Rīgas domes deputātes uzņēmums figurē arī LRTK naudas izkrāpšanas skandālā

Inese Andersone (JV)
Inese Andersone, JV

Pagājušajā nedēļā uzvirmoja skandāls – atklājās, ka Latvijas lielākās uzņēmēju biedrības Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) vadība, kas ilgstoši bijusi valdības sadarbības partnere un iestājusies par godīgu biznesa vidi, pati kļuvusi par daļu no vairāku gadu garumā notikušas Eiropas fondu naudas izkrāpšanas shēmas.

Nepilnu trīs gadu laikā caur LTRK aizplūduši vairāk nekā divi miljoni eiro, lielākā daļa nonākusi 16 dažādos apakšuzņēmumos. Viens no tiem – “Gateway Baltic”, kura īpašniece ir Rīgas domes deputāte, “Jaunās Vienotības” politiķe Inese Andersone.

LTRK bija atbildīga par tirdzniecības misiju organizēšanu. Taču pati “melno darbu” nedarīja. Tā vietā saņēma komisijas maksu un misiju organizēšanu uzticēja nolīgtiem ārpakalpojumu sniedzējiem.

Ar prāvu atrāvienu no pārējiem ārpakalpojuma sniedzējiem pie misiju organizēšanas tika arī Rīgas domes deputātes Ineses Andersones (JV) uzņēmums “Gateway Baltic”.

Biznesa vietā tūrisms par ES fondu naudu

Sistēma bija vienkārša un ieguvēji visi. Uzņēmums X vēlējās doties tirdzniecības misijā uz kādu valsti. Tas noslēdza līgumu ar LTRK. Vienojās par cenu. Piemēram, 3500 eiro. Uzņēmums X pārskaitīja šo summu kamerai. Tā paturēja sev komisijas maksu 350 eiro apmērā (komisijas maksa bija atkarīga no reģiona un tā, vai braucējs ir kameras biedrs) un starpību pārskaitīja apakšuzņēmumam. Pēc tam uzņēmums X 80% no izmaksām atprasīja no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras. Uzraudzība no LTRK puses praktiski nenotika.

Tirdzniecības misiju organizatori lielākoties par savu darbu pieprasīja maksimāli pieejamo summu šā Eiropas projekta ietvaros. Arī “Gateway Baltic” lielākoties par darbu prasīja maksimāli pieejamo finansējumu. Taču to skaidro ar konkrētu pakalpojumu grozu, ko parasti piedāvā uzņēmumiem. 3500 eiro esot standarta maksa par tirdzniecības misijas noorganizēšanu uz kādu Eiropas valsti, skaidro Andersone.

Pērn uzvarēja divos partijas biedra vadītās ministrijas iepirkumos

Interesanti, ka pērn, kad ekonomikas ministrs bija Ineses Andersones politiskais līdzgaitnieks Arvils Ašeradens, “Gateway Baltic” uzvarēja divos Ašeradena vadītās ministrijas iepirkumos.

2018.gadā pēc Saeimas vēlēšanām Ekonomikas ministrija izsludināja konkursu uz iepirkumu par principa “Konsultē vispirms” novērtēšanu valsts pārvaldē. Toreiz tika prognozēts, ka līgumcena varētu būt 185 900 eiro. Trīs pretendenti iesniedza piedāvājumus, kas ir tuvu šai summai, savukārt Andersones SIA “GatewayBaltic” kopā ar kompāniju “Lejiņa un Šleiers” piedāvāja darbu veikt par krietni zemāku cenu – 138 900 eiro, kas ļāva konkursā uzvarēt. Jāatgādina, ka “GatewayBaltic” tikko jau bija ieguvusi arī 28 000 eiro vērtu EM iepirkumu par jaunuzņēmumu vides vērtēšanu.

Tātad, pērn divos partijas “Vienotība” līdera Arvila Ašeradena vadītās Ekonomikas ministrijas (EM) publiskajos iepirkumos uzvarēja kompānija, kuras vienīgā īpašniece ir “Vienotības” biedre, “Jaunās Vienotības” vēlēšanu kampaņas vadītāja Inese Andersone.

Gan Andersone, gan Ašeradens toreiz noliedza, ka uzvaru konkursos uzņēmumam “Gateway Baltic” nodrošinājusi partejiskā piederība. Tomēr Ašeradens atzina, ka radusies “nepatīkama situācija”.

Kā jau būsit ievērojuši, portālā Puaro.lv ir jauna sadaļa “WHO IS WHO”, kur esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt arī šajā publikācijā pieminēto politiķu Arvila Ašeradena un Ineses Andersones datus – izglītību, parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, “partiju tūrismu” un citus sasniegumus.

Vairāk par LRTK naudas izkrāpšanas skandālu šajā sižetā:

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook , Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


7
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
kalašnikovs
kalašnikovs

Blēžu partija un svoloču!

iegrime
iegrime

Pēc acīm taču redz- pilnīgi gatava Vienotības moiku standartam. Parasti gan tiai caur mēdijiem, bet te apgūst dziļākus ūdeņus

Lamata
Lamata

Tad jau sanāk, ka RD opozīcijas deputāti ir tādi paši korumpanti kā viņu kritizētie saskaņieši. Sākot ar NA Broku, tagad JV Andersoni. Dažiem izdevās pat iekļūt Saeimā.

Max
Max

Diezgan smukus apaļus vaidziņus uzēdusi pa sili šiverējot, un dubultzods arī. Viss kā pienākās – ruk, ruk, kandidēšu arī turpmāk, lai tik tuvāk varai, lai tik naudiņa nāk, un kļūšu aizvien apaļāka :)))

Jokers
Jokers

Šī dāmīte bija piezīdusies arī Ekonomikas ministrijai, kamēr partijas biedrs to vadīja, ļoti cerēja uz RD, bet tur pagaidām nekā. No siles rīt, tas ir vienīgais ko māk.

Egils
Egils

Kur tikai Vienotības astoņkājis nav ielīdis ?

Fane
Fane

Bet kā tad savādāk? Solvitas vienotības pārtapšanai par Neo Vienotību bija vajadzīgi resursi. Tos atbistoši gādāja. un gādā. Ne jau tikai šis vien pņēmiens gadiem ilgi darbojas. Visas ministrijās tas ir joprojām- mistiskie SIF prodžekti vai Reemigrācijas ceļojumu aģentūra… desmitiem to, un Zemkopība… nu tur vispār….Legalizācija jau caur kvalsts kapitālsabiedrību īpašajiem forndiem (slimnīcas, dzelzceļš utt). Miljonāri tā uzreiz jau nekļuva, bet par to sociālais miers- kāds daudzums bezcerīgu būtņu tika un tiek nodarbināts Vai tad nav feini?