Valsts kanceleja: Muižnieka apstiprināšanai LU rektora amatā juridisku šķēršļu nav

Indriķis Muižnieks

Valsts kancelejā nesaskata juridiskus šķēršļus, lai valdība Latvijas Universitātes (LU) rektora amatā apstiprinātu Induli Muižnieku.

Par to liecina Valsts kancelejas Juridiskā departamenta atzinums par Izglītības un zinātnes ministrijas iesniegto Ministru kabineta rīkojuma projektu ”Par Latvijas Universitātes rektoru”, ar kuru amatā tiek rosināts neapstiprināt profesoru Indriķi Muižnieku.

Valsts kancelejas ieskatā, rīkojumā nav sniegts pietiekams pamatojums, lai pamatoti izvērtētu, vai pieļautie procesuālie pārkāpumi ir tik būtiski, ka tie varēja ietekmēt rektora vēlēšanu rezultātu, proti, ka konstatētie pārkāpumi ietekmēja vēlēšanu iznākumu un ka vēlēšanu rezultāts neatspoguļo vēlētāju patieso (brīvo) gribu.

Ņemot vērā minēto, nav iespējams pārliecināties, ka konstatētie pārkāpumi ietekmēja vēlēšanu iznākumu un ka vēlēšanu rezultāts neatspoguļo vēlētāju patieso (brīvo) gribu, kā arī no rīkojuma nav iespējams pārliecināties, ka konstatētie pārkāpumi ir tik būtiski, lai ierobežotu Muižnieka tiesības kandidēt uz rektora amatu.

Tāpat Valsts kanceleja vērš uzmanību uz to, ka atsevišķi rīkojumā izdarītie secinājumi nav pamatoti ar pietiekamiem pierādījumiem. Piemēram, 1.2. punktā norādītais, ka LU Rīgas Medicīnas koledžas un LU P. Stradiņa medicīnas koledžas studējošajiem tiek nepamatoti liegtas tiesības līdzdarboties LU visu līmeņu pašpārvaldes institūcijās, kā arī netiek ievērots Augstskolu likuma 13. panta pirmās daļas 2. punkts.

Jāpiebilst, ka savu atzinumu gatavo arī Tieslietu ministrija.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook , Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar