Kariņš cenšas noslepenot atbildi Saeimai par valdības lēmuma tiesiskumu saistībā ar mediķu atalgojumu

Kariņš

Šī gada 19.septembrī Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam tika iesniegts Saeimas Deputātu pieprasījums “Par tiesisko nihilismu Ministru kabineta rīcībā attiecībā uz likumā paredzētā finansējuma palielinājuma nodrošināšanu veselības aprūpes darbinieku darba samaksai.

”Valdības vadītāja Krišjāņa Kariņa apgalvojumi, ka Valsts budžetā nav naudas, lai pildītu likumā paredzēto prasību piešķirt papildu finansējumu 2020. gada budžetā 119,7 miljonu eiro apmērā medicīnas aprūpes darbinieku atalgojumam, ir absurdi un ir vērtējami kā ciniski meli, ņemot vērā, ka “naudas valsts budžetā ir tik daudz, kā nekad nav bijis” (K.Kariņš) un jau vien pašas valdības noteiktā “papildus fiskālā telpa” – vairāk kā 191 miljons eiro, nozīmīgi pārsniedz likumā noteikto veselības aprūpes darbinieku darba samaksas paaugstināšanai nepieciešamo finansējuma apjomu, lai valdībai būtu iespējams izpildīt šo likumā noteikto prasību, norāda opozīcijas deputāts Ivars Zariņš (S).

Valdības nevēlēšanās valsts budžetā paredzēt Veselības aprūpes finansēšanas likumā noteikto papildus finansējumu nozarei un darba samaksas palielināšanai nozares darbiniekiem ir būtiski iedragājusi valsts iedzīvotāju uzticību Latvijai kā tiesiskai valstij, tāpēc Saeimas deputāti ir pieprasījuši valdības vadītājam Krišjānim Kariņam skaidrot šāda valdības lēmuma tiesisko pamatotību.

Krišjānim Kariņam, saskaņā ar Satversmē noteikto, ir iesniegts Saeimas deputātu pieprasījums skaidrot – kāds tiesiskais regulējums Latvijas tiesību sistēmā ļāva Ministru kabinetam nepildīt likumā noteikto prasību un Saeimas doto tiešo uzdevumu 2020. gadam, vai tiešām Ministru prezidents valdības lēmumu nepildīt veselības aprūpes finansēšanas likumā noteikto uzskata par “tiesisku”, un kādos vēl gadījumos izpildvara ir tiesīga nepildīt Saeimas lemto?

Savdabīgi, ka Krišjānis Kariņš, mēģinot izvairīties pašam atbildēt uz šo pieprasījumu par valdības lēmuma tiesiskumu, ir deleģējis savā vietā atbildēt par to veselības ministri Ilzi Viņķeli.

Šāda izvēle laikam ir tāpēc, ka tiesisku pamatojumu šim savam lēmumam nevar atrast pat pati valdība, tāpēc uz Saeimu atbildēt par valdības darbības tiesiskumu tiek sūtīta veselības ministre.

Uz to norāda arī fakts, ka atbildē sniegtā informācija par valdības lēmuma tiesiskumu tiek kvalificēta ar ierobežotas pieejamības statusu!

Tas ir jo sevišķi dīvaini, ņemot vērā, ka vienu no galvenajiem savas darbības principiem šī valdība sabiedrībai ir deklarējusi tiesiskumu un atklātību. Vienīgais izskaidrojums šādai absurdai rīcībai – mēģinājums noslēpt šo valdības “tiesiskumu” no sabiedrības.

Šis deputātu pieprasījums dos iespēju sabiedrībai sekot līdzi un uzskatāmi pārliecināties, vai šīs valdības dotie solījumi ir tikai kārtējie ciniskie meli un patiesībā slēpjoties zem skaistiem saukļiem tiek turpināta “vecā politika”, kad savstarpējie politiskie darījumi ir svarīgāki par sabiedrībai dotajiem solījumiem, un nu jau nepieļaujot arī “nekādu kompromisu ar tiesiskumu”, ja tas neiekļaujas varas partiju politisko darījumu ietvarā.

Pieprasījumu paredzēts skatīt Saeimas Pieprasījuma komisijas sēdē šo trešdien – 2.oktobrī, pulksten 8.30

Pieprasījums ir atrodams šeit: https://titania.saeima.lv/LIVS13/saeimalivs_lmp.nsf/0/8308998CDCFAB536C225847A0020B599?OpenDocument

Kā jau būsit ievērojuši, portālā Puaro.lv ir jauna sadaļa “WHO IS WHO”, kur esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt arī šajā publikācijā pieminēto deputātu datus – izglītību, parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, “partiju tūrismu” un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook , Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


2
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Bozons
Bozons

Kariņ, u.c.!

Lūdzu neaizmirstiet arī Zinātniskās darbības likuma 33. pantu, ka jāceļ katru gadu nauda zinātnei par 0,15 % līdz sasniedz 1 % no ikp.
Nodokļu palielināšana alkohola un dabas gāzes akcīzei der kā labs finansējuma avots gan ārstiem, gan zinātniekiem. Solīts ir solīts. Nodokļus augšā!

Ina
Ina

Ja Kariņa valdìba nepilda Latvijas Republikas Saemas pieņemtos likumus ,tad ir likumīgs pamats grieztoes SATVERSMES TIESĀ , Saeimas deputāti , gatavojiet pieteikumu ST .