Intelektuālie idioti

Talebs

Bens Latkovskis

Pēdējos gados daudz tiek runāts par pasaulē notiekošu «konservatīvo pagriezienu», «liberālisma krīzi», «populisma uzplūdiem» un tamlīdzīgi. Šajā sakarā ir vērts iepazīties ar ASV publicista Nasima Nikolasa Taleba (attēlā) atziņām, kuras viņš izteicis esejā “Intelektuālais idiots” (The Intellectual Yet Idiot).

Talebs ir pazīstams kā plašu popularitāti ieguvušā jēdziena melnie gulbji autors. Ar melnajiem gulbjiem viņš apzīmē pilnīgi negaidītus, iepriekš neparedzamus notikumus, kuriem ir ļoti dziļas un tālejošas sekas, portālā nra.lv raksta Bens Latkovskis.

Viena no intelektuālo idiotu raksturīgākajām iezīmēm ir nepārspējama māka ignorēt realitāti par labu teorijai.

Lai arī Talebs, rakstot par intelektuālajiem idiotiem, balstās uz ASV piemēriem, viņa atziņas var vispārināt. Var tām piekrist un var tās nepieņemt, bet ir vērtīgi tās zināt. Galvenā esejas ideja ir – plaisa starp valdošo eliti un vienkāršo tautu paplašinās. Šīs paplašināšanās iemesls ir pieaugošais skaits «intelektuālo idiotu», kuri ieņem arvien ietekmīgākas vietas valdībā, valsts aparātā, medijos un akadēmiskajā vidē. Šīs grupas locekļus raksturo augsta kvalifikācija uz papīra, bet vāja praktiskajā dzīvē. Šie cilvēki, pēc Taleba ieskatiem, ir ar dabas dotu talantu rakstīt izcilas esejas un izpildīt intelektuālos testus. Šīs iemaņas palīdz viņiem iegūt prestižu koledžu un universitāšu izglītību, kur viņus māca tādi paši profesori ar lieliskām eseju rakstīšanas iemaņām. Šie profesori raksta spožas rekomendācijas vēstules par saviem audzēkņiem, kas savukārt ļauj viņiem ieņemt augstus amatus ietekmīgās sfērās.

Vienīgā šo cilvēku problēma ir tā, ka viņi lāgā nezina, kā praktiski jāstrādā. Lielākā viņu dzīves daļa ir pavadīta dažādās mācību auditorijās. To sabiedrības slāni, kuru Talebs dēvē par intelektuālajiem idiotiem, var saukt arī par jauno garīdzniecības kārtu, jo pēc būtības viņi nodarbojas tieši ar to pašu, ar ko agrākos laikos garīdznieki. Proti, viņu «darbs» ir pārējiem stāstīt: 1) kas jādara; 2) kas jāēd; 3) kas jārunā; 4) kā jādomā; 5) par ko jābalso vēlēšanās.

Intelektuālie idioti par nepareizu pasludina visu to, ko paši nesaprot, neapzinoties, ka arī pašu saprašana var būt ierobežota. Intelektuālais idiots ir pārliecināts, ka citiem cilvēkiem jārīkojas atbilstoši savam labumam, taču tikai viņš zina, kāds šis labums patiesībā ir. Kad kāds plebejs iedomājas, ka viņš pats zina, kas viņam labāk, tad intelektuālais idiots izmanto terminu – neizglītots. Politiskos procesus intelektuālie idioti apzīmē ar diviem atšķirīgiem jēdzieniem: ar «demokrātiju» tad, kad tie atbilst viņu vēlmēm, un ar «populismu», kad plebeji uzdrīkstējušies balsot pretēji intelektuālā idiota vēlmēm. Tā kā intelektuālais idiots savā darbībā nekad ne ar ko reāli nav riskējis, viņš neapzinās savu rekomendāciju sekas. Sēžot uz dīvāna savā komfortablajā miteklī, viņš iestājas par Kadafi gāšanu, jo pēdējais ir diktators, tajā pašā laikā nesaprotot, ka šādai gāšanai var būt arī kādas nevēlamas sekas.

Viena no intelektuālo idiotu raksturīgākajām iezīmēm ir nepārspējama māka ignorēt realitāti par labu teorijai. Tikai tad, kad realitāti nekādi vairs nevar izlikties neredzam, kā tas bija nesenās migrantu krīzes laikā, parādās kaut kādas saprātīgas risinājumu iespējas. Līdz tam realitātei jāpieskaņojas intelektuālo idiotu pašsagudrotajām teorijām, kā tas notiek ar visām tām dzimtēm, vecāks nr.1 un vecāks nr.2 un tamlīdzīgām fantāzijām, kuras uzdrošinoties apšaubīt automātiski tiec ierindots neizglītoto kategorijā.

Talebs savā esejā norāda uz daudzām intelektuālos idiotus raksturojošām pazīmēm, bet galvenā ir viena – viņi vienkārši nevelk, kā to lieliski pie mums pierādīja tipisks šīs cilvēku groberrupas pārstāvis – Roberts Ķīlis. Nav šaubu, ka Ķīlis ir gudrs, radošs cilvēks ar interesantām, apspriešanas vērtām idejām. Taču tad, kad viņš nonāca ministra amatā, spilgti izgaismojās viņa vājās puses. Visu mūžu Ķīlis bija darbojies ar teorētiskiem pārspriedumiem un nekad neko lielāku nebija vadījis, ne par ko nebija atbildējis. Tad, kad viņš kļuva par vadītāju nozarei, kurā darbojas desmitiem tūkstošu pedagogu, pasniedzēju, profesoru, skolu direktoru un augstskolu rektoru, tad arī atklājās viņa kā intelektuālā idiota praktiskā nekompetence. Gudri muldēt, kad ne par ko neatbildi, ir viens, bet vadīt un atbildēt par tūkstošiem cilvēku ir pavisam kas cits. To derētu atcerēties arī gaidāmajās vēlēšanās.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Avots: nra.lv

Populārākie raksti



21
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Mēmā asprāte
Mēmā asprāte

Par Ķīli atļaujos nepiekrist. Tieši viņš bija tas, kurš pārtrauca ārprātīgo murgu, kas darījās ar mācību grāmatu iegādi skolas bērniem un ieviesa kaut cik reālāku bezmaksas izglītību.

Vilnis Cīrulis.
Vilnis Cīrulis.

…viss aiz tā stāv miljardieri un slepenās valsts dienesti,…pilnīgi bez finanšu un slepeno dienestu atbalsta tas nemaz nebūt iespējams izdarīt,…! Vesali instuti ir iesaistīti lai visus apmācītu, psiholoģija,finanšu,…utt.

Vilnis Cīrulis.
Vilnis Cīrulis.

Latvijā

Vilnis Cīrulis.
Vilnis Cīrulis.

🇱🇻

Vilnis Cīrulis.
Vilnis Cīrulis.

VilnisCīrulis.

essis
essis

hmm, nu nez vai ir tik vienkārši ar visiem kadāfijiem- ta jau kāds ņems(un tādu mums bija un diemžēl, joprojām pietiek) un teiks, ka redziet, tad jau arī nedrīkstēja Berlīnes mūri gāzt un ļaut Baltijas valstīm kļūt neatkarīgām, jo “tam varot būt kādas nevēlamas sekas”- kā par to pillā rīklē savulaik auroja interfrontisti ar Rubiku un ždanoku priekšgalā. Izrādās, ka daudz kas atkarīgs no tā, no kura skatpunkta vēro- ja skatās no impēristu puses, tad protams, ka neko tādu nedrīkst darīt, jo būs kaputt impērijai un visiem slapjajiem rozā sapņiem par vistaisnīgāko, vislabāko, vislaimīgāko valsti pasaulē…)))))))

Kristaps
Kristaps

Apbrīnojams raksts, tik fenomenāli atspoguļo manas domas. Un šāds termiņš intelektuālie idioti manī radās jau krietni iepriekš, kad mēģināju raksturot sašutumā pašreizējo Latvijas valsts varu. 😁

Anoņimkins Anoņimičs
Anoņimkins Anoņimičs

Ievads tik ļoti cenšas atvairīt runas par “populisma uzplūdiem” kā sekundāru atrunu, jo vēlāk tiek pausts, ka “galvenā esejas ideja” ir – populisms (kas arī ir konstrukcija”plaisai” starp “valdošo eliti” un “vienkāršo tautu”). Turpinājums jau baigi atgādina boļševiku vārsmas pirms 100 gadiem, ciķ ļoti visādi “intelektuāļi” vai “inteliģenti” visu sarežģī ar visādām etiķetēm, uzvedībām, kur viss varētu būt daudz vienkāršāk – “Make America Great again”, “Rasseja, Dambas za nami!”, “Krimnaš”… Lūk, realitāte, ko “intelektuālie idioti” laikam ignorējot… PS. “Vienkāršā tauta” vispār pats par sevi ir debilizējošs un degradējošs jēdziens a priori. Te saitē var palasīt loģiski skatījumu (grāmatas recenzijā), kāpēc… lasīt vēl »

Krisstaps
Krisstaps

Jūs cienītais esat spilgts intelektuālais idiots.😁

Elementāri
Elementāri

Darbs ir veltīts tieši Jums. Ja spogulis ir pie rokas, der ieskatīties.

trackback
Intelektuālie idioti, kuru raksturīgākā iezīme ir nepārspējama māka ignorēt realitāti par labu teorijai - Protesti.lv

[…] arī pie katrām vēlēšanām u.c. politiski nozīmīgiem pasākumiem. …Info avots: https://puaro.lv/politika/intelektualie-idioti/ Re:Baltica (“Intelektuālo idiotu” uzskatāms piemērs) cīņa ar “Stupid […]

Saniņa
Saniņa

Intelektuālie idioti par nepareizu pasludina visu to, ko paši nesaprot, neapzinoties, ka arī pašu saprašana var būt ierobežota.
Pilns ar viņiem. Tà laikam ir mùsu nàkotne. Neredzu atšķirìbu ar lielajiem vadoņiem. Tikai šajà gadìjumu upuri paši sev padarìs galu

Jānis
Jānis

Līdz pat pēdējai rindkopai es pilnībā piekritu rakstā paustajam viedoklim. Bet tad izvilkts Ķīlis. Manuprāt, vienīgais tās valdības ministrs, kurš reāli kaut ko darīja- tik daudz to piesaukto un pielūgto reformu ziņā. Tikai viņš sāka no treknā gala- respektīvi pieķērās bezjēdzīgi daudzajām augstskolām un anormāli daudzajām 6 universitātēm. Loģiski, ka visi uzreiz apvienojās un buntinieku- iespaidojoties no šī raksta, gribu teikt- plebeju- nometa no amata. Realitātē runav ir n e tikai par 10 000 skolotāju, bet par valsts nākotni. 10 000 neefektīvu skolotāju vēl neefektīvākā skolu un kur nu trakāk- augstskolu sistēmā nekādā veidā neveicina pozitīvu ilgtermiņa vīziju par jau… lasīt vēl »

observer
observer

Un kādu priekšlikumi darbībai? Manuprāt ostām jānes labums sabiedrībai, nevis oligarhiem un &

Viesturs
Viesturs

Kīļa problēma manuprāt bija tieši tā, ka teorētiski problēmas tika identificētas pareizi, bet risinājumi kā tās novērst bija vajadzīgi praktiski ne teorētiski. Viņām nebija pieredzes politiskajos procesos un izpratnes par to ar kādu pretestību būs jāšastopas un kur meklēt sabiedrotos.
Varu minēt vienu piemēru no tās pašas jomas. Nacionāli bija vairākas reizes ministru amamtos, bet valodas jautājumu tā arī nerisināja, to paveica Šadurskis, pretestība bija bija milzīga, bet viņš to paveica, jo acīmredzot konsekventi gāja uz mērķi neskatoties uz milzīgo spiedienu!

Andris Vilde
Andris Vilde

Lietuvas valdiba darīja visu, lai Šauļos tā nebūtu Latvijā Finanšu un kapitālu tirgus komisija visu laiku brīdina, ka tā ir krāpniecība KPV kreklu tirgotājs Justs marihuānas legalizēšanas tīkotājs pat neuzklausa tādas muļķības, bet ko vareja redzēt investori no 247 valstīm Baltkrievijā Marinagorka 4 augustā vairāk kā 5000

Imants
Imants

Spilgts piemērs šiem idiotiem – partija Vienotība un arī citu partiju liberāļi.

mja
mja

Lielisks piemērs par Ķīli.
Zinot, kas/kāds viņš ir, uzreiz bija skaidrs, ar ko ministrēšana beigsies.

Alla Borisovna
Alla Borisovna

Būtu bijis pulka korektāk pārtulkot to eeseju, nevis pārstāstīt saviem vārdiem.

Megrē
Megrē

Praktiķi kā Šķēle un Šlesers Latvijā gan arī neko labu neatnesa, sev tikai.

Lamata
Lamata

Ne velti U.Ģērmanis savulaik rakstīja, ka latviešiem raksturīga nespēja izprast kopsakarības. Viņi vadās no vēlējumiem(vēlmēm).Ja valsts atbildīgajos posteņos ir šauras specialitātes profesionāļi, tie lielākoties ir intelektuālie idioti, kuriem nav izpratnes par reālo dzīvi un viņu nespēja izprast kopsakarības noved pie bēdīgām sekām.