LU aicina rosināt dienesta izmeklēšanu pret Izglītības kvalitātes valsts dienestu

universitāte

Latvijas Universitāte (LU) ir nosūtījusi vēstuli Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV), aicinot rosināt dienesta izmeklēšanu pret Izglītības kvalitātes valsts dienestu (IKVD).

LU uzskata, ka IKVD ir rīkojies prettiesiski un pārkāpis Administratīvā procesa likumu, vācot informāciju savam atzinumam par LU rektora vēlēšanu tiesiskumu.

Augstskola vērš Ministru prezidenta uzmanību uz apstākli, ka IKVD vācis un administratīvajā procesā izmantojis informāciju, kas, pēc LU vadības domām, iegūta ar prettiesiskām metodēm, proti, IKVD norīkoja dienesta amatpersonu uz LU Studentu padomes preses konferenci 9.augustā, kur amatpersona esot uzdevusies par “ieinteresētu privātpersonu” un šādi vākusi informāciju, kā arī “psiholoģiski mēģināja iespaidot klātesošos studējošos un plašsaziņas līdzekļu žurnālistus”, pausts vēstulē.

LU aicina Kariņu ierosināt dienesta izmeklēšanu par dienesta darbībām šajā lietā, jo IKVD pats atteicies ierosināt dienesta izmeklēšanu par šo rīcību.

Tāpat vēstulē pieprasīts līdz šodienas pēcpusdienai augstskolai nosūtīt izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas (JKP) iepriekš pieminēto IKVD atzinumu par LU rektora vēlēšanu pārkāpumiem, kā arī jauno ministrijas rīkojuma projektu par LU rektora neapstiprināšanu.

LU prorektore Ina Druviete apstiprināja, ka vēstule nosūtīta ministru prezidentam un Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretārei Līgai Lejiņai. Druviete uzsvēra, ka informācija pieprasīta, jo saskaņā ar likumu LU ir tiesības iepazīties ar dokumentu kopu, kuru valdība izmantos lēmuma pieņemšanai.

Ministru viedokļiem daloties, valdība otrdien tomēr vēl nepieņēma lēmumu LU rektora jautājumā. (ŠEIT vairāk)

IZM rosinājusi neapstiprināt Muižnieku LU rektora amatā, jo pēc tās domām rektora vēlēšanās ir pārkāpta Augstskolu likumā un likumā “Par Latvijas Universitātes Satversmi” noteiktā LU rektora ievēlēšanas kārtība un noteikumi.

Valdībai iesniegtajā rīkojuma projektā IZM norādīja, ka izvērtējot un pārbaudot tai pieejamo informāciju par LU rektora vēlēšanām 24.maijā un 6.jūnijā notikušajās LU Satversmes sapulces sēdēs, konstatēja virkni būtiskus Augstskolu likuma un LU Satversmes pārkāpumus, kuru rezultātā ir apšaubāms ievēlēšanas tiesiskums.

Notiek konsultācijas ar vairākiem neatkarīgiem juristiem, kas visi vienā balsī norāda uz noteiktu procesa pārkāpumu Latvijas Universitātes rektora vēlēšanās, – tā Šuplinska 16. jūlijā paziņoja televīzijā. Tomēr vēlāk atklātībā nāca informācija, ka ministres publiski pieminētie „neatkarīgie juristi”, kuri vēl pirms Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) atzinuma ir iepazīstināti ar dienesta pārbaudes materiāliem, esot… trīs pašas ministres pakļautībā esošas ministrijas ierēdnes.

Ministrija aicināja valdību Muižnieku neapstiprināt, pamatojot ar nepieciešamību novērst situāciju, ka LU rektora amatā tiktu apstiprināts rektors, kurš ievēlēts, neievērojot Augstskolu likumā, LU Satversmē un uz tās pamata izdotajos tiesību aktos noteikto kārtību un nosacījumus.

Jāpiebilst, ka ministrei Šuplinskai padomā ar “Olainfarm” pusi cieši saistīts LU rektora amata kandidāts – LU Datorikas fakultātes domes priekšsēdētājs profesors Juris Borzovs.

Latvijas Universitātes (LU) studentu padome nepiekrīt izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas (JKP) paustajam par augstskolas rektora vēlēšanām, teikts LU studentu padomes vēstulē Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM).

Tāpat arī uz LU rektora vēlēšanu likumību norādīja arī divi starptautiski juridiskie biroji, Latvijas Universitātes (LU) rektora vēlēšanās nekonstatējot tādus pārkāpumus, kuru dēļ pašreizējais augstskolas rektors Indriķis Muižnieks nebūtu atkārtoti apstiprināms LU rektora amatā.

Arī augstskolu un institūtu vadošās amatpersonas nosūtīja Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam adresētu vēstuli, kurā aicināja nepieļaut politisku iejaukšanos augstskolu demokrātiski pieņemtos lēmumos, tai skaitā arī lēmumā par Indriķa Muižnieka ievēlēšanu Latvijas Universitātes (LU) rektora amatā.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook , Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar