“Jaunā vienotība” prezidenta amatam virza Rinkēviču

Edgars Rinkēvičs

Partiju apvienība “Jaunā vienotība” (JV) Valsts prezidenta amatam nolēmusi virzīt ilggadējā ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (JV) kandidatūru, preses konferencē paziņoja JV pārstāvji.

Rinkēvičs dzimis 1973. gadā Jūrmalā.

Rinkēvičs absolvējis Latvijas Universitātes (LU) Vēstures un filozofijas fakultāti, saņēmis sertifikātu par politikas zinātņu un starptautisko attiecību studijām Groningenas Universitātē, Nīderlandē. Viņam ir arī divi maģistra grādi, kas iegūti LU politikas zinātnē un ASV Nacionālās Aizsardzības universitātes Bruņoto spēku Nacionālo Resursu Stratēģijas Industriālo koledžā.

Rinkēvičs 90.gados strādājis kā Latvijas Radio žurnālists ārpolitikas un starptautisko attiecību jautājumos, pēc tam dažādos amatos sācis savu karjeru Aizsardzības ministrijā (AM), kurā kopš 1997.gada vairāk nekā desmit gadus ieņēma augstākā ierēdņa – AM valsts sekretāra – amatu.

Tāpat Rinkēvičs no 2002. līdz 2003.gadam bija Latvijas delegācijas vadītāja vietnieks sarunās par iestāšanos NATO, un no 2005.gada līdz 2007.gada janvārim Rinkēvičs ieņēma NATO valstu un valdību sanāksmes organizācijas biroja vadītāja posteni.

No 2008.gada oktobra līdz 2011.gada jūlijam Rinkēvičs bija Valsts prezidenta Valda Zatlera kancelejas vadītājs.

Zatleram netiekot pārvēlētam uz otro prezidentūras termiņu un iesaistoties politikā, tajā iesaistījās arī Rinkēvičs, un 2011.gadā viņš kļuva par Valda Dombrovska (V) vadītās valdības ārlietu ministru, savukārt 2012.gada sākumā iestājās bijušā prezidenta Zatlera vadītajā Reformu partijā.

Ārlietu ministra amatu Rinkēvičs saglabāja arī Laimdotas Straujumas (V), Māra Kučinska valdībā un Kariņa nu jau abās valdībās.

2014.gada pavasarī Rinkēvičs iestājās partijā “Vienotība”. 2022.gada 14.Saeimas vēlēšanās Rinkēvičs ievēlēts parlamentā no partiju apvienības “Jaunā vienotība” saraksta.

Rinkēvičs ir Triju Zvaigžņu ordeņa lielvirsnieks, Viestura ordeņa lielkrusta komandieris, kā arī saņēmis NATO un vairāku Latvijas sabiedroto ārvalstu augstus apbalvojumus.

JV izšķīrusies virzīt savu kandidātu prezidenta amatam pēc tam, kad līdzšinējais politiskā spēka favorīts – esošais Valsts prezidents Egils Levits – paziņoja, ka uz otro pilnvaru termiņu tomēr nekandidēs.

Pirms tam JV politiķi ir pauduši, ka vēlētos, lai trīs koalīcijas partijas vienotos par vienu Valsts prezidenta amata kandidātu, kas gan līdz šim nav izdevies.

Līdz ceturtdienai Valsts prezidenta amatam oficiāli ir pieteikts viens kandidāts – “Apvienotais saraksts” amatam virza savu sākotnējo premjera amata kandidātu, uzņēmēju Uldi Pīlēnu. Pilnīgi droša atbalsta ievēlēšanai viņam nav, jo koalīcijas partneri viņam nav pauduši atbalstu un viņa ievēlēšana var balstīties uz opozīcijas balsīm.

Levits sākotnēji piekrita, taču vēlāk atsauca savu kandidatūru uz otro termiņu Valsts prezidenta amatā. Viņu uz amatu grasījās virzīt Nacionālā apvienība (NA) un atbalstīja lielākā koalīcijas partija – JV. Ar NA un JV balsīm tomēr būtu daudz par maz Levita pārvēlēšanai.

Opozīcijas partija “Progresīvie” ceturtdien paziņoja, ka Valsts prezidenta amatam virzīs publiskās pārvaldības eksperti Elīnu Pinto.

Citi parlamentā pārstāvētie politiskie spēki pašlaik nav pauduši gatavību izvirzīt pretendentus Valsts prezidenta amatam. Kandidātu pieteikšana noslēgsies sestdien, bet Valsts prezidenta vēlēšanas notiks maija izskaņā.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


23
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
stūmējs
stūmējs

kāda partija tāds kandidāts

Jānis
Jānis

Tikai un vienigi EDGARS RINKĒVIČS
LV Prezidents!

Strēlnieks
Strēlnieks

Skumji, ka JV jāziedo tāds smagsvars politikā kā Rinkēvičs, lai tikai Pīlēns neiekotelējas pilī. Ar to arī apsveicu mūs visus ar jauno valsts prezidentu – Edgaru Rinkēviču. Es tikai par! Būs mums 3ais labākais prezidents ever (VVF,Levits). Pīlēns var rasēt tālāk…Un jā, homofobi – jau smilkst, labi, ka Jūs esat mazākumā

Ērglis
Ērglis

Kad liekās ka vēl sliktāks prezidents nav iespējams, tad izrādās ka ir. Un tad paši panorāmā brīnās, ka kā tā varot būt ka daļa iedzīvotāju par savu prezidentu uzskata Putinu. Pat paviršā salīdzinājumā vienā setā uzvar Putins

zvirbulis
zvirbulis

Salīdzinot ar Zelenski, tavs Pūķins ir sūda gabals.

s*ūda gabals
s*ūda gabals

Laikam nezini ko paši ukraiņi runā par Zelenski. Ukraiņu karavīri savos telegram kanālos ar kādiem vārdiem viņu lamā. Te jau tev panoramā rāda tikai vienu vēlamo viedokli, par to kā visi gribot karot. Bet tā nav ukraiņu lielākā sabiedrības daļa. Man ir video, kā pirms vēlēšanām Ukrainā 2019. gadā Zelenskis tautai solīja ka izbeigs karu, ka ies runāt ar Putinu, lai Putins nenoliek visu Ukrainu uz ceļiem. Porošenko tieši pretēji solīja karot. Milzīgs pūlis ar ovācijām tieši Zelenska runu pavadīja, nevis Porašenko, jo bija jau pietiekami izkarojušies no 2014. gada, ieskaitot visus Ilovoiskas un Debeļcevas katlus. Vēlēšanās ukraiņu tauta ievēlēja… lasīt vēl »

Ceplis
Ceplis

Fuj… Pē kakainis…..

audzinātāja
audzinātāja

bet pils rozā krāsā

progresīvie deģenerāti
progresīvie deģenerāti

Protams, protams. Labāk kārtējo mau.. no levita harēma. Kucinu, osipovu, umbliju, pinto. Latvietes no latvietēm

Zābaks
Zābaks

Nu tagad NA Dombravam būs svētki – piepildīsies viss ko šis plānprātiņš vēlējies.

Latovs Ļapsa
Latovs Ļapsa

Tu arī zini visu cilvēku vēlmes, tāpat kā es?

ceļš uz rietumiem
ceļš uz rietumiem

Ja šito nopietni iecels par prezidentu, tad es momentā skatos krievu ziņas. Tur tak par šito valsti un šitādu prezidentu tā ierēks. Laikam nevienā pasaules valstī vēl nav tāds prezidents. Latvija ar vienu soli būs panākusi un vēl apsteigusi visas izvirtušās rietumvalstis. Starp citu lietojot chromium browseri, nekāda Latvijas cenzūra nestrādā, ja kādam noder. Tiešām kā tāds prezidents domā armijas parādē piedalīties. Normāliem vīriešiem, kam ģimenes mājās, būs jaatdod gods.. un vēl jāiet karā dēļ tāda :D Un kā tad domā braukt uz citām valstīm, it sevišķi uz austrumiem? Piemēram, Ārābu emirāti, Katara. Cik dzirdēts, tajās valstīs rokas jāmazgā ja… lasīt vēl »

Uldis
Uldis

Bet ja nopietni, šis vairāk izskatās pēc viltus soļa. Sak, ak tad pi… jums atpalikusī tauta nepatika? Nu tad saņemiet – Konsolidovskis atgriežas.

Dziesmu un geju svētku tēvs Sraļins
Dziesmu un geju svētku tēvs Sraļins

Ja tiešām nopietni – dziesmu svētki un praids jau ir viens un tas pats. Tāpēc Rīkojums nr. 1 nav nepieciešams.

Uldis
Uldis

Rīkojums Nr. 1 – apvienot praidu ar skolēnu dziesmu svētkiem.

mitjka
mitjka

kam karavīri atdos godu ejot parādē? laikam tā žūlts jaunajā vienotībā ir tik liela , ka meklē jebkādu veidu kā pazemot valsti .

grammaticus
grammaticus

Vai tu burtu “ķ” neatzīsti? Jeb krievi neatzīst?

Dziesmu un geju svētki
Dziesmu un geju svētki

Normāls latvānis

levitkucins
levitkucins

Baltkrievs kā baltkrievs

Golubevas sieva
Golubevas sieva

Bet ko par to saka viņa vīrs? Vai ar otro pusīti neiepazīstinās?

Homo
Homo

Tur gomiki ar vazelīna bundžām rindā stāv !

valsts pirmā lēdija
valsts pirmā lēdija

Un kāda tad būs valsts pirmā lēdija vai arī kungs? :D

ceļš uz rietumiem
ceļš uz rietumiem

Beidzot varēs dziedāt – Eiropa mūs sapratīs