Deputātu kvotās šogad divkārt vairāk nodokļu maksātāju naudas nekā pērn

deputātu kvotas

Deputātiem trešdien Saeimas ārkārtas sēdē būs jābalso gan par visiem 57 budžetu pavadošajiem likumprojektiem, gan par vairāk nekā 1300 priekšlikumiem jeb deputātu kvotām, kurās ietverts atbalsts baznīcām, pašvaldību projektiem un sporta būvēm.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija priekšlikumus jau izskatījusi un atbalstījusi gandrīz 20 miljonu eiro novirzīšanu deputātu iecerēm no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, tajā skaitā vairākiem projektiem, kas radījuši sabiedrības sašutumu.

Piemēram, rokgrupas “Līvi” bilžu albuma izdošanai deputāti bija iecerējuši novirzīt 30 000 eiro valsts naudas, vai precīzāk – nodokļu maksātāju naudas. Jāpiebilst, ka pirms sešiem gadiem pajukušās grupas dalībnieki par to neko nezināja. Izraisījās plašs skandāls, par kuru šobrīd nav informēts vien retais. Tāpēc detaļās neieslīgsim.

Otrdien Budžeta komisija gan savu lēmumu mainīja, un “Līvu” jubilejas albums, kā arī festivāls “Bildes”, kura rīkotāji bija iecerējuši albumu izdot, valsts naudu nesaņems.

Tomēr 20 miljoni eiro deputātu kvotām ir vairāk nekā divas reizes lielāka summa nekā pērn. Saeimas Budžeta komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns (Zaļo un zemnieku savienība), kurš atsakās šo naudu dēvēt par “deputātu kvotām” priekšroku dodot apzīmējumam “deputātu priekšlikumi”, uzsver, ka komisijā šie priekšlikumi ir apspriesti un atbalstīti.

“Man ir jāpiekrīt, ka šīs piešķirtās summas ir pietiekami nozīmīgas. Tajā pašā laikā tās ir to summu ietvaros, ko Fiskālās disciplīnas likums mums kā deputātiem atļauj īstenot.

Ja mēs uzskatām, ka šie pieprasījumi starp lasījumiem ir pietiekami nozīmīgi (..), tad, vērtējot katru atsevišķi, diskutējot praktiski par katru pieprasījumu, deputātu vairākums tiešām lēma par šādu tuvu 20 miljoniem eiro summas atbalstīšanu starp lasījumiem,” teica Vucāns.

Lielajās pozīcijās koalīcijas partijas budžetu atbalsta, un otrdien atliek vēl precizēt nianses. Tā pirmdien pēc koalīcijas partiju sadarbības padomes sēdes sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (Zaļo un zemnieku savienība).

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Avots: Latvijas Radio ziņas

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar