Kariņš izvairās no žurnālistiem, bet sniedz “interviju” preses sekretāram

Kariņš, Reinis Grāvītis, Anete Biķe

Nesen varējām vērot sociālajā tīklā “Facebook” translētu partijas “Latvija pirmajā vietā” dibinātāja un līdera Aināra Šlesera “interviju”, kuru viņš sniedza savai politiskajai līdzgaitniecei, influencerei Maija Armaņjevai, kura nolasīja no lapiņas “savus” jautājumus intervējamajam.

Nu šādu stilu, acīmredzot, pārņēmis arī premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV), kurš sniedzis “interviju” preses sekretāriem – Ministru Kabineta un Valsts kancelejas preses dienesta darbiniekiem. Turklāt jautājumi, kurus preses sekretāri nolasīja no lapiņas, drīzāk izklausījās kā komplimenti valdības vadītājam.

Žurnālistiem sniegt interviju Kariņš atsakās.

Premjerministrs par paveikto trijos valdības darba gados “interviju” sniedza MK preses sekretāram Reinim Grāvītim un Anetei Biķei – MK preses dienesta konsultantei un partijas “Vienotība” jauniešu organizācijas valdes loceklei ANO.  Citiem vārdiem runājot, darbinieki intervēja savu darba devēju.

Preses sekretāri vaicāja Kariņam, piemēram, par to, kā viņam izdevies tik ilgi noturēt kopā valdību, slavēja premjeru, cik daudz viņš ir paveicis, taujāja, kādas jaunas vietas Latvijā viņu pārsteigušas un kas viņu iepriecina. Iepriekš sagatavotos jautājumus preses sekretāri nolasīja no lapiņas.  

“Rodas iespaids, ka šeit viss ir precīzi iestudēts. Nebija arī neviena neērta jautājuma. Jautāts tiek tā, lai premjerministru parādītu viņam labvēlīgā formā. Kariņš ne reizi netiek pārtraukts. Lai cik inteliģenti arī mēs būtu, intervijas laikā žurnālistiem nākas politiķus pārtraukt.  Līdz ar to, tas vēl jo vairāk tas atgādināja PR akciju, nevis interviju,” — uzskata Latvijas žurnālistu asociācijas valdes priekšsēdētājs Iļja Kozins..

Interesanti ir arī tas, ka šim video, kurš skatāms YouTube kanālā “Valdības māja”,  nav iespējams pievienot komentārus – šī opcija ir atslēgta. Tas liecina par to, ka premjers nav gatavs dialogam, uzskata komunikācijas speciāliste Olga Kazaka.

“Daudzi žurnālisti ir sašutuši, ka premjers atsakās no intervijas, aizbildinoties ar lielo aizņemtību. Tad loģisks ir jautājums – kur atradās laiks intervijai preses sekretāriem? Atbilde raisās pati no sevis – acīmredzot, cilvēks slēpjas”, — uzskata partnere komunikācijas aģentūrā A.W.Olsen & Partners, Dr.sc.Comm, Latvijas Universitātes docente Olga Kazaka.

Krišjānis Kariņš periodiski sniedz intervijas LTV raidījumā “Rīta panorāma” un TV3. Ceturtdien plānota intervija Latvijas Radio, bet sniegt interviju Rus.LSM raidījumā «ТЧК» viņš atsakās jau divus gadus. Vienmēr ir viena un tā pati atbilde – premjerministram ir ļoti blīvs darba grafiks un atrast brīdi intervijai nav iespējams.

Arī radio Baltkom” sūrojas par saņemtajiem atteikumiem – Kariņu “pielauzt” intervijai nav izdevies ne reizi, kopš viņa ievēlēšanas dienas.

“Kaut ko tādu savā žurnālistikas un politiskās komunikācijas praksē redzam pirmo reizi, ka premjerministru intervē preses sekretāri, nevis žurnālisti. Tas, šķiet, ir pirmais precedents, kad premjerministru intervē viņam pietuvinātas personas. Un laikā, kad ir daudz sasāpējušu jautājumu un par daudz ko vajadzētu saņemt skaidrojumu, tiek veidotas tādas komplimentāras intervijas”,

— neizpratni pauž mediju eksperts, Rīgas Stradiņa universitātes profesors Sergejs Kruks.

MK preses sekretārs Reinis Grāvītis, kurš bija viens no Kariņa intervētājiem, aicinājumam atbildēt uz jautājumiem vispirms piekritis telefoniski. Bet vēlāk, aizbildinoties ar lielo aizņemtību, pavēstījis, ka atbildēs rakstiski. RUS.Lsm redakcija viņam nosūtījusi šādus jautājumus: vai premjerministram bija iepriekš zināms, kādi jautājumi viņam tiks uzdoti; vai tie iepriekš bija saskaņoti ar komunikācijas departamentu? Kāpēc tika izvēlēts tieši tāds intervijas formāts? Kāpēc Youtube ir atslēgta iespēja pievienot komentārus?

R.Grāviša atsūtītās atbildes ir diezgan abstraktas. Lūk, fragments:

“Tāpat kā pirms jebkuras sarunas, premjerministrs tika informēts par intervijas tēmu un ilgumu.[…]

Saruna ar premjeru, kas publicēta sociālajos tīklos, ir daļa no apjomīgas komunikācijas par valdības trešo gadu. […]

Valdības konts “Valdības māja” YouTube tiek izmantots videoarhīva nolūkā, bet citos sociālajos tīklos komentārus pievienot ir iespējams”, — teikts Reiņa Grāvīša atbildē.

Lūgumam precizēt, vai K. Kariņš iepriekš zināja jautājumus, kurus viņam uzdos preses sekretāri, R. Grāvītis atkal raksta — premjers bija informēts par sarunas tēmu un intervijas ilgumu.

Pēdējais aicinājums sniegt interviju Rus.Lsm programmai «ТЧК» premjerministra preses dienestam ticis nosūtīts 4.janvārī. Interviju preses sekretāriem K. Kariņš sniedza 23.janvārī.

Avots: RUS.lsm

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


2
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Zvaigzne
Zvaigzne

Wau! Ar cukuru aizlipa gan ausis, gan acis ko tādu baudot! Pat kaimiņzemes vovans savos sarežisētajos priekšnesumos ieliek kādu kritisku noti, ticamībai tā teikt!

Stienis
Stienis

Valdības partijām Saeimā šis viss laikam ļoti patīk. Tik zemu nolaidušies.