Kariņš: NA “šantāžas mēģinājuma dēļ” atlaišanai izvēlējos viņu jaunāko ministru – Vitenbergu

Ekonomikas ministram Jānim Vitenbergam (NA) Nacionālās apvienības “šantāžas mēģinājuma dēļ” būs jādemisionē no sava amata, pauda Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Valdības vadītājs teica – pēdējā nedēļā ir notikuši divi saviļņošanās momenti – sabiedrībā un politikā. 9. un 10. maijā notikušais pie pieminekļa Uzvaras parkā, kur tika izrādīta necieņa valstij un Krievijas kara upuriem Ukrainā, Kariņa prāt, ir vērtējama kā nepieņemama, un nospiedošais sabiedrības vairākums arī tā uzskata, pauda valdības vadītājs.

Viņš norādīja, ka šajā kontekstā ticies ar iekšlietu ministri Mariju Golubevu, un aicinājis viņu uzņemties politisko atbildību par notikušo – atkāpties no ministra amata. Golubeva paziņojusi, ka atkāpjas. “Uzskatu, ka tā ir atbildīga rīcība, ņemot vērā apstākļus,” pauda Kariņš.

Vienlaikus viņš teica – līdztekus notikusi politiskā saviļņošanās – viens no koalīcijas partneriem – NA – ultimatīvā veidā, ar šantāžu prasīja ministrei atkāpties, pretējā gadījumā nepastāvētu valdība.

Lai koalīcijā būtu politiskais līdzsvars, par šādu šantāžas mēģinājumu NA jāatdod kāds no ministriem. NA nenosauca nevienu, tāpēc Kariņš nominē jaunāko no apvienības ministriem – Jāni Vitenbergu, dodot viņam līdz trešdienai laiku, kad jādemisionē. Kariņš piedāvā NA izvirzīt citu ekonomikas ministru Vitenberga vietā.

MK preses konference

Tiešraidē pieslēdzamies preses konferencei, kas notiek pēc Koalīcijas partneru sēdes Preses konferencē piedalīsies: 💬 Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV); 💬 Saeimas deputāts Krišjānis Feldmans (JKP); 💬 Saeimas deputāts Raivis Dzintars (NA); 💬 Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (A/P).

Posted by LTV Ziņu Dienests on Pirmdiena, 2022. gada 16. maijs

Pēc valdības vadītāja teiktā, tuvākajā laikā notiks balsojumi par jauniem ministriem. Galvenais ir nodrošināt stabilitāti valdībā, uzsvēra Kariņš. Bez Vitenberga nomaiņas, viņaprāt, nav iespējams panākt politisko līdzsvaru koalīcijā – valdības stabilitāte ir atkarīga no pilna Ministru kabineta un Saeimas vairākuma sastāva atbalsta. Attiecīgais politiskais līdzsvars NA rīcības dēļ ir izsists, tāpēc Kariņš piedāvā veidu, kā īsā laikā to atgūt un turpināt iesāktos svarīgos darbus.

Saeimas deputāts, Konservatīvo Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Krišjānis Feldmans (K) teica – Kariņa piedāvājumu “Konservatīvie” vērtē kā adekvātu, lai valdība nostrādātu līdz Saeimas vēlēšanām un nedaudz pēc tām, iekams vietā stāsies jaunā valdība. Viņš teica, ka partija aicina izvirzīt jaunus ministru amata kandidātus, ko “Konservatīvie” ātri izskatīs un gatavi atbalstīt, izskatot šo jautājumu jau ceturtdien.

Saeimas deputāts, NA Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Raivis Dzintars (NA) teica, ka 9. un 10.maijā notikušais pie pieminekļa Uzvaras parkā ir izaicinājums valsts pamatiem, notikums, kas nedrīkst atkārtoties, par ko ir atbildīga iekšlietu sistēma. Kariņa lēmums ir pareizs un to gaidīja daudzi Latvijas iedzīvotāji, bija jābūt kādam, kas uzņemas par to politisko atbildību, teica Dzintars.

Dzintars, raksturojot NA darbības formu, pastāvot uz Golubevas demisiju, pauda – nepiekrīt, ka tas ir ultimāts, bet gan pozīcija, ar kādiem nosacījumiem NA gatava turpināt darbu valdībā. “NA vērtības ir tas, kāpēc esam politikā, tikmēr, kamēr koalīcija gatava tās respektēt, tik ilgi tajā atrodamies.

Viņš teica, ka Vitenberga demisijas pieprasīšanas kontekstā NA valdei par to jālemj, konsultējoties ar pašu Vitenbergu. NA par saviem soļiem un lēmumu informēs koalīcijas partnerus.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (A/Par!) teica, ka premjera piekāpšanās NA ultimātam ir “destabilizējoša” un nerada labus apstākļus valdības turpmākam kopīgam darbam.

Viņš atzinīgi novērtēja Golubevas paveiktos darbus iekšlietu ministres amatā, piemēram, veiksmīgus risinājumus Ukrainas civiliedzīvotāju uzņemšanai, robežas būvniecību un citus. Vienlaikus ministres Marijas Golubevas paziņojums par atkāpšanos no amata valdības turpmākā darba labad, esot drosmīgs solis no viņas puses.

Kā zināms, iekšlietu ministre Marija Golubeva paziņoja par amata pamešanu, pirmdien, 16. maijā.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


12
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
hmm
hmm

Laikam knariņam jumts aizbraucis.

brr
brr

Tas viņam ir iedzimts !

Andris
Andris

izskatās ka Kariņam , nevis Vitenbergam jātin makšķere !

Derdz
Derdz

Vai Jums visiem kārtībā ar veselību un vērtībām no C19 5 G GEBELSA

...
...

Ja pēc būtības, tad Plešu vajadzēja kā otru.

ērce
ērce

Liekas, ka Kariņš pa šiem gadiem Latvijā, nepareizā kompānijā, ir krietni padomizējies savā domāšanā.

levitkucins
levitkucins

Jāņem vitenbergs priekšā

Ušakovs
Ušakovs

Man gan labāk patīk pakaļā.

sīkais smerdelis pļešs
sīkais smerdelis pļešs

Zuzāns būtu šai situācijā un sarežģītajā ekonomiskajā situācijā tas, kurš varētu izvest latviju no potenciālās krīzes

Šaitans
Šaitans

Idiot, ar tautsaimniecību tad būs smagas ziepes. Vajag prasību atlaist EM ministru ignorēt.

Kariņš no Delavēras štata
Kariņš no Delavēras štata

Latvija – Krievijas ofšors. Tā ir vienīgā izeja

Blyad, jebalacē!
Blyad, jebalacē!

Jūs varētu nevis tukši žļerpstēt, bet gan publicēt tos Saeimas balsojumus