Kariņa sieva nopirkusi miljonus vērtu īpašumu Rīgas centrā

Krišjānis Kariņš ar sievu Andu
Ekrānuzņēmums

Ministru prezidenta Artura Krišjāņa Kariņa sievai Andai Kariņai, izrādās, jau vairākus gadus pieder krietns īpašums Rīgas centrā – ģimenes ārste 2015. gada vasarā par teju 3,4 miljoniem eiro nopirkusi zemes gabalu Tērbatas ielā 13, raksta žurnāls “Kas Jauns”.

Žurnāls “Kas Jauns” izpētījis gan vairākus gadus vecus notikumus, kad Kariņas īpašumā bija kādreizējais kino “Pionieris”, gan to, kā premjers ticis pie mājas, kurā ģimene dzīvo šobrīd.

Kino “Pionieris” un Kipras ofšori

Anda Kariņa 560 kvadrātmetru lielo zemes gabalu, uz kura atrodas piecstāvu dzīvojamā māja ar pagrabu zem pagalma, iegādājusies no toreiz 82 gadus vecās Austrālijas latvietes Brigitas Annas Muškes 2015. gada septembrī par 3,375 miljoniem eiro. Kā vēsta ieraksts Zemesgrāmatā, šāda pirkuma veikšanai Kariņai nav bijis nepieciešams hipotekārais kredīts. Sanāk, ka no saviem privātajiem līdzekļiem viņa šo prāvo summu samaksājusi uzreiz.

Kur tad pašreizējā premjera sieva ir ņēmusi teju 3,4 miljonus eiro, lai tiktu pie īpašuma Tērbatas ielā? Tad nākas ieskatīties nesenā pagātnē, kad Valsts policija jau vētīja vienu Kariņu ģimenes īpašumu darījumu. 2013. gada septembrī Kariņš sievai uzdāvināja paša vectēvam reiz piederējušu īpašumu Skolas ielā 2 – tur reiz atradās kinoteātris “Pionieris”.

2014. gada vasarā 1855 kvadrātmetru lielais īpašums, uz kura atradās trīsstāvu kinoteātra ēka, nonāca apsviedīgās ģimenes ārstes Andas Kariņas pašas nesen dibinātās SIA “S2 Rīga” rīcībā, tiekot ieguldīts šā uzņēmuma pamatkapitālā. (Foto: Mārtiņš Ziders)

Arturs Krišjānis pie šā īpašuma tika deviņdesmito gadu beigās – par to Rasmai Kariņai samaksājot vispirms 187,7 tūkstošus, pēc tam vēl 100 tūkstošus. Bet 2014. gada vasarā 1855 kvadrātmetru lielais īpašums, uz kura atradās trīsstāvu kinoteātra ēka, nonāca apsviedīgās ģimenes ārstes Andas Kariņas pašas nesen dibinātās SIA “S2 Rīga” rīcībā, tiekot ieguldīts šā uzņēmuma pamatkapitālā. Darījuma vērtība bija nepilni 1,88 miljoni eiro, un jaunie īpašnieki – SIA “S2 Rīga” – vispirms to izīrēja Andai Kariņai pašai, bet kopš 2019. gada oktobra nomnieks ir SIA “Digital Art House”, kas telpās drīkst uzturēties līdz 2022. gada oktobra vidum, liecina informācija Zemesgrāmatā.

Pirms diviem gadiem darījumi ar šo īpašumu nonāca Valsts policijas redzeslokā. Saeimas deputāts Aldis Gobzems vērsās ar iesniegumu tiesībsargājošās iestādēs par iespējamu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un izvairīšanos no nodokļu un tiem pielīdzināmo maksājumu nomaksas saistībā ar darījumiem par nekustamo īpašumu Rīgā, Skolas ielā 2. Gobzems iesniegumā pauda aizdomas, ka Anda Kariņa ir bijusi iesaistīta nekustamā īpašuma darījumā, kurš, iespējams, bijis saistīts ar kādu Kipras ofšoru.

Aģentūra LETA toreiz vēstīja, ka nekustamā īpašuma pircēju, visticamāk, finansējis Kiprā reģistrēts uzņēmums “Blackmerc Ltd”, kas aizdevis naudu SIA “P.J. Assets 1”, lai tā varētu iegādāties Kariņa sievai piederošā uzņēmuma SIA “S2 Rīga” kapitāla daļas. “S2 Rīga” Kariņa sievai piederēja tikai dažus mēnešus, līdz nonāca “P.J. Assets 1” īpašumā, bet 2018. gada oktobrī 99,99 procenti uzņēmuma tika pārdoti “Blackmerc Ltd”, un šobrīd kā SIA “S2 Rīga” patiesā labuma guvējs norādīts Nīderlandē dzīvojošais Krievijas pilsonis Mihails Bivins.

Kariņš pārmetumus noraida, policija lietu neierosina

Aldis Gobzems vērsa uzmanību uz to, ka divas nedēļas pēc tam, kad Kariņa sieva nodibināja “S2 Rīga”, šim uzņēmumam vērienīgus aizdevumus izsniedza divi Kipras ārzonas uzņēmumi, nostiprinot īpašumam Skolas ielā 2 hipotēku 2,754 un 3,6 miljonu eiro apmērā. Un tā paša gada oktobrī “P.J. Assets 1” iegādājās “S2 Rīga”. Lai darījums notiktu, “P.J. Assets 1” īpašnieks Jānis Podiņš no nezināmām personām aizņēmies 6,5 miljonus eiro.

Kariņš toreiz Gobzema pārmetumus noraidīja, sociālās saziņas tīklā “Facebook” publicējot ierakstu, kurā norādīja, ka viņam agrāk piederējis nekustamais īpašums Rīgā, Skolas ielā 2, kuru ilgstoši pārvaldījusi viņa sieva. Pēc kāda laika nolemts, ka tas tiks pārrakstīts viņai pilnībā. “2014. gadā manu sievu uzrunāja pircējs, kurš piedāvāja iegādāties šo īpašumu. Viņi vienojās, ka īpašumu ieguldīs jaunizveidota uzņēmuma pamatkapitālā un pārdos uzņēmuma kapitāldaļas. Mana sieva pārdeva savas kapitāldaļas, nomaksājot visus nodokļus. Darījums ilga vairākus mēnešus. Vēlos uzsvērt, ka mana sieva darījumā neizmantoja ārzonu uzņēmumus,” uzsvēra Kariņš.

Kriminālprocess gan toreiz ierosināts netika – izskatot Saeimas deputāta Alda Gobzema iesniegumu, Valsts policija atteicās to sākt, jo Andas Kariņas darbībās neesot konstatētas nozieguma nodarījuma sastāva pazīmes. Lai vai kā, nepilnu gadu pēc sava uzņēmuma “S2 Rīga” (tātad arī Kariņa vectēvam reiz piederējušā īpašuma Skolas ielā 2) pārdošanas Anda Kariņa iztērēja 3,4 miljonus, nopērkot zemi Tērbatas ielā 13, kur tagad pirmajā stāvā iekārtojies apavu veikals “Četras zoles”, bet dzīvokļi ir bijuši pieejami īrei.

Kas pieder premjeram?

Spriežot pēc Ministru prezidenta Artura Krišjāna Kariņa iesniegtās deklarācijas, ģimenē turīgākais cilvēks, iespējams, ir viņa sieva – premjeram brīvi pieejamu miljonu, lai pirktu vērienīgus īpašumus, nav.

Kariņš, kas valdību vada nu jau gandrīz divus gadus, savā deklarācijā uzrādījis, ka aizpērn no Valsts kancelejas algā dabūjis teju 66 tūkstošus eiro. Vēl 47 tūkstoši nākuši no darba Eiropas Parlamentā, bet 5180 ASV dolārus premjers saņēmis no ASV esošā uzņēmuma “SpartanCorp.”. Premjeram pieder 2013. gada izlaiduma vieglais auto “Toyota Yaris Hybrid”, 2015. gada mopēds “Aprilia SR 50” un laiva “Terhi440”. Viņam ir arī krietns lērums akciju dažādos uzņēmumos ASV un ne mazi uzkrājumi – Swedbank, beļģu bankās un ASV finanšu institūcijās kopumā noguldīti aptuveni 290 tūkstoši eiro.

Kur tad dzīvo Kariņi paši? Vai kādā dzīvoklī Tērbatas ielā? Nē, pēc Kariņa deklarācijā sniegtās informācijas, viņam pieder zeme un ēkas Rīgā, kā arī kopīpašumā ir zeme un ēkas Ainažos. Kā intervijās teikusi Anda Kariņa, ģimene dzīvo Ķīpsalā – mājā ir vairāki dzīvokļi, un vienā no tiem premjers pašizolējies, kad pērn novembrī bija nonācis kontaktā ar personu, kurai parādījušies Covid-19 raksturīgi simptomi. Īpašumā esot arī dārzs, un Andai uz savu darbu – ģimenes ārstes praksi, kas atrodas Vecrīgā, – tīkot doties kājām. Bet Kariņš uz Ministru kabinetu traucas ar velosipēdu.

Pie īpašuma Ķīpsalā, Ģipša ielā, Kariņš tika 2005. gada aprīlī – 2722 kvadrātmetrus lielo zemes gabalu ar divstāvu ēku viņam uzdāvināja tēvs Uldis Kariņš. Darījuma vērtība tika norādīta 80 tūkstošu latu apmērā. Bet īpašuma kadastrālā vērtība toreiz tika noteikta šādi: zeme – 17 421 latu, ēkas un būves – 90 347 latu.

Kariņa ceļš uz premjera krēslu

Arturs Krišjānis Kariņš ir apvienības “Jaunā Vienotība” valdes priekšsēdētājs, dzimis 1964. gadā ASV, studiju gados specializējies matemātikā, filozofijā un literatūrā, studējis Pensilvānijas Universitātē Filadelfijā, tur ticis pie bakalaura grāda ar specialitāti valodniecībā. Pārceļoties uz Latviju, sākotnēji darbojies kā uzņēmējs – 1994. gadā viņš dibināja uzņēmumu “Lāču ledus” un bija tā prezidents, vēlāk bija arī uzņēmuma “Formula” prezidents. Kariņš bija vieslektors Latvijas Universitātē, pasniedzot kursus sociolingvistikā bakalaurantūras un maģistrantūras studentiem.

Politikā iesaistījies, esot viens no partijas “Jaunais laiks” dibinātājiem. 2002. gadā Kariņš no “Jaunā laika” saraksta kandidēja Saeimas vēlēšanās un tika ievēlēts parlamentā. Pēc Einara Repšes valdības demisijas 2004. gadā partija “Jaunais laiks” ieteica Kariņu Ministru prezidenta amatam, taču Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga amatam nominēja Zaļo un zemnieku savienības pārstāvi Induli Emsi. Arī pēc Emša valdības demisijas 2004. gada nogalē Kariņš atkal tika virzīts premjera amatam. Tomēr prezidente jauno valdību uzticēja veidot vienam no Tautas partijas līderiem Aigaram Kalvītim. Rezultātā Kariņš kļuva par ekonomikas ministru Kalvīša valdībā. 2006. gada aprīlī Kariņš demisionēja no ekonomikas ministra amata, jo “Jaunais laiks” aizgāja no Kalvīša valdības.

Atjaunojot Saeimas deputāta mandātu, Kariņš pēc aiziešanas no valdības turpināja strādāt parlamentā. Veiksmīgi startējot 9. Saeimas vēlēšanās, Kariņš strādāja vēl teju trīs gadus. Nedaudz mazāk par gadu viņš vadīja “Jaunā laika” Saeimas frakciju, strādājis Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā, kā arī Publisko izdevumu un revīzijas komisijā. Piedalījās Eiropas Parlamenta vēlēšanās: 2009. gadā no “Jaunā laika” saraksta, bet 2014. gadā – no Vienotības saraksta. Abas reizes Kariņš ievēlēts Eiropas Parlamentā. Bet pirms 2018. gada Saeimas vēlēšanām kļuva par partiju apvienības “Jaunā Vienotība” valdes priekšsēdētāju un Ministru prezidenta amata kandidātu. Un 2019. gada 7. janvārī Valsts prezidents Raimonds Vējonis viņu arī nominēja Ministru prezidenta amatam, bet 23. janvārī Saeima apstiprināja Kariņa valdību.

Precējušies kopš 1996. gada

Kopš 1996. gada politiķis ir precējies ar sievu Andu, kas strādā par ģimenes ārsti. Veicot izpētes un rakstot doktora darbu Latvijā, viņš arī iepazinies ar savu topošo sievu. Pēc tam pusgadu abi nodzīvojuši Amerikā, bet tad tomēr nolēmuši dzīvi saistīt ar Latviju. Akadēmiskās izglītības dēļ Kariņš vēlējies strādāt Latvijas Universitātē, kļūt par profesoru, taču nepietiekamās pieredzes dēļ viņam atteikts. Un tā nu Krišjānis meties biznesā, lai gan ar laiku sapratis, ka arī tur nav viņa īstā vieta. Izdzirdējis, ka Einars Repše dibina jaunu partiju, zvanījis bijušajam Latvijas Bankas prezidentam un pievienojies viņa komandai.

Kariņu ģimenē aug četri bērni – Otomārs Krišjānis, Kārlis Vilhelms, Māra Aleksandra un Anna. Vecākais jau pilngadīgs, jaunākajai meitai ap desmit gadiem, un ģimene dzīvo zem viena jumta kopā ar Andas vecākiem. Brīvajā laikā Kariņš (vismaz vēl pirms kāda laika) bija iemīļojis muzicēšanu – padsmitnieka gados apguva basģitāras spēli, bet nu labprātāk sēžas pie bungām. Kopā ar draugiem, sapulcējušies Kariņu mājās, dažreiz uzspēlējot džezu. Bet, kad nav jāsēž lidmašīnā, pie darba galda vai pie bungām, politiķim tīk izbraukt ar velosipēdu – veselīgs dzīvesveids tomēr jāpiekopj. Sieva ieteikusi pievērsties arī vingrošanai, tāpēc neiztrūkstoša Kariņa dzīvē ir regulāra peldbaseina apmeklēšana. Un tā nu Kariņš lepojas, ka kopš 18 gadu vecuma saglabājis gan žaketes, gan bikšu izmēru.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: KasJauns

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


5
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Tauta
Tauta

Vācies Kaiņ uz savu Ameriku.

Strada
Strada

Kāds beidzot sāk publiskot valdības loceļu realās darbības, citādi tautiņa un velētāji nesaprot- kāpec tie ministri nestrādā? Strādā taču, ļoti strādā!

kalašnikovs
kalašnikovs

Lieliem blēžiem par blēdībām nekad nav jāatbild!

korupcija Saeimā gadiem
korupcija Saeimā gadiem

Ir pamatotas aizdomas par to ka ASV pilsonis Kariņš … ir izdarījis sevišķi smagus noziegumus pret Latvijas valsti, slēpa ofšoros noziedzīgi iegūtus līdzekļus un nemaksāja PVN un nekustamā īpašums nodokļus, viltoja vairākus dažādus dokumemtus, legalizēja noziedzīgi iegūtus līdzekļus lielā apmērā organizētā grupā.
Kā arī, izmantojot ofšorus, noslāņoja noziedzīgi iegūtus līdzekļus un nomaskēja kā mantojumu, kas ir tipiski politiskajai korupcijai un organizētajai noziedzībai ķēdē, tīklā koruptīvi darījumi un krimināli sodāmi noziedzīgi nodarījumi ar mantas konfiskāciju…

Anda Zahovska
Anda Zahovska

Karina k-gam nekas nav jaableedii un nekaadus noziegumus vins nav izdariijis.Sos melus jau sen izplatiija Gobzems un tas tika paarbaudiits.Gobzema meli raksturo melotaaju.Karina k-ga vecteevam un vina braalim pirmaas Latvijas laikaa piedereeja iipasumi Kiipsalaa un Riigaa,arii bijusais kinoteatris Pionieris.Braali bija bagaati cilveeki.Sos melu izplatiitaajus vajadzeetu sodiit.