Ašeradena vadītās EM iepirkumos uzvarējusi “Vienotības” biedres firma

Pēc Saeimas vēlēšanām divos partijas “Vienotība” līdera Arvila Ašeradena vadītās Ekonomikas ministrijas (EM) publiskajos iepirkumos uzvarējusi kompānija, kuras vienīgā īpašniece ir “Vienotības” biedre, “Jaunās Vienotības” kampaņas vadītāja Inese Andersone, vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums “Panorāma”.

Andersone arī no “Vienotības” saraksta ievēlēta Rīgas domē, bet patlaban mandātu nolikusi sakarā ar došanos bērna kopšanas atvaļinājumā.

Gan Andersone, gan ekonomikas ministrs Ašeradens noliedz, ka uzvaras konkursos Andersones pārstāvētajai kompānijai nodrošinājusi partejiskā piederība. Vienlaikus ministrs atzīst, ka šī ir “nepatīkama situācija”.

Kā vēstīja “Panorāma”, EM aprīlī izsludināja konkursu uz iepirkumu par principa “Konsultē vispirms” novērtēšanu valsts pārvaldē. Toreiz ministrija prognozēja, ka līgumcena varētu būt 185 900 eiro. Trīs pretendenti iesniedza piedāvājumus, kas ir tuvu šai summai, savukārt SIA “Gateway Baltic” kopā ar kompāniju “Lejiņa un Šleiers” piedāvāja darbu veikt par krietni zemāku cenu – 138 900 eiro, kas ļāva konkursā uzvarēt. “Gateway Baltic” tikko jau bija ieguvusi arī 28 000 eiro vērtu EM iepirkumu par jaunuzņēmumu vides vērtēšanu.

“GatewayBaltic” vienīgā īpašniece ir Ašeradena partijas biedre Andersone.

“Es šajā lietā neesmu iesaistījies. Es esmu pārrunājis šo jautājumu ar valsts sekretāru, es esmu teicis, ka šī ir viena nepatīkama situācija, bet ministrija pati ir pieņēmusi lēmumu par iepirkumu,” raidījumam skaidroja Ašeradens.

Taujāts, vai viņš par šiem iepirkumiem, runājis ar Andersoni, ministrs atbildēja: “Nē, ar Inesi Andersoni es par šiem iepirkumiem neesmu runājis.”

Tikmēr Andersone norādīja, ka tajā brīdī, kad pieņēma aicinājumu vadīt “Jaunās Vienotības” kampaņu, Ašeradenam teikusi, ka “ir tāda lieta”. “Viņš par to nezināja. Par to es viņu informēju,” sacīja Andersone.

Deputāte skaidroja, ka sava uzņēmuma vadīšanu jau trīs gadus esot uzticējusi darbiniekiem, kaut pati saglabājusi valdes priekšsēdētājas amatu. Piedalīties partijas biedra vadītās ministrijas iepirkumos neesot viņas lēmums.

“Protams, es saprotu, ka Ašeradens ir “Vienotības” partijas vadītājs, un es tajā aktīvi darbojos, bet uzņēmums skatās no sava uzņēmuma viedokļa, un tāds bija viņu lēmums,” skaidroja Andersone.

EM norāda, ka iepirkumi bijuši vajadzīgi, lai ministrijas darbam iegūtu vērtējumu no malas. “GatewayBaltic” piedāvājums abos gadījumos bijis labākais tieši zemās cenas dēļ.

“Mums pat teorētiski bija pamats noraidīt pretendentu par pārāk zemu cenu.

Bet tāpēc mēs pievērsām papildus uzmanību un pārliecinājāmies, ka tā cena nav neatbilstoši zema,” sacīja EM valsts sekretārs Ēriks Eglītis.

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar