Ašeradens aicinās balsot par Muižnieka apstiprināšanu LU rektora amatā

Ašeradens

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens (JV) plāno aicināt “Jaunās Vienotības” (JV) kolēģus rīkoties atbilstoši likuma nosacījumiem un atbalstīt Indriķa Muižnieka apstiprināšanu par Latvijas Universitātes(LU) rektoru, sacīja politiķis, paužot savu personīgo viedokli.

Vienlaikus Ašeradens norādīja, ka JV frakcijā šis jautājums pagaidām nav apspriests, jo tam vēl ir laiks – valdība par to varētu lemt ne agrāk kā ap augusta vidu.

Politiķis skaidroja, ka šajā jautājumā ir uzklausījis abas puses. Viņš uzsvēra, ka “likums ir tā uzbūvēts”, ka LU pašai ir jāpieņem lēmums šajā jautājumā. Tāpat abas puses atzīst, ka LU Satversmes sapulce otrajā balsojumā ir paudusi savu gribu, ievēlot rektoru, norādīja Saeimas komisijas vadītājs.

Ašeradens akcentēja, ka saskaņā ar likumu ne komisijai, ne valdībai nav pamata jaukties LU iekšējās lietās.

Vaicāts par savu nostāju šajā jautājumā, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) pauda, ka pirms komentāru sniegšanas ļoti labprāt iepazītos ar pilnu informāciju no Izglītības un zinātnes ministrijas. Viņš norādīja, ka lēmumam šajā jautājumā jābalstās juridisko faktos, tāpēc vispirms nepieciešams iepazīties ar dokumentiem.

Ārlietu ministrs norādīja, ka 13. augustā, kad, iespējams, šis jautājums varētu tikt iekļauts valdības darba kārtībā, viņam paredzēts atvaļinājums.

ziņots, izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) norādīja, ka viņas rekomendācija būs neapstiprināt Muižnieku LU rektora amatā, bet gala lēmuma pieņemšana tiks atstāta valdības ziņā, kurai tikšot nodots Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) atzinumus par konstatētajiem pārkāpumiem.

IKVD vadītāja Inita Juhņēviča pastāstīja, ka dienests pārbaudē konstatējis nepilnības LU Satversmes pārstāvju ievēlēšanas procedūrā, noteiktu ievēlēšanas procesu reglamentējošu dokumentu neesamību un termiņu neievērošanu.

Pirmo balsojumu par Muižnieku pavadīja skandāls un pretrunīgi vērtējumi. 24.maijā LU Satversmes sapulcē Muižnieks savāca 141 balsi, bet 143 nobalsoja pret viņu. Pēc tam tika rīkots atkārtots balsojums, kurā uzvarēja Muižnieks.

LU prorektore Ina Druviete uzsvērusi, ka LU rektora vēlēšanas ir notikušas atbilstoši likumam, LU Satversmei un tās bijušas tiesiskas, demokrātiskas, atklātas un pilnībā leģitīmas, tādēļ Šuplinska tiek aicināta rektora Muižnieka kandidatūru virzīt apstiprināšanai rektora amatā valdībā.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,  Twitter, Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


1
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
helen
helen

Ašerādens vispār ir īsts auseklīc. Gan gāzes staciju par valsts naudu nopirka, gan OIK TEC-2 2. kārtu nepamanīja, gan tagad Muižnieku vēlēs. Nu skaisti.