Nolemts likvidēt vai reorganizēt vēl 69 izglītības iestādes

Anda Čakša
Izglītības ministre Anda Čakša (JV)

Līdz nākamā mācību gada sākumam Latvijā reorganizēs vai likvidēs 54 pašvaldību dibinātas izglītības iestādes, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) apkopotā informācija.

Patlaban IZM apkopojusi informāciju par 69 lēmumiem par reorganizācijai vai likvidācijai pakļautām izglītības iestādēm. 55 no tām reorganizēs līdz septembrim, septiņas – līdz 2025.gada septembrim, vēl sešas – līdz 2026.gada septembrim.

Sesavas pamatskolu plānots likvidēt līdz 2027.gada augustam, to pievienojot citai izglītības iestādei. Savukārt Medņevas pirmsskolas izglītības iestāde “Pasaciņa” likvidēta jau aizvadītajā mācību gadā, to pievienojot Viļakas pirmsskolas izglītības iestādei “Namiņš”.

Aizvadītais mācību gads bija pēdējais kopumā 34 izglītības iestādēm. Vairākas no tām gan faktiski darbu vēl turpinās, kļūstot par daļu no citām izglītības iestādēm.

Sešas izglītības iestādes tiks likvidētas Krāslavas novadā, savukārt galvaspilsētā – piecas izglītības iestādes. Pa trim izglītības iestādēm likvidēs Daugavpilī, Cēsu novadā, Balvu novadā un Kuldīgas novadā. Divas izglītības iestādes beigs darbu Saldus novadā un Aizkraukles novadā.

Liepājas Ezerkrasta sākumskolu pievienos Liepājas Raiņa vidusskolai. Savukārt Rēzeknes 4.vidusskolas pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības programmas tālmācībā un neklātienē nodrošinās Rēzeknes 2.vidusskola.

Aizvadītais mācību gads bija noslēdzošais arī Gulbīša pamatskolai Gulbenes novadā, Variņu pamatskolai Smiltenes novadā un Līvānu pamatskolai. Slēgs arī Baumaņa Kārļa Viļķenes pamatskolu Limbažu novadā, pirmsskolas izglītības programmu nododot Ozolaines bērnudārzam.

Talsu novadā tiks likvidēta Kolkas sākumskola, pirmsskolas izglītības posmu pievienojot Rojas bērnudārzam “Zelta zivtiņa”. Pa vienai pirmsskolas izglītības iestādei likvidēs arī Dobeles novadā un Dienvidkurzemes novadā, tās pievienojot citai izglītības iestādei.

Apvienojot piecus bērnudārzus, Liepājā tiks izveidotas divas jaunas pirmsskolas izglītības iestādes. Savukārt, apvienojot Jūrmalas Jaundubultu pamatskolu un Jūrmalas Pumpuru vidusskolu, izveidos Jūrmalas valstspilsētas Pumpura vidusskolu.

Smiltenes novadā izveidos Ojāra Vācieša Gaujienas vispārizglītojošo un mākslu pamatskolu, kurā apvienos Ojāra Vācieša Gaujienas pamatskolu, Gaujienas pamatskolu un Gaujienas Mūzikas un mākslas skolu.

Nākamajā mācību gadā nomainīs izglītības pakāpi divām skolām Ogrē, trim skolām Tukuma novadā un trim izglītības iestādēm Talsu novadā, kā arī Turlavas pamatskolai Kuldīgas novadā un Rīgas 75.vidusskolai. 

Sešām skolām galvaspilsētā izglītības pakāpi mainīs nākamgad. Izglītības pakāpes izmaiņas tuvākajos gados piedzīvos arī Liepājas Dzintara vidusskola, Jaunpils vidusskola, Kuldīgas Mākslas un humanitāro zinību vidusskola, Olaines 2.vidusskola, Jaunjelgavas vidusskola un Neretas Jāņa Jaunsudrabiņa vidusskola.

Līdztekus skolu slēgšanai un reorganizācijai šogad sāks darbu jauns bērnudārzs “Auseklītis” Rīgā.

Lēmumu par izglītības iestāžu dibināšanu, reorganizāciju vai slēgšanu pieņem pašvaldības kā izglītības iestāžu dibinātājs. Par savu lēmumu pašvaldības informē IZM, iesniedzot dokumentus un lūdzot ministrijai šo lēmumu saskaņot.

Izskatot jautājumus par pašvaldības lēmuma saskaņošanu, IZM izvērtē izglītības iestādes darba kvalitāti, turpmākās izglītības pieejamību, transporta nodrošinājumu, izglītības iestāžu tīkla attīstību novadā. Vērā tiek ņemts arī iesaistīto pušu – skolēnu, pedagogu, vecāku – viedoklis, apgalvo IZM.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


11
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Dr. Prokrusts
Dr. Prokrusts

Tādi maniaki man patīk. Viņi nerimstas kamēr nav apmierinājuši savu asinskāri un nolikvidējuši visu, kas ir sasniedzamā attālumā.

kaza
kaza

Eksāmenu rezultāti gan norāda, ka jālikvidē vismaz divas rezies vairāk… vai arī ministrīte labak ir jāsūta govis ganīt. Būs ilgtspējīgi un un arī atbilstošāk zaļajam kursam

Seniors
Seniors

Govis ganīt tā vistu kūts ko dēvē par Izglītības ministriju nespēs zināšanu trūkuma dēļ.

Jampidl, jampidl, vau, vau, vau.
Jampidl, jampidl, vau, vau, vau.

Likvidē skolas, bet par pamatskolas eksāmeniem nekādu komentāru, bet tajos brauc uz leju arī bez Covid un skolu skaita samazinājuma. Ietaupījums garantēti mazāks par kopējiem izdevumiem, bet izglītības kvalitāte visai nepieklājīgā caurumā.

Derdz
Derdz

Latvietis beidzot brīvība un pie varas, un zina kas jāēd.fenominali.

rokas nost no skolām!
rokas nost no skolām!

Samaziniet birokratisko aparātu.

Gada glezna
Gada glezna

Šie naudas “ietaupījumi” likvidējot skolas pat acu aizmālēšanai neder, lai noslēptu dzelzceļa megaafēru.

prata
prata

Te tā nepārdomāti nebūtiskas kosmētiskas izmaiņas. Tikko ienak 9. klases rezultāti– redzams, kurās skolas vairs nedrīkst realiz’wt pamatizglītības programmas – tikai sākumskola te var palikt. Sarežģītāk ar vidusskolu – nu nav jēga bez pamatīgiem vasaras darbiem pieņemt viduskolā bērneļus , kuriem nav vismaz tas iztikas minimums – 50% CE visos priekšmetos. Būs tikai balasts un turpinās nākt uz skolu tikai izklaižu meklējumos Te iztapt neprātīgo māšu iegribām ir pilnīgs neprāts un kaut ko iemācīt izlaistiem un slinkiem bērneļiem nav iespējams.

ccca
ccca

pilnīgi atbalstu. vidusskola nav slinko bērneļu piestātne, kad negribas strādāt, negribas arodu mācīties

Aiagrs
Aiagrs

Kāpēc nelikvidē IZM pārvaldībā esošās MSĢ Jūrmalas airēšanas struktūrvienības, abas iestādes atrodas tieši blakus katrai sava admistrācija un struktūrvienības vadītāji, audzēkņu skaits tiek knapi nokomplektēts, rezultātu nav Čakša atbildi vai vajadzīgi lobiji IZM lai nelikvidētu skolas.

Andiņa
Andiņa

Murjāņu sporta ģimnāzija jau sen asociējas ar korupciju