Kariņš nav noskaņots vērtēt labklājības ministres Petravičas atbildību par Covid-19 izplatīšanos sociālās aprūpes centros

Ramona Petraviča

Valsts sociālajos aprūpes centros strauji izplatījies Covid-19, inficējot gan klientus, gan darbiniekus. Patlaban Covid-19 klientiem konstatēts deviņās no 25 valsts sociālo aprūpes centru (VSAC) filiālēm.

Pašlaik Labklājības ministrijas (LM) pārvaldītajos VSAC Latvijā vietas paredzētas 3833 klientiem, un pirmdien bija zināms par 178 sasirgušajiem klientiem deviņās no 25 filiālēm.

Salīdzinot ar pagājušo nedēļu, sasirgušo skaits ir ievērojami samazinājies. LM apkopotā informācija no novembra liecina, ka aizvadītajā nedēļā Covid-19 skarto filiāļu un arī sasirgušo skaits bijis lielākais līdz šim, un infekcija bija konstatēta 474 klientiem 16 filiālēs.

Tomēr premjerministrs Krišjānis Kariņš intervijā LTV “Rīta panorāma” atzina, ka nav noskaņots vērtēt labklājības ministres Ramonas Petravičas (KPV LV) atbildību par Covid-19 izplatīšanos sociālās aprūpes centros.

Par spīti esošajai situācijai, Ministru prezidents no Ramonas Petravičas neprasīs atbildību par situāciju sociālās aprūpes centros. Pēc šī premjera izteikuma sociālajos medijos uzvirmoja sašutums.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks savā Twitter kontā pauda, ka ir saņēmis lūgumu no Petravičas sniegt palīdzību masveida Covid-19 testu iegādē, lai varētu lielos apjomos testēt sociālajos aprūpes namos esošos seniorus.

Pēc Kariņa teiktā intervijā un Pabrika ieraksta Twitter, sociālajos medijos uzvirmoja sašutums par radušos situāciju, par kuru atbildību vajadzētu uzņemties labklājības ministrei.

Žurnālists Lato Lapsa Twitter publicēja vēstuli, kuru adresējis Valsts policijai. Viņš vērš uzmanību uz to, ka Labklājības ministrija ir vainojami nolaidībā, kas skar infekcijas izplatību sociālajos aprūpes centros. Covid-19 tur ir strauji izplatījies, saslimuši daudzi klienti un darbinieki, miruši vairāki cilvēki.

Lapsa VP pieprasa izvērtēt esošo situāciju un aicina policiju lemt par kriminālprocesa ierosināšanu.

Arī žurnālists Frederiks Ozols ir neizpratnē par esošo situāciju, ka tikai tagad labklājības ministre sāk rīkoties un aicina palīgā Aizsardzības ministriju. Līdzīgi kā Lato Lapsa, arī viņš saskata šajā situācijā noziedzīgu nodarījumu, jo rīcība ir novēlota.

Citi sociālo mediju lietotāji ir vienisprātis ar žurnālistu pausto. Atzīstot, ka situācija nav laba un atbildīgās personas ir jāsauc pie atbildības.

Lai pašreizējo situāciju kontrolētu, Kariņš atzina, ka labklājības ministre uzstājusi un izcīnījusi, lai sociālās aprūpes iestādēs sāktu lietot ātros Covid-19 testus, kas arī tiks ieviesti. Par šādu lēmumu jau iepriekš esot spriedusi valdība.

Tikai tagad, sākoties pārmetumu lavīnai, Labklājības ministrija beidzot sākusi aktīvi iesaistīties aprūpes centru izglītošanā. 14. janvārī tiks rīkota videokonference par aktuālajiem Covid-19 ierobežošanas jautājumiem, kas skar sociālās aprūpes centrus.

Kā zināms, Engures novada pašvaldības sociālās aprūpes centrā “Rauda” konstatēts Covid-19 uzliesmojums. Saslimuši 64 darbinieki un 184 klienti. Pansionātā patlaban strādā 156 darbinieki un dzīvo 265 seniori.

Sociālās aprūpes centrā saslimšana ar Covid-19 pirmo reizi tika konstatēta pagājušā gada 22.decembrī, kad tests bija pozitīvs diviem darbiniekiem un desmit klientiem. Kopš 15.decembra darbiniekus testē divas reizes nedēļā, bet klientus divas reizes mēnesī.

“Vissmagākā situācija bija gadumijā, kad saslimuši un karantīnā atradās ļoti daudzi darbinieki, patlaban septiņi jau ir izveseļojušies un atgriezušies darbā. Lai nodrošinātu klientu aprūpi, darbiniekiem ir jāstrādā vairāk stundu nekā paredz Darba likums. Par virsstundām cilvēki saņems samaksu. Mēs ceram, ka arī valsts samaksās piemaksas par darbu Covid-19 pandēmijas apstākļos. Līdz 10.janvārim Labklājības ministrijai bija jānodod dati, bet piemaksas tiek solītas trīs mēnešu laikā,” sacīja direktore Dace Randoha.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: nra.lv

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


1
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Kaža
Kaža

Vai Vācijā 40. sodīja par nepilnvērtīgo cilvēku iznīcināšanu vai iznīcināšanas veicināšanu atbilstoši valdošās partijas politikai?Kādēļ Latvijā grib sodīt šai jomā veiksmīgus cilvēkus?Kariņš politika atbilst reiha loģikai.