Liepnieks: Latvijas sabiedrisko mediju mērķtiecīgā kampaņa par krievu valodu jāskata Krievijas politiskās ietekmes operāciju kontekstā

Drošības eksperti vienbalsīgi norāda uz to, ka pēc kara sākuma Krievijas izlūkošanas un hibrīdoperāciju mērogs Eiropā ir krasi pieaudzis, ieskaitot operācijas, kuras agresivitātes ziņā pārspēj aukstā kara līmeni – sabotāžas, fiziskas provokācijas un tml.

Politiskās ietekmes operāciju līmenī Krievija ne tikai iegulda milzu piepūli, bet gūst arī ievērojamus panākumus. Skaļākais piemērs Slovākija, kur Krievija ir panākusi gan sava premjera, gan tagad arī prezidenta ievēlēšanu. Tātad, NATO valstī pilnīga kontrole pār visiem svarīgākajiem amatiem, informāciju utt. ir atklāti prokrieviskiem, pret Ukrainu vērstiem politiķiem. Tas ir milzīgs krievu panākums.

Par Ameriku, tāpat kā par Orbānu, jau daudz rakstīts, nekavēšos, mikroblogošanas platformā “X” pauž rakstnieks, politisko procesu vērotājs Jurģis Liepnieks.

Krievijas aktivitātes daudzējādā ziņā var uzskatīt par šokējoši veiksmīgām un efektīvām. Uzskatu, ka Latvijas sabiedrisko mediju mērķtiecīgā kampaņa par krievu valodu šobrīd jāskata šajā kontekstā. Piemēram, kultūras ministre [Agnese Logina (Progresīvie)] Latvijas valdībā, kura atklāti cīnās par krievu valodas lielāku lomu un vietu, ir Krievijas ietekmes sasniegums, kāds Latvijā nekad agrāk nav bijis iedomājams (arī šīs pašas partijas aizsardzības ministrs [Andris Sprūds], kura pagātnes izteikumi par Krieviju un Ukrainu ir maigi izsakoties pavisam jocīgi).

Sabiedrisko mediju vadība, kas vienbalsīgi iestājas par vairāk krievu valodas sabiedriskajos medijos un mazāk kontroles par tajos pausto, arī ir kaut kas nekad agrāk nepiedzīvots. Tas ir tieši tāpat, kā NATO valsts Slovākija, kuru vada agresīvi prokrieviski putinisti, ir kaut kas agrāk neiedomājams.

Latvijā šobrīd notiekošais ir īpaši aizdomīgs, ņemot vērā vēsturi, kas pierāda, ka šie paši mediji un tieši šie paši cilvēki, šo pro-krievu valodas pozīciju kā uz burvju mājiena ir ieguvuši pēkšņi.

Tā nav kaut kādas apdomātas, sistemātiskas politikas vai domāšanas rezultāts. Neviens no šiem sabiedrisko mediju vadītājiem un uzraugiem nekad agrāk nav dzirdēts pat ieminamies par krievu valodas vai integrācijas svarīgumu. Tam vien jau vajadzētu radīt aizdomas. (Tas gan neattiecas uz PROGRESĪVAJIEM – viņi vienmēr ir bijuši par maksimāliem pūliņiem integrēt krievus, līdz tam, ka viņu programmā bija pašvaldību vēlēšanu tiesības nepilsoņiem. Viņi konsekventi un gadiem ir ieņēmuši līdzīgas nostājas etniskajos un integrācijas jautājumos, bet citiem šīsdienas cīnītājiem par krievu valodu šī ir pēkšņa un jauna atskārsme.)

Es pievērstu tam uzmanību.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


11
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Jons
Jons

Latvijas neatkarība ir ASV un Krievijas vienošanās rezultāts.Kremļa noteikums- LPSR nomeklatūras,kompartijas,VDK,IeM kadru neaizskaramība un labklājība t.i.indigulence un bonusi valsts nodevējiem-kolaborantiem,kas arī svēti tiek ievērots.Tas,kā trešdaļa latviešu ir spiesti meklēt patvērumu ārzemēs,seniori burtiski tiek pakļauti nāves riskiem īpatnējās kolaborantu med.un sociālās sistēmas dēļ,vienojušās puses neinteresē.

Kaitnieki nebeidz pārsteigt
Kaitnieki nebeidz pārsteigt

Ņemot vērā to, ka vismaz 30% valsts iedzīvotāju krievu valodā ir dzimtā valoda, nav saprotams kādus mērķus grib sasniegt nacionālisti pārstājot masu mēdijos sniegt informāciju krievu valodā. Tā ir bīstama sabiedrības šķelšana un apbrīnojama tuvredzība. Kā citādi var vērtēt šīs sabiedrības daļas atstāšanu Kremļa propogandas laukā. Bez Latvijas oficiālās politikas skaidrojuma krievu valodā. Šie uzbrukumi krievu valodai vislabākajā veidā atbilst Kremļa interesēm. Kas ir šie cilvēki, kas virza krievu valodas apkarošanas pasākumus. Muļķi vai Kremļa aģenti?

tā, lūk
tā, lūk

Satvermes 4. pants. Valsts valoda Latvijas Republikā ir latviešu valoda. Satversmes 114. pants. Personām, kuras pieder pie mazākumtautībām, ir tiesības saglabāt un attīstīt savu valodu, etnisko un kultūras savdabību. Satversmes 104. pants. Ikvienam ir tiesības saņemt atbildi latviešu valodā. P.S. Lielākajai daļai Latvijā dzīvojošo krievu ir pilnīgi pofig gan par Kremļa, gan Rietumu propagandu – viņiem ir darbs, ir alga, ir paēduši, vairāk neko viņiem nevajag. Pašreizējā situācijā ir tā, ka ne mazukāmtautības izmanto savas tiesības saglabāt savu valodu, bet represīvi uzspiež krievu valodu, kas, atgādināšu, Latvijas okupācijas laikā kalpoja kā pārkrievošanas instruments, līdz ar to uz krievu valodu attiecas… lasīt vēl »

tā, lūk
tā, lūk

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu un to pārvaldības likuma 3. panta septītajā daļā noteikts, ka sabiedriskie elektroniskie plašsaziņas līdzekļi veido raidījumus, to fragmentus un citus pakalpojumus mazākumtautību valodās, lai veicinātu visu Latvijas iedzīvotāju sajūtu, ka viņi ir piederīgi Latvijai, sabiedrības integrāciju Latvijā kā nacionālā valstī un padziļinātu izpratni par sabiedriskajiem, sociālajiem un kultūras procesiem. Šis pants nenosaka, ka Latvijas sabiedriskajiem medijiem jānodarbojas ar Krievijas propagandas apkarošanu – tas nav to uzdevums! Otrkārt, neaizmirsīsim, ka valsts valoda Latvijā ir latviešu, tādējādi šādiem raidījumiem ir jābūt saprotamiem ikvienam, kas nozīmē to, ka tiem jābūt vismaz titrētiem latviski. Šis likuma pants nenosaka, ka sabiedriskajiem… lasīt vēl »

kaitnieki nebeidz pārsteigt
kaitnieki nebeidz pārsteigt

Katrai darbībai ir arī attiecīga pretdarbība. Ja ir iedota vara pieņemt jebkādus lēmumus, tad tas nenozīmē, ka šī vara ir jāizmanto bez saprāta seklu ambīciju apmierināšanai. Krievi mums būs blakus vismaz tikpat ilgi kamēr pastāvēs latvieši kā tauta. Priekšā ir gadsimti kaimiņu būšanu. Vienīgā iespēja tikt vaļā no krieviem ir braukt prom tur kur viņu nav. Teiksim pie talibiem uz Afganistānu. Indiju un Ķīnu var izmēģināt. Braucot cauri Igaunijai klausījos viņu raidzstaciju krivu valodā un kā reiz bija diskusija par pašreizējo politisko stāvokli. Igauņi un Igaunijas krievi kopā pragmatiski apsprieda jautāmus par pašreizējo situāciju Krievijā un Igaunijā. Pie mums tāda… lasīt vēl »

tā, lūk
tā, lūk

Latvijā ir privātas radio stacijas krievu valodā – lūdzu uz priekšu, krievi: kopā ar latviešiem, kuri tajās runā latviski, apspriediet visu, ko sirds vēlās.

ērce
ērce

Egoisma uzplūdumā, Kariņš no koalīcijas izmeta latviskās frakcijas Nacionālo Apvienību un Apvienoto Sarakstu, abas atvietojot ar krieviskumam draudzīgajām frakcijām Progresīvie un ZZS. Liktenis viņam atspēlējās.

Rosme
Rosme

Tie tauretāji ir taču padomju nomnklatūra – no visādām padomēm, valdē un vē trakākām pašierosmes valsts apmaksātām izlasēm

Megrē
Megrē

Muļķi viņi vairāk nekā Krievu aģenti, bet tas, ka Krievija ir atradusi sev pavisam negaidītus sabiedrotos LR un LTV vadības izskatā gan ir fakts.

Patriots
Patriots

Jāveido krievu aģentu saraksts, kad sāksies reāls karš, tad ziņāsim iekšējos ienaidniekus. Ja sarakstā iekļūs muļķi, nekāda skāde jau nebūs. Diemžēl jau ir hibrīdkarš un jābūt piesardzīgiem.

cccc
cccc

skumji, bet fakts