Jaunās koalīcijas veidošana: “Apvienotajam sarakstam” bail no Lemberga ietekmes; pieprasa JV garantijas

Aivars Lembergs

TV3 “Nekā personīga”

Kā bija sagaidāms, Valsts prezidents šonedēļ valdības sastādīšanu uzticēja premjera kandidātei Evikai Siliņai no “Jaunās Vienotības”. Koalīcijas izveidei laika ir maz, jo oktobrī Saeima grib skatīt nākamā gada budžetu un nepieļaut pērnā gada scenāriju, kad ieilgušo valdības veidošanas sarunu dēļ, bija jāpieņem tehniskais budžets. Taču, vai izdosies vienoties par būtiski kvalitatīvāku koalīcijas sastāvu, šķetina raidījuma “Nekā Personīga” sižets.

Citējot Valsts prezidentu, neviens nav tik naivs, lai ticētu, ka ir iespējams izveidot piecu partiju koalīciju no Saeimā ievēlētajiem spēkiem, vispirms jau partiju ideoloģisko atšķirību dēļ.

Taču tas, vai nākamo valdību stutēs mazliet virs 50 balsīm Saeimā vai vairāk, lielā mērā ir arī atkarīgs, kādas garantijas “Jaunā Vienotība” spēs dot, ka varas lēmumus caur  ZZS  neietekmēs ASV sankciju sarakstā esošais Aivars Lembergs.

“Jaunās Vienotības” partneru atteikšanās no ministru rokādēm bija tikai iegansts Krišjāņa Kariņa valdības krišanai. Koalīcija sašūpojās jau krietni agrāk, kad “Jaunās Vienotības” virzīto Edgaru Rinkēviču par Valsts prezidentu ievēlēja ar opozīcijas – ZZS un “Progresīvo” – balsīm.

Politiķi tagad uzsver, ka sarunas par koalīcijas modeli jāsāk no nulles vai “baltas lapas”. Tomēr nākamās koalīcijas kodolu, kas jau ir iezīmējies, nevar vērtēt citādāk, kā samaksu par balsojumu, kas nodrošināja Rinkēvičam ceļu uz Rīgas pili.

“Progresīvo” un “Jaunās Vienotības” tuvināšanos gan aizēnojuši šīs vasaras notikumi Rīgas domē. “Jauno Vienotību” vaino naudas izsaimniekošanā un nepamatoti sadārdzinātos ielu remontos. Neoficiāli zināms, ka  Progresīvie  veicinājuši izmeklēšanas sākšanu par šo Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā. Augusta vidū “Progresīvie” nepievienojās “Jaunās Vienotības” mēra Viļņa Ķirša koalīcijai galvaspilsētā, un turpmāk Rīgā darbosies opozīcijā.

2019. gadā ASV sankciju sarakstā iekļautais Aivars Lembergs bija iemesls, kāpēc ZZS tika atstāts ārpus valdības, kaut šis politiskais spēks ieguva otru lielāko vēlētāju atbalstu rudenī notikušajās Saeimas vēlēšanās. Jaunā Vienotība uzstāja, ka neiesaistīs ZZS valdībā, kamēr tā nepierādīs, ka Lembergam vairs nav ietekmes šajā politiskajā spēkā.

Uzreiz pēc Edgara Rinkēviča ievēlēšanas Valsts prezidenta amatā viens no pieredzējušākajiem ZZS politiķiem Saeimā “Nekā personīga” sacīja, ka ZZS no Lemberga negrasās norobežoties.

Latvijas radio, atsaucoties uz kādu medijam adresētu vēstuli, ziņo, ka Lembergs aizvien vēl parakstās kā ZZS premjera amata kandidāts. Saeimas ZZS frakcijas vadītājs Viktors Valainis nekādus riskus Lemberga dēļ nesaskata, jo lēmumus pieņemot ZZS valde un frakcija. Lembergs nav valdē, bet no Lemberga vadītās partijas Saeimā darbojas 2 deputāti (Daudze, Vucāns), kuru balsis izšķīra Rinkēviča ievēlēšanu Valsts prezidenta amatā.

Jaunās Vienotības premjera kandidāte sola nepieļaut, ka valdības un Saeimas darbu ietekmē personas, kas nav ievēlētas Saeimā, nostiprinot to arī koalīcijas līgumā. Evika Siliņa arī uzskata, ka valsts finansējums mazinājis konkrētu personu spēju ietekmēt lēmumu pieņemšanu partijās.

Par Aivara Lemberga ietekmes atjaunošanos tomēr uztraucas Apvienotā saraksta politiķi. Nekā personīga jau stāstīja, ka pirms Valsts prezidenta vēlēšanām pavasarī Saeimas spīkers Edvards Smiltēns ASV vēstnieku brīdinājis, ka Valsts pirmo personu plānojot ievēlēt ar ZZS atbalstu, un ka tas ir bīstami.

Kādreizējais ZZS biedrs Māris Kučinskis atceras laikus, kad viens zvans no Ventspils varēja mainīt partijas kursu.

“Nedrīkst pieļaut, ka atkārtojas tas, kas notika manas valdības laikā”, vaļsirdīgs ir kādreizējais premjerministrs Kučinskis. “Ir pilnīgi skaidrs, ka ZZS nekādu norobežošanos (no Lemberga) neizdarīs. Viņi tāpat ir pateicīgi Aivaram Lembergam par vēlēšanu rezultātiem. Vai tā strādājot netiek apdraudēti drošības jautājumi, kā to plāno izdarīt (kāds būs lēmumu pieņemšanas process) un ir jāparāda, kuras būs tās šaurās vietas, kuras bija arī manā valdībā. Un kā to panāks? No tā būs saprotams, kāds būs mūsu frakcijas atbalsts (Siliņas topošajai valdībai),” raidījumam klāsta bijušais premjers.

Nacionālā apvienība Lemberga tuvumā jaunajai koalīcijai redz reputācijas riskus. Taču viņu galvenā problēma ir partija “Progresīvie”. Citiem vārdiem, ja jaunajā valdībā darbosies Progresīvie, Nacionāļi paliek opozīcijā.

Jaunā Vienotība, ZZS un Progresīvie kopā ar Apvienoto sarakstu nodrošinātu Siliņas vadītājai valdībai ievērojamu atbalstu Saeimā ( 67 balsis).

Ja Siliņas piedāvājums Apvienoto sarakstu neapmierinās, koalīcijai paliek vien 52 deputātu balsis. Deputāts Oļegs Burovs, kurš šovasar atstāja Šlesera vadīto frakciju, iespējams arī varētu atbalstīt šādu koalīcijas modeli. Mums neoficiāli zināms, ka ZZS notiek sarunas par sadarbību ar Burova vadīto “Gods kalpot Rīgai” uz nākamajām vēlēšanām galvaspilsētā. Burovs nesteidz to apstiprināt, taču atzīst, ka sarunas notiek ar vairākām partijām.

Kopš Jaunās vienotības kandidātu Valsts prezidenta amatā ievēlēja ar opozīcijas balsīm, pagājuši vairāk nekā 2 mēneši. Un kaut maija pēdējā dienā bija skaidrs, ka līdzšinējā koalīcija ir izirusi, visu vasaru valdība nemeklēja risinājumus sabiedrībai būtiskos jautājumos, kā nepamatoti augstās pārtikas cenas un milzīgais “Sadales tīkls” tarifu paaugstinājums, kas nesakrīt ar valdībai iesniegto prognozi.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


7
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Tā gan
Tā gan

Tak ātrāk jānotiesā un jāieslèdz kamerà. Būs 100% efekts.

RPal
RPal

Diez, kāpēc jātiesā tikai Lembergu? Izskatās, ka tā augsti atalgotā liekēžu varza apzināti noved Latviju bezdibenī.

Jefiņš
Jefiņš

Lembergu izslēgt var tikai sieva ar mīklas rulli, pārējie to var tikai pa sapņiem.

Brigmanis
Brigmanis

Es ar! Es ar!

KIRDIK
KIRDIK

Naf Brigmanis – bet ZEMNIEKS – no Grasmanes failiem, kad 2005.g. janvārī saņēma “vētras seku likvidācijai” ha-ha

seksologs
seksologs

Viss vienkārši, Siliņai jāpaprasa ZZS uz koalīcijas laiku izraidīt no frakcijas Vucānu un Daudzi. Tad vismaz formāli Lemberga vadītā Latvijai un Ventspilij nebūs pie teikďanas. Protams, jāpaņem asinīm parakstīts ZZS zvērests (ko tāpat nepildīs) par pilnīgu norobežošanos no Lemberga. Vispār tas viss fufelis, Lembergs vienalga turpinās diriģēt ZZS un vēl kādu bariņu citu partiju politiķu.

RPal
RPal

Kāpēc tāda valdoņu histērija ap Lembergu? Varbūt funktieris ir tāds, ka šis varētu ķerties pa īsto pie Valsts sakārtošanas?