš Kazāks informē par COVID-19 radīto seku uz ekonomiku izvērtējumu un konkrētu tālāko rīcību attiecībā uz atbalstu Latvijas uzņēmējiem. 💬

Gepostet von Ministru kabinets / Government of Latvia am Freitag, 13. März 2020

Kā jau būsit ievērojuši, portālā Puaro.lv ir jauna sadaļa “WHO IS WHO”, kur esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti  un ministri, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,   Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


3
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Zane
Zane

Būtu labāk to pašu naudu veselības aizsardzībā, izglītībā un zinātnē ieguldījuši.

Anita
Anita

Tas plānotais miljards tiek izņemts no Latvijas nodokļu maksātāju kabatas un iespējams tas ir no sociālā budžeta uzkrājuma. Tas nav Kariņa un REIRA un Vienotības izstrādājumu uzkrājums. Saeima varētu aiziet, kādus 2 mēnešus bezalgas atvaļinājumā un budžeta ietaupījums būtu kādi 2 miljoni. Gribētu pilnīgu atklātību noteikumu izstrādāšanas un šīs naudas dalīšanas procesā, lai tā netiktu novirzīta varas partiju biedru, sponsoru, radinieku, draugu atbalstam. Tā ir milzīga summa, ko visa valsts patērē 1 mēneša laikā. ATBALSTS PIENĀKTOS TIKAI UZ NODOKĻU ATLAIDĒM UN TIEM UZŅĒMUMIEM, KURI PATIEŠĀM CIEŠ ZAUDĒJUMUS. Ārkātas situācijā visi var doties kartējā atvaļinājumā uz 1 mēnesi.

Viesms
Viesms

Vienotībai ir ilgtermiņa iemaņas valstij zagt miljardus. Katram savi talanti.