Meroni apvienoja KPV LV un JKP

Meroni

Gadījumā, ja Bordāna valdību izgāzīs, visticamāk, tuvākajā laikā mēs uzzināsim par Meroni sponsorēto cilvēku sarakstu, līdzīgi kā savulaik runāja par «Lemberga stipendiātiem». Ir absolūti naivi iedomāties, ka opozīcijas politiķis Artuss Kaimiņš ir vienīgais, kuru finansēt ir interesējis Rūdolfam Meroni – jaunajam oligarham.

Patiesībā ne tik jaunajam. Ir jau pagājis zināms laiks, kopš Meroni sagrāba Ventspils uzņēmumus. «Aizmirstiet par Lembergu, «ventspilniekiem»! Visa bijusī Lemberga un «ventspilnieku» saimniecība nu ir vienās – Rūdolfa Meroni rokās,» šovasar izsaucās politikas eksperts Jurģis Liepnieks. To jau atzīst pat LTV ziņas: «Advokāts no Šveices Rūdolfs Meroni, kuram prokuratūra uzticējusi glabāt, iespējams, Aivara Lemberga ģimenei piederošo mantu, varētu būt kļuvis par vienīgo noteicēju lielākajās Ventspils tranzīta kompānijās. Viņa pārvaldītas ārzemju firmas, iespējams, izpirkušas citus akcionārus, izbeidzot gadiem ilgušos strīdus, liecina mūsu izpētītais. Pēdējā laikā Meroni vārds arvien biežāk tiek locīts arī Latvijas politikā. Tomēr Meroni darbošanās likumību pašlaik pārbauda Valsts policija, izmeklējot iespējamu piesavināšanos un noziedzīgas naudas legalizāciju.»

Arī žurnālists Ansis Pūpols filmā Ietekmētājs parāda Meroni darbošanās Latvijas politikas aizkulisēs, vairāk gan akcentu liekot uz Kaimiņu un Gobzemu. Manis aptaujātie korupcijas eksperti rāda Meroni ietekmi uz JKP un Jāni Bordānu – cilvēku, kuram ir uzticēts sastādīt nākamo valdību. JKP un KPV LV pēkšņo mīlas danci ar kvēlo salipšanu kopā viņi skaidro ar kopējā sponsora interesēm.

Tieši ar Meroni kategorisko pavēli tika skaidrota jau pašiem JKP politiķiem no valdības veidošanas viedokļa it kā neizdevīgā, bet «obligātā sarkano līniju» novilkšana pret ZZS. Ar Meroni uzstādījumu tiek skaidrots arī KPV LV nedalītais atbalsts JKP valdībai, Aldim Gobzemam pēc prezidenta lēmuma momentāni paziņojot par atbalstu Bordāna valdībai ar Jutu Strīķi iekšlietu ministra amatā.

Un tas jau ir bīstami. Nav runa par to, ka Meroni būtu nesmuki korumpējis kādu nenozīmīgu politiķi. Ir runa par to, ka Meroni, iespējams, ir korumpējis jaunās valdības kodolu, jo tad varētu būt gaidāma valsts nozagšana pēc «Meroni shēmas», par ko jau ir pietiekami daudz rakstīts, bet kas līdz pat pēdējam laikam pārsteidzoši maz ir interesējis prokuratūru un KNAB. Taču ledus ir sakustējies. Tieši tāpēc Juris Jurašs jau atklāti runā par nepieciešamību nomainīt Ģenerālprokuratūras un KNAB vadību.

Izskatās, ka mūsu acu priekšā valsts ir ļāvusi šveiciešu advokātam sagrābt Ventspils uzņēmumu aktīvus. Nav šaubu, ka, sagrābjot politisko varu, viņš tāpat centīsies sagrābt Latvijas uzņēmumus. Kurus? Tos, kuri vēl nav privatizēti un kurus no privatizācijas sargā likums! Bet tie ir lielākie un garšīgākie Latvijas uzņēmumi, kuru dēļ ir vērts pacensties. JKP to nemaz neslēpj. Tas pat diezgan atklāti ir ierakstīts J. Bordāna vadītā Ministru kabineta darba plānā, kurā runāts par lielo valsts un pašvaldību uzņēmumu akciju pārdošanu «nelielā apjomā». Jūs taču saprotat, ka, lai pārdotu neprivatizējamo uzņēmumu akcijas kaut nelielā apjomā, ir jāmaina likums, kas aizliedz šo uzņēmumu pārdošanu. Atļaujot pārdot kaut nelielu akciju daļu, tiek atvērtas durvis to tālākai pārdošanai. Jūs taču saprotat, ko daudzu miljardu aktīvu sakarā nozīmē iedot «mazo pirkstiņu» tādam darbonim.

Tieši tāpat JKP runā par ostu pārveidošanu par valsts kapitālsabiedrībām, it kā lai uzlabotu to pārvaldi. Kas traucē uzlabot ostu darbību tāpat? Ostu, kuras, starp citu, nemaz nestrādā slikti. Atslēgas vārds ir «kapitālsabiedrība». Jo kapitālsabiedrība ir uzņēmums, kuru var pārdot pa daļām vai pilnībā.

Lielais Meroni plāns, šķiet, ir sagrābt ostas, mežus un Latvenergo. Tāda izskatās Meroni ietekmētās valdības ekonomiskā būtība. Spēka un saimnieciskās ministrijas JKP un KPV LV rokās. Pārējiem statista loma. Valsti pārvaldīs troika, bet saimnieks būtu Meroni. Spēka struktūru kontrolētājs Jurašs tad varētu kļūt pilnvērtīgs Meroni partneris. Gobzemam, tāpat kā citiem, gan būtu jāsamierinās, augstākais, ar bandinieka lomu, jo viņiem, atšķirībā no Juraša, kam ir aizmugure spēka struktūrās, vispār nebūs, ko likt pretī Meroni ietekmei, kas ātri varētu kļūt visaptveroša. Pašlaik Meroni ir tikai nauda. Ja apvienosies Meroni naudas vara ar specdienestu varu, no šīs cilpas būs grūti izkļūt. Jo likmes ir ļoti augstas – miljardiem vērtu uzņēmumu privatizācija.

Bordāna valdības lielā iespēja izskatās šāda – sagrābt un izpārdot vēl neprivatizētos Latvijas uzņēmumus. Miljardiem eiro vērtus uzņēmumus. To ir iespējams izdarīt tikai centralizētas varas apstākļos, kas kā mērķis caurvija Bordāna valdības deklarāciju. Tās nav ilgas pēc stiprās rokas pašas par sevi dēļ. Daudz vairāk tas izskatās pēc tā, lai izveidotu stipru roku, ar kuru Meroni sagrābtu Latvijas uzņēmumus. Šogad ir daudz runāts par deviņdesmito gadu atgriešanos, un patiesi tas tā ir – privatizācija Nr.2, visticamāk, ir Meroni valdības mērķis.

Kā jau būsit ievērojuši, portālā Puaro.lv ir jauna sadaļa “WHO IS WHO”, kur esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti  un ministri, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,   Youtube un Instagram!

Avots: Dienas Bizness

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar