Saeimā deputāta zvērestu devuši četri jauni deputāti

Viesturs Liepkalns
Viesturs Liepkalns (Saeimas foto)

Saeimā otrdien deputāta zvērestu deva četri jauni deputāti – Māris Mičerevskis (“Attīstībai/Par”), Līva Kreituse (Jaunā konservatīvā partija (JKP), Viesturs Liepkalns (“Attīstībai/Par”) un Māris Beļaunieks (JKP). Deputātes pilnvaras tika atjaunotas Ramonai Petravičai (“Par cilvēcīgu Latviju”) un Ilgai Šuplinskai.

Darbu Saeimas deputātes amatā atsāks bijusī labklājības ministre Ramona Petraviča. Viņas pārstāvētā partija “KPV LV” (tagad “Par cilvēcīgu Latviju”) tika izslēgta no koalīcijas, tāpēc Petraviča zaudēja ministres amatu. Viņas vietā uz neilgu laiku Saeimas deputāta mandātu bija saņēmis Edgars Kronbergs, kurš tagad to atkal zaudēja.

Darbu Saeimā atsāks arī bijusī izglītības ministre Ilga Šuplinska. Viņas pārstāvētais politiskais spēks – Jaunā konservatīvā partija (JKP) – izvēlējās nomainīt Šuplinsku pret Anitu Muižnieci (JKP) ministres amatā. Šuplinska Saeimā JKP vairs nepārstāvēs. Viņa izstājās no partijas, jo tika izslēgta no valdības darba. Šuplinskai atgriežoties parlamentā, deputāta mandātu zaudēja Andris Kazinovskis, kurš bija izstājies no JKP frakcijas.

Jaunajai iekšlietu ministrei Marijai Golubevai (“Attīstībai/Par”) sākot pildīt amata pienākumus un uz laiku noliekot Saeimas deputāta mandātu, parlamentā darbu sāks Māris Mičerevskis (“Attīstībai/Par”), kurš līdz šim bija Rīgas domnieks. Iepriekš, kad Daniels Pavļuts kļuva par ministru un Mičerevskim tika piedāvāts stāties viņa vietā, politiķis no darba Saeimā atteicās. Šoreiz viņš piekritis, jo uzskata, ka viņam ir morālas tiesības pieņemt Saeimas deputāta mandātu.

Golubevai sākot ministres gaitas, atbrīvojās arī Saeimas sekretāra biedra vieta. Tajā tika ievēlēta Inese Voika (“Attīstībai/Par”). Par viņu savu balsi atdeva 68 deputāti. Uz vietu pretendēja arī Gundars Daudze (Zaļo un Zemnieku savienība) un Ieva Krapāne (“Par cilvēcīgu Latviju”).

Pēc “KPV LV” izslēgšanas no koalīcijas par labklājības ministru kļuvis Gatis Eglītis (JKP). Viņam noliekot Saeimas deputāta mandātu uz laiku, parlamentā sāks strādāt Līva Kreituse (JKP). Viņa līdz šim bija vecākā referente Satiksmes ministrijā.

Saeimas deputātei Muižniecei kļūstot par izglītības un zinātnes ministri, deputāta mandātu uz laiku iegūs Māris Beļaunieks (JKP). Līdz šim Beļaunieks bija Limbažu novada pašvaldības izpilddirektors.

Tāpat deputāta mandāts uz laiku apstiprināts Viesturam Liepkalnam, kurš ir partiju apvienības “Attīstībai/Par” valdes loceklis. Tas bija nepieciešams, jo mūžībā devusies deputāte Inese Ikstena. Līdz ar to pastāvīgo 13.Saeimas deputāta mandātu iegūst Mārtiņš Šteins. Viņš 2019.gada janvāra beigās Saeimas sastāvā iestājās uz laiku, kamēr ministra pienākumus pilda Artis Pabriks

Pirms balsojuma par mandāta apstiprināšanu deputāti Saeimas sēdē deva svinīgo solījumu, ko apliecināja ar savu parakstu. Svinīgajā solījumā deputāts apņemas būt uzticīgs Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu. Tāpat deputāts apņemas aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti un savus deputāta pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas, kā arī ievērot mūsu valsts Satversmi un likumus. 

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar