Ukraiņu dāvināto X stundas brīdināšanas aplikāciju atzīst par nederīgu; par 4 milj. eiro Latvijā radīs savu apraides sistēmu

14.Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS)

Saeimas deputāts Edvards Smiltēns (AS), būdams vēl Saeimas priekšsēdētāja amatā, pavēstīja, ka saņēmis dāvanā no Ukrainas aplikāciju, kas paredzēta iedzīvotāju apziņošanai apdraudējuma gadījumā. Savukārt pašreizējā 14. Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS) norāda, ka ukraiņu dāvinājumu Latvija neizmantos. Tā vietā tikšot radīta pašiem sava apraides sistēma, kas varētu izmaksāt aptuveni 4 miljonus eiro.

Šobrīd tiekot lēsts, ka agrīnā brīdināšanas sistēma (ABS+) jeb šūnu apraides sistēmas izveide varētu izmaksāt aptuveni četrus miljonus eiro, taču summa esot atkarīga no iepirkuma piedāvājuma, TV24 raidījumam “STOPkadri ar Armandu Puči” apliecinājis Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretārs Dimitrijs Trofimovs.

Savukārt tehnoloģiju uzņēmuma SIA “TET” pārstāve Laura Jansone TV24 norāda, ka interneta darbības pārrāvumi Latvijā krīzes situācijās tikpat kā nav iespējami. Interneta tīkli ir veidoti tā, lai viena vai vairāku elementu bojājuma gadījumā datu pārraides tīkls turpinātu darboties. Iespēja pilnībā iznīcināt visus fiksētā datu pārraides tīkla elementus esot niecīga un to pierādot arī pieredze Ukrainā.

Trofimovs TV24 raidījumā stāsta, ka šūnu apraides iepirkuma procesā, kas jau esot sācies, tikšot vērtēti kritēriji, no kā arī būšot atkarīgas sistēmas izveides izmaksas. Viens no tiem – sistēmas izveides laiks. Plānots, ka tā varētu tikt ieviesta šī gada beigās.

IeM norāda, ka ir izvērtēts Ukrainas piedāvājums Latvijai piešķirt bezmaksas lietošanā civilās aizsardzības sistēmu – aplikāciju “Kyiv digital”, kas brīdina Ukrainas galvaspilsētas iedzīvotājus par krievu raķešu, dronu, lidmašīnu tuvošanos un norāda tuvākās patvertnes. Tomēr izvērtējot secināts, ka mūsu valstij nepieciešama plašāka – valsts mēroga – brīdināšanas sistēma ārkārtas situācijām, piemēram, plūdu, meža ugunsgrēku, tostarp arī militāra apdraudējuma situācijām.

Šūnu apraide ir tehnoloģija, kas brīdina par apdraudējumu un informē par ieteicamo rīcību, izsūtot paziņojumu uz mobilajiem tālruņiem. Apdraudētajā reģionā informāciju saņemtu visi mobilo telefonu lietotāji, neatkarīgi no pieslēguma, mobilā operatora. Informāciju saņemtu arī tūristi.

Tehnoloģiju drošības uzņēmuma “Possible Security” vadītājs Kirils Solovjovs raidījumam norāda, ka šūnu apraides sistēma ir vienkāršāka tehnoloģija un kritiskām sistēmām tas ir labi – jo vienkāršāka tehnoloģija, jo mazāk veidu, kā var nejauši vai tīšām to sabojāt.

Taču šūnu apraides sistēmai nepieciešams, lai mobilo telefonu bāzes stacijām ir elektrība un ir mobilais telefona signāls.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


7
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Vāvere
Vāvere

Viss pareiz. Priekškam Latvijai pārņemt reālu, kara apstākļos pārbaudītu sistēmu? Jātais sava no nulles. Tāpat būtu prātīgi pārtraukt lietot riteņus – vai tad mums, latviešiem, trūkst speciālistu, kas spētu izgudroti, notestēt un ieviest Latvijā radītu riteni?

Realpolitics
Realpolitics

Vai šī sistēma arkārtas situācijā piedāvās kontus, kur ziedot naudu valdības bēgšanas organizēšanai?

ai ai
ai ai

Nav variantu, ka izdosies kaut ko normālu radīt. E-veselība un vairāki citi projekti ir izgāzušies, nauda nozagta. Gandrīz neviens lielais projekts nav izdevies. Krievu aģenti, pamuļķi un vienkārši zagļi nelieši te savēlēti. Vai vispār valdība saprot ko par viņiem domā tauta? Karš tuvojas un būtu jāievieš kara laika likumi!

Jeblonskijs
Jeblonskijs

Nedapisteļu tautelei var iesmērēt dajebko. Un viņi ēdīs to sūdu un teiks ka ņamma!
GSM sistēmā jau ir iekšā Broadcast. To vajag tikai lietot, un tas nemaksā neko. Bet latvāneļiem jau pie ledusskapja var ledu piepārdot. Kroplēni nedapistie. Šmaras un izmetņi.

Jefiņš
Jefiņš

Interesanti kā mainās programmatūra, ja vienkārši dažādojas informācija? Atkal ir vēlme kaut ko apgūt kabatās.

Tica
Tica

Sopings parastais… iepaticies

Ula
Ula

Tā pavieglā izskata ar apšaubāmo kompetenci amatpersona bieži iepērkas. Nu, un tagad dabūs šopinga dotācijas.