Valdošā koalīcija lielā slepenībā gatavo jaunu nodokļu reformu

nodoklis

Jau vairāk nekā mēnesi valdošā koalīcija lielā slepenībā tapina vērienīgas nodokļu izmaiņas, par kurām sabiedrībai sola stāstīt vien nākamgad. Spēkā tām būtu jāstājas vēl pēc gada, ceturtdien vēstīja TV3 Ziņas.

Darbu pie jaunās nodokļu reformas valdošā koalīcija sāka uzreiz pēc valsts budžeta pieņemšanas novembrī.

Ir notikušas vairākas sanāksmes aiz slēgtām durvīm, tomēr komentāri par gaidāmajām pārmaiņām ir ļoti izvairīgi.

“Nekādi lēmumi nav gaidāmi līdz martam, šobrīd mēs ejam cauri, veicam tādu kā revīziju esošajai sistēmai, lai saprastu kopsakarības, kādā veidā veikt uzlabojumus nevis pārbūvēt visu nodokļu sistēmu,” saka Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Atis Zakatistovs (KPV LV).

Teju mēnesis esot pavadīts, iepazīstoties ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) un Latvijas bankas ekonomistu sagatavoto analīzi, kas varētu būt par pamatu tālāku lēmumu pieņemšanā. Pagājušonedēļ salīdzinātas darbaspēku nodokļu sistēmas Baltijas valstīs.

Latvijas Bankas secinājusi, ka nodokļu slogs Latvijā ir augstākais, līdz ar to panākta sapratne, ka darbaspēkam, īpaši mazām un vidējam algām, jeb ienākumiem līdz aptuveni 1500 eiro, slogs nepieaugs, bet pat saruks.

Saeimas deputāts Krišjānis Feldmans (JKP) norāda: “Bieži vien mums eksperti no malas stāsta, ka Latvijā ir ļoti mazi nodokļu ieņēmumi budžetā, rēķinot pret IKP. Tomēr, kā rāda reālā statistika un fakti, tas nebūt nav tāpēc, ka mums būtu zems nodokļu slogs. Bieži vien šīs lietas tiek apzināti jauktas kopā, lai manipulētu ar sabiedrību un mēģinātu iepārdot, ka nodokļi ir jāceļ, īpaši jau runājot par darbaspēka nodokļiem.”

Tomēr vienlaikus pēc sāpīgas pieredzes ar lauzto solījumu mediķiem, esot panākta izpratne, ka budžetā ir par maz pārdalāmās naudas.

“Lai risinātu budžeta vajadzības nākamajos gados, no “Attīstībai/Par!” viedokļa, primāri veselības aprūpes finansēšanai un arī citu jomu vajadzībām, šīs nodokļu sistēmas izmaiņu rezultātā būtu jāpieaug nodokļu ieņēmumiem. Tieši par cik daudz, tas šobrīd ir vēl atvērts jautājums,” norāda “Attīstībai/Par!” Saeimas frakcijas vadītājs Daniels Pavļuts.

Partijas esot vienisprāt, ka iedzīvotāju ienākumu aplikšanai ar nodokli jākļūst vienkāršai un saprotamai, kas nozīmē atteikšanos no pēdējā nodokļu reformā ieviestā diferencētā nepaliekamā minimuma.

Vienlaikus plāns ir nodokļus visiem strādājošiem vienādot, līdz ar to paredzēta atteikšanās no mikrouzņēmuma nodokļa.

“Faktiski šo režīmu vajadzētu pārtraukt, piedāvājot labāku regulējumu vispārēja nodokļu režīmā, jo visām personām ir jābūt sociāli aizsargātam, un tai pat laikā uz vienkāršotiem darījumiem jābūt tā sauktajam darījumu kontam, kurā cilvēks visas savas saistības izpilda tajā brīdī, kad viņam VID automātiski noskaita kādu procentu,” saka Nacionālās apvienības politiķis Imants Parādnieks.

Koalīcija arī vienojusies par darba grafiku, kurš paredz, ka valdībai lēmumi par nodokļu izmaiņām jāpieņem līdz aprīlim. Savukārt Saeimai likumos tie jāiestrādā līdz vasaras brīvlaikam, lai ir pusgads laika, kurā sabiedrība pārmaiņām var sagatavoties.

Kā jau būsit ievērojuši, portālā Puaro.lv ir jauna sadaļa “WHO IS WHO”, kur esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt arī šajā publikācijā minēto tautas kalpu izglītību, parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, “partiju tūrismu” un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook ,Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: TV3 ziņas

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


3
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
mērgļi
mērgļi

Kamēr visi šie izdzimteņi būs pie varas,tikmēr nekas nemainīsies,un būs tik sliktāk!Visi viņu solījumi ir sūda vērti,tāpat kā viņi paši.

Ak cik viegli
Ak cik viegli

1) celt akcīzi fosīlajiem resursiem, alkoholam un cigaretēm, 2) PVN atlaides nost un pacelt uz 22 % visam, 3) uzņēmumu ienākuma nodokli atpakaļ, lai nes mājās 400 miljonus. Ar to beidzot vajadzētu pietikt medicīnai, izglītībai un pētniecībai, ugunsdzēsējiem un tiesībsargājošajām iestādēm.
Lūdzu arī to neapliekamo uz 500 neaizmirst.

trackback
VALDOŠĀ KOALĪCIJA LIELĀ SLEPENĪBĀ GATAVO JAUNU NODOKĻU REFORMU - Protesti.lv

[…] lai ir pusgads laika, kurā sabiedrība pārmaiņām var sagatavoties. …Info avots: https://puaro.lv/politika/valdosa-koalicija-liela-slepeniba-gatavo-jaunu-nodoklu-reformu/ FOTO avots: […]