Meli, izvairīšanās un blēdīšanās – kas notiek tiesas prāvā pret „Vienotību”, ko partijas vadība mēģina noslēpt no sabiedrības

Ašeradens, Jaunā Vienotība

NORMUNDS ORLEĀNS

Ņemot vērā iepriekš izrādīto interesi par tiesvedību ar Vienotību un Jauno Vienotību (JV), informēju, ka 2024. gada 3. oktobrī notika tiesas sēde civillietā Nr. C770820124 manā prasībā pret partiju Vienotība un politisko partiju apvienību Jaunā Vienotība saistībā ar darba devēju atšķirīgo attieksmi un radītajām nelabvēlīgajām sekām.

Atbildētāju pārstāve neilgi pirms tiesas sēdes iesniedza papildu pierādījumus.  Atbildētāju pārstāve dienu pirms tiesas sēdes tiesai iesniedza bankas izdrukas, kas pierādot, ka darba algas izmaksas kavēšanās esot bijusi saistīta ar naudas trūkumu JV bankas kontā.

Atbildētāju pārstāve iesniegusi bankas konta izdrukas, sākot no 2023. gada 1. marta, lai gan 2023. gada februārī JV rīkoja pasākumu ar ēdieniem, dzērieniem, dzīvo mūziku un 5 stāvu torti, kas neliecināja par līdzekļu trūkumu organizācijā.

Par šo tiesas sēdē iesniegti vairāki video ieraksti, kas pierāda pasākuma greznību, kā arī tiesai lūgts izprasīt no atbildētāja bankas konta izdruku par periodu kopš 2023. gada sākuma. Tiesa šo lūgumu apmierināja, un sagaidāms, ka līdz nākamajai tiesas sēdei tas tiks iesniegts. Jautājums par video ierakstu no pasākuma pievienošanu lietas materiāliem tiks izlemts nākamajā tiesas sēdē – 2023. gada 8. novembrī.

Atbildētāju pārstāve tiesai iesniedza arī grāmatvedības uzņēmuma apliecinājumu par to, ka atvaļinājuma naudas izmaksa 2022. un 2023. gadā notikusi pretēji normatīvā regulējuma prasībām ne vien attiecībā uz mani, bet gan attiecībā uz pilnīgi visiem biroja darbiniekiem.

Iepriekš Valsts darba inspekcija šādu pārkāpumu pret mani ir konstatējusi, tomēr, ņemot vērā, ka pārkāpums esot bijis maznozīmīgs, tad vainīgajai personai nav piemērots sods.

Tagad, atklājoties, ka pārkāpums bijis ievērojami plašāks, vairāku gadu garumā un pret visiem biroja darbiniekiem, tad tiesai atbilstoši Civilprocesa likuma 323. panta pirmajā daļā noteiktajam (Ja, izskatot lietu, konstatēti apstākļi, kas liecina par iespējamu likuma pārkāpumu, tiesa ir tiesīga pieņemt blakus lēmumu, ko nosūta attiecīgajai iestādei) lūgts pieņemt blakus lēmumu un par šo pārkāpumu informēt Valsts darba inspekciju. Tiesa pagaidām blakus lēmumu nav pieņēmusi.

Tiesas sēdē liecības sniedza arī trīs liecinieki – Krišjānis Kariņš, Arvils Ašeradens un Kārlis Šadurskis.

Arvils Ašeradens liecināja, ka viņam nav zināms, ka ģenerāldirektors būtu izteicis kādus draudus pakalpojumu sniedzējiem. Uz precizējošu jautājumu, vai viņam nav zināms arī par Arta Kampara izteiktajiem draudiem Kristīnei Ekbaumai, tiesa ļāva neatbildēt, jo tas neattiecas uz konkrēto lietu.

Arvils Ašeradens liecināja, ka visus saimnieciskos jautājumus, tostarp jautājumus par darbinieku pieņemšanu darbā atlaišanu, atalgojuma izmaksu kārtojot ģenerālsekretārs. Arvils Ašeradens nevarēja atcerēties nevienu manu darba pienākumu, nevarēja pateikt, kādēļ 2023. gada martā man liegta pieeja bankas kontam caurlūkošanas režīmā, kas bija nepieciešams manu pienākumu veikšanai.

Arvils Ašeradens liecināja, ja viņš nav devis uzdevumu Kārlim Šadurskim ar mani tikties saistībā ar darba tiesisko attiecību ar mani izbeigšanu, par atbrīvošanos no manis, “palaišanu vaļā”.

Kārlis Šadurskis liecināja, ka viņam nebija zināms, ka man tiek kavēta darba algas izmaksa, ka nebija samaksāti nodokļi. Kārlis Šadurskis liecināja, ka saruna ar mani neesot bijusi par darba tiesisko attiecību izbeigšanu.

Tā kā uzskatu, ka Arvila Ašeradena un Kārļa Šadurska liecības tiesā bijušas nepatiesas, tad tiesai iesniegts audio ieraksts no manas sarunas ar Kārli Šadurski 2023. gada martā, kā arī šīs sarunas transkripts. Tiesai lūgts lemt par lēmuma pieņemšanu saistībā ar abu iepriekš minēto liecinieku nepatiesi sniegtajām liecībām.

Tā kā atbildētājiem nepieciešams laiks, lai ar šiem pierādījumiem iepazītos, tad jautājums par audio ieraksta un transkripta pievienošanu lietas materiāliem tiks izlemts 2023. gada 8.novembrī (plkst. 14.00, tomēr tiesa apsvērs arī agrāku laiku, ja nu šajā dienā agrāk plānota tiesas sēde nebūs nepieciešama). Pēc tam arī tiks lemts par liecinieku atkārtotas nopratināšanas nepieciešamību.

2023. gada 8.novembrī tiks nopratināta lieciniece Sanita Stelpe-Segliņa. Tiesai iesniegtais transkripts pievienots šī raksta beigās.

Iepriekšējā tiesas sēde notika 2024. gada 12. septembrī. Ņemot vērā, ka iepriekš PPA Jaunā Vienotība pārstāve iesniedza tiesā apliecinātu kopiju no dokumenta, par kura oriģinalitāti un patiesumu bija šaubas, šajā tiesas sēdē atbildētāja pārstāvei lūgts uzrādīt tā oriģinālu.

Atklājās, ka ne vien atbildētāja pārstāve kopijas pareizību apliecinājusi, neredzot oriģinālo dokumentu, bet arī tiesas sēdē dokumenta oriģinālu viņa uzrādīt nevarēja, jo tas neesot bijis atrodams. Atbildētāju pārstāve savu rīcību, apliecinot dokumenta kopijas pareizību, neredzot tā oriģinālu, skaidroja ar uzticēšanos savam klientam PPA Jaunā Vienotība

Tā kā dokumenta oriģinālu atbildētāja pārstāve nevarēja uzrādīt, kā arī kopijas saturs radīja šaubas par dokumenta oriģināla autentiskumu, tiesai lūgts konkrēto dokumenta kopiju izslēgt no pierādījumu loka un izņemt no lietas. Šo lūgumu tiesa apmierināja.

Ņemot vērā, ka jau iepriekš atbildētāji uzraugošajām iestādēm (vismaz Valsts darba inspekcijai un KNAB) sniegusi nepatiesu, sagrozītu informāciju (piemēram, par kampaņas izdevumiem, par manu amatpersonas statusu), manuprāt, šī situācija raksturo atbildētāju kopējo nostāju pret uzraugošajām iestādēm, tostarp mēģinājumu šajā situācijā maldināt tiesu.

Domāju, ka tas arī ir patiesais iemesls, kādēļ atbildētāju pārstāve nav piekritusi, ka tiesas sēdē drīkst piedalīties žurnālisti – atbildētāji nevēlas, lai sabiedrībai kļūst zināms par šāda veida blēdībām.

Civilprocesa likuma 232. panta pirmajā daļā noteikts, ja, izskatot lietu, konstatēti apstākļi, kas liecina par iespējamu likuma pārkāpumu, tiesa ir tiesīga pieņemt blakus lēmumu, ko nosūta attiecīgajai iestādei. Tas, ka atbildētāju pārstāve tiesai iesniegusi kopiju, kuras pareizību apliecinājusi, bet tā neesot salīdzināta ar oriģinālu un izrādījies, ka šāds dokuments nemaz nav atrodams, manuprāt, liecina par iespējamu likuma pārkāpumu (viltojumu). Līdz ar to tiesai lūgts pieņemt blakus lēmumu saistībā ar šo atbildētāju pārstāves rīcību. Tiesa šo jautājumu vēl nav izlēmusi.

Ņemot vērā, ka žurnālisti ir izrādījuši interesi par šo tiesas procesu, manuprāt, jautājumus par iemesliem, kādēļ atbildētāji visiem spēkiem cenšas no sabiedrības slēpt informāciju, būtu uzdodams partijas Vienotība vadītājam Arvilam Ašeradenam. Domāju, ka atbildētāju pārstāve tikai iebilda pret piedalīšanos, izpildot klientu doto uzdevumu. Gadījumā, ja atbildētāji mainītu savu nostāju jautājumā par žurnālistu piedalīšanos, tad būtu lietderīgi žurnālistiem atkārtoti lūgt atļauju piedalīties tiesas sēdēs. 

Sarunas ieraksta atšifrējums

Normunds Orleāns: Gandrīz 10.30, laikam Kārlis Šadurskis.

Normunds Orleāns: Sveiki, Šadurska kungs!

Kārlis Šadurskis: Sveiki!

Normunds Orleāns: Prieks Tevi redzēt!

Normunds Orleāns: Sēdies nost!

Kārlis Šadurskis: Jā.

Normunds Orleāns: Es laikam pievēršu durvis, ja?

Normunds Orleāns: Kā Tev iet, labais cilvēk?

Kārlis Šadurskis: Man iet labi.

Normunds Orleāns: Nu, tas feini.

Kārlis Šadurskis: Kā tev iet?

Normunds Orleāns: Nu, vai es izskatos sagrauts?

Kārlis Šadurskis: Nē.

Normunds Orleāns: Nu, protams!

Kārlis Šadurskis: Tu izskaties optimisma nomākts.

Normunds Orleāns: Nomākts optimisma?

Normunds Orleāns: Kas tev bija uz sirds?

Kārlis Šadurskis: Mani Arvils uzrunāja, lai es uz Tevi runāju.

Normunds Orleāns: Tu to dari.

Kārlis Šadurskis: Un es muļķis piekritu. Redzi, viņš ir noraizējies par to, ka būs jāatmaksā kaut kāda nauda un soda nauda par to, kas Tev ir izmaksāts, jo tur kaut kā viņš man stāstīja, ka tur tas ir no valsts finansējuma, jo mums jau nav ziedojumi. Nu, tur kaut kādi…

Normunds Orleāns: Es Tev varu pateikt to, Kārli, man tas nav zināms, jo man nav pieeja bankas kontam.

Kārlis Šadurskis: Skaidrs. Nē, nu, redzi, viņš stāstīja kaut ko tā, ka nu valsts budžeta finansējumu var maksāt minimālo algu un tad tur ir kaut kas tur, nu, njā.

Normunds Orleāns: Nu, viņš jau ir pieņēmis to likumu pagājušajā las Saeimas lasījumā, viņš jau zin labāk.

Kārlis Šadurskis: Droši vien, bet pilsonim likums arī jāzin. Nu, labi, tas nav stāsts par to. Bet, viņš grib Tevi palaist vaļā. Un viņš kā lielais priekšnieks, kā partijas vadītājs man uzdeva ar Tevi aprunāties par nosacījumiem.

Normunds Orleāns: Vai tu vari pastāstīt šos nosacījumus?

Kārlis Šadurskis: Nu, kā lai saka, tas piedāvājums nebija nekāds spožais. Bet tas varētu skanēt apmēram tā, ka visnotaļ liels atbalsts nākamajās pašvaldības vēlēšanās, ja tev ir vēlme turpināt to, ko tu dari. Tas ir apmēram tas, ko es esmu pilnvarots viņa vārdā tev piedāvāt.

Normunds Orleāns: Nu, kas man arī jāsaka, nu, paldies! Paldies tev!

Kārlis Šadurskis: Es patiesībā nemaz nejūtos laimīgs par šo sarunu.

Normunds Orleāns: Tu zini, ko es tev teikšu, es esmu arī esmu universitātē par pasniedzēju strādājis, Es tevi kā profesoru tiešām augstu vērtēju. Tu esi kļuvis par tādu, kā lai saka saka, izsūtāmo zēnu.

Kārlis Šadurskis: Jā.

Normunds Orleāns: Un tas ir tev to saku. Un man ir vienkārši. Es baigi augstu tevi vērtēju tiešām šajā organizācijā. Un zinot arī tevi arī visu to visu man tā baigi skumji, bet tā ir mana problēma. Jā.

Kārlis Šadurskis: Jā. Es, protams, nesaprotu, kāpēc viņš pats to nedara, bet es tev izstāstīšu, kāpēc es piekritu. Tāpēc, ka viņš, neģēlis, gribēja mani aizsūtīt tur, kur aizbrauca šitā te Melnbārde uz Kardināviju, uz to semināru. Nu, es, protams, mākslinieciski atteicos, tāpēc man likās, ka otrreiz atteikties nebūtu labi. Jā, man arī nepatīk izsūtāmā zēna amats vai fukcija. Bet nu, kā lai saka, nu. Tas tā jocīgi, bet stulbi patiesībā. Redzi ko, es mēģināju Arvilam argumentēt, ka mums patiesībā darbs partijā ir tas pats, kas vasaras kafejnīca, kur ir ļoti izteikta sezionalitāte, tikai mūsu sezona ir vēlēšanas. Un, ja vasaras kafejnīcā Tu vari viesmīļus paņemt no ielas, tad partija uz vēlēšanām, kad vajag mobilizēt visus spēkus, nevar paņemt cilvēkus no ielas, jo tur ir vajadzīga saprašana. Labi, viesmīlim arī saprašana vajadzīga, bet tur ir vajadzīga augsta lojalitāte pret organizāciju. Un to man neizdevās viņam iestāstīt. Viņš teica, mums nav naudas. Nu, un tāds tas stāsts.

Normunds Orleāns: Es tev teikšu lielu paldies, ka tu atnāci.

Kārlis Šadurskis: Nu, tur kaut ko…

Normunds Orleāns: Es noteikti ņemšu vērā tavu piedāvājumu.

Kārlis Šadurskis: Jā.

Normunds Orleāns: Jo tāds jau reti kad izskan.

Kārlis Šadurskis: Es ceru, ka viņam ir arī segums. [Smejas]

Normunds Orleāns: Tā kā, labi, Kārli, es tev teikšu paldies, jo man ir tiešām vēl ir, ko darīt, jo ir sakrājušies darbi. Tagad man tie bankas konti nav pieejami, nāk ziedojumi un tas varbūt arī kaut kā saistīts ar to, nav tā caurlūkošana, līdz ar to man jākontrolē, kuri tie ziedojumi ir legāli, nelegāli, pareizi, nepareizi, biedra naudas, ja. Tad rītā Rīgas nodaļas sapulce, man zvana 30 cilvēki un prasa, vai es esmu, kad es pēdējo reizi maksāju biedra naudu. Man nav tāda iespēja apskatīties. Un tagad, ja es cilvēkam to saku..

Kārlis Šadurskis: Viņi paši to nezin.

Normunds Orleāns: Nu, protams, cilvēki maksā un ziedo tik daudz un kad un kam, ja, ka nu. Tas ir viens no tādiem veidiem. Arī revidentam, ja viņš man prasa skaidrojumus, ja, man nav iespējas. Es saprotu, ka tas tāds sava veida mobings, ja, arī algu man neizmaksā laikā laikā, ja. Man ir līgumā noteikts, kad man viņai ir jābūt. Jāmaksā ir VIDam nodokļi.

Kārlis Šadurskis: Cik es, cik es zinu, tad tev nav maksāts par februāri ieskaitot un nav maksāti arī nodokļi.

Normunds Orleāns: Un arī atvaļinājuma nauda. Un iedomājies, kā man, kā lai es ēdu, uzturu ģimeni, ja. Nu, kā, nu. Šaubos, vai viņš man palīdzēs, ar šādām, pabaros manu ģimeni.

Kārlis Šadurskis: Tavu ģimeni, protams, viņš, protams, nebaros, bet, nu, es domāju, ka formējot visas tās lietas, nu, viss, kas tev pienākas, tas viss tiks izmaksāts.

Normunds Orleāns: Un ko es tev gribu teikt, ka es partijā Vienotība, es saņemu algu uz rokas 204 eiro.

Kārlis Šadurskis: Tā prosto tak?

Normunds Orleāns: Nē, tā ir likumā noteiktā …

Kārlis Šadurskis: Skaidrs, jā.

Normunds Orleāns: Ja, tātad Arvils uztraucas par šo finansējumu. Kas atbilst Krišjāņa Kariņa, kur es esmu partija Vienotība, tur nav nekādas problēmas!

Kārlis Šadurskis: Nē, es saprotu, ka tur ir runa par.

Normunds Orleāns: Es nezinu.

Kārlis Šadurskis: Es nezinu, vai par Vienotību, vai par Jauno Vienotību.

Normunds Orleāns: Tieši tā, viņš var runāt par savu katliņu un pārvaldīšanu. Mums ar Krišjāni Kariņu vakar bija saruna, gara, tur viss ir kārtībā. Es nesaprotu īstenībā, kur šis cilvēks par 200 eiro tur uztraucas, ja.

Kārlis Šadurskis: Nē, tie skaitļi, ko viņš teica, bija kaut kādi 1100 un 1000 kaut kas.

Normunds Orleāns: Es nesaprotu, vai viņa organizācijā, man darba līgumā nav tādas summas.

Kārlis Šadurskis: Ar Vienotību.

Normunds Orleāns: Protams! Ar Krišjāni Kariņu man ir cita vienošanās, kas neattiecas uz Arvilu vispār.

Kārlis Šadurskis: Nu, jebkurā gadījumā tas, abas šīs lietas attiecas uz Ventu.

Normunds Orleāns: Es tev nemāku teikt, jo viņam ar darba līgums ir ar Arvilu. Kādi viņam tie darba pienākumi, to viņi ir atrunājuši.

Kārlis Šadurskis: Mhmm. Mhmm.

Normunds Orleāns: Katrā ziņā 20 gadi organizācijā, tas ir daudz.

Kārlis Šadurskis: 20 gadi?

Normunds Orleāns: Jā.

Kārlis Šadurskis: Varbūt pat.

Normunds Orleāns: Ļoti.

Kārlis Šadurskis: Varbūt pat 21, vai.

Normunds Orleāns: Nu, es tā apmēram.

Kārlis Šadurskis: Apmēram, jā.

Normunds Orleāns: Un, ja es pašvaldībā esmu vadījis 17 gadus kā izpildirektors, kā priekšsēdētājs, deputāts. Man ir kaut kāda pieredze un kaut kas tāds, nu.

Kārlis Šadurskis: Izskatās, ka tā varētu būt.

Normunds Orleāns: Es tā kā nu… Bet būs, es zinu, ka būs labi mums organizācijai.

Kārlis Šadurskis: Es nezinu. Man bija interesanta saruna ar sievu.

Normunds Orleāns: Ar savu, es saprotu.

Kārlis Šadurskis: Jā, ar svešām jau es nerunāju. Proti, viņa izteica tādu. Viņa skatās tagad uz Jaunās Vienotības valdi un Saeimas frakciju un viņa domā, ka tik nedod Dievs viņai turpmāk nebūtu jābalso par kādu citu organizāciju. Es viņai mēģināju aprakstīt tomēr mūsu organizāciju, lai kā viņa evolucionātu, kā mazāko ļaunumu joprojām. [Smejas]

Jā.

Labi, Kārli.

Kārlis Šadurskis: Es ceru, ka mums ies labi, bet. Viss ir atkarīgs no mums pašiem.

Kārlis Šadurskis: Jā, bet vislielākais riska faktors ir tas, ka mēs šobrīd esam lielākā frakcija Saeimā. Līdz ar to, ja Vienotībai nebija faktiski nekādas atbildības esot ar tur 8 vai 9 mandātiem. Tad. Mums visas kārtis rokā. Kur rezultāti? A rezultāta ta nebūs.

Normunds Orleāns: Noteikti arī pie Aperāna kunga gribētu ieiet.

Kārlis Šadurskis: Nē, neiešu, es viņam piezvanīšu. Es viņam piezvanīšu un pateikšu, ka Arvila rīkojums izpildīts.

Normunds Orleāns: Es Tevi pavadīšu, Kārli, ja Tev nav iebildumi.

Kārlis Šadurskis: Nekādi.

Normunds Orleāns: Es joprojām arī to pedagoģijas daļu ļoti mīlu īstenībā arī. Man ir kursabiedri, man ir nu, paziņas visi, nu tā.

Modris Kokins: Jūs tur tā stāvējāt šitajā te priekšnamā.

Normunds Orleāns: Jā, mēs stāvējām.

Modris Kokins: Kafiju izrādās es esu dzēris.

Normunds Orleāns: Es, es, es, iedzēru.

Modris Kokins: Vēl viens, vēl viens krēsls. Šito laikam var mest ārā, tas ir tīrs.

Normunds Orleāns: Es tāpēc atnesu, ka viņam jābūt tīram.

Modris Kokins: A ko tad.

Avots: Pietiek

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Subscribe
Paziņot par
guest

2 Comments
jaunākie
vecākie populārākie
Inline Feedbacks
View all comments
žāva
žāva
6 d. atpakaļ

Vai nevarētu sniegt konspektu?

Dina
Dina
6 d. atpakaļ

Neliels ieskats Vienotības bandā !