Kā dzert, bet neiekrist ar ģīmi rasolā

kā dzert

Kā dzert un kādiem alkoholiskajiem dzērieniem dot priekšroku, lai Jaungada rītā negulētu ar seju rasolā, par to šis stāsts.

Nē, nē – negrasāmies jums ieteikt atturēties no spirtotiem dzērieniem vispār! Ir taču Jaungada nakts, un vispār lai tas paliek narkologu un dietologu ziņā. Šoreiz par to, kā un ko dzert, lai aknas paliktu dzīvas un neaptumšotos prāts. Jā, un lai nesastrādātu tādas lietas, par kurām vēlāk būs kauns. Lasiet, atcerieties, un uz priekšu – sagaidīt Jauno gadu!

Alkohola burvīgā valstība 

kā dzert

Vispirms tiem, kuri nezina – Pasaules Veselības organizācija neiebilst pret alkohola lietošanu. Un ko jūs  domājāt? Vai tad tur kādi necilvēki savākušies, vai? BET! Alkoholu ieteic lietot pa piņģerotam, lai nesabeigtu veselību. Tas nozīmē: ieteicamā standarta alkohola deva („one drink”) ir ne vairāk kā 10 grami 96% spirta dienā.  Izsakot to pudelēs un glāzītēs:

– 330 ml alus pudele/skārdene,

– 150 ml sausā vīna,

– glāzīte (45 ml) stiprā alkohola – viskija, šņabja u.tml.

Protams, protams – Jaungada naktī, visticamāk, neatradīsies neviens, kurš vienu glāzīti sūks divpadsmit stundu no vietas. Tāpēc turpinājumā – nopietnākas rekomendācijas.

 

Cik gramus drīkst?

kā-dzert

Mediķi visi kā viens apgalvo  – Jaungada nakts aknām ir gluži tas pats, kas „Kluba” īsto veču spēles. Lai arī spoži kā dienā, tā tomēr ir nakts, tāpēc organismā visi procesi notiek lēnāk. Un arī aknas strādā lēnāk –  alkoholu pārstrādā palēninātā tempā. Tāpēc starp glāzes cilāšanas reizēm ieturiet cik nu iespējams ilgstošākas pauzes, dzeriet maziem malciņiem un tikai vieglos alkoholiskos dzērienus. Jo lēnāk alkohols nonāks asinīs un jo zemāka būs tā koncentrācija, jo mums labāk. Visi iedzeršanas nepatīkamie blakusefekti (piedzeršanās līdz ķēmam, paģiras) ir atkarīgas no alkohola koncentrācijas pieauguma tempa asinīs un šīs koncentrācijas līmeņa.

Tas nozīmē – nekādu nepatīkamu seku nebūs, ja glāzi izdosies vienu glāzi sausā vīna izstiept uz veselu stundu līksmības. Un ja nu nejauši prātā iešausies doma, ka tomēr gribas justies dzīvam jau 2017.gada pirmajā dienā, atcerieties – nav ieteicams Vecgada pavadīšanas maltītē izdzert vairāk par 50 gramiem alkohola. Tas nozīmē apmēram 120 ml konjaka vai šņabja, 300-350 ml sausā vīna (divas glāzes), vai 800 – 1000 ml alus (divus kausus).

Tas nav reāli, jūs teiksit? Tad mēģināsim dzert, ievērojot noteikumus.

Dzeram, ievērojot noteikumus

kā dzert

1. Tātad, pats svarīgākais – jo mazāk grādu alkoholam, jo labāk. Tas nozīmē, ka priekšroku dodam vīnam! Vai alum, kaut gan tas gluži netiek uzskatīts par Jaungada dzērienu. Starp citu, ņemiet piemēru no grieķiem, kas baltvīnu atšķaida ar ūdeni 1:1, dzer to visu dienu bez apstājas un kā nereibst, tā nereibst.

2. Gaišie dzērieni ir labāki par krāsainajiem. Tas nozīmē, ka labāk dzert balto vīnu nekā sarkano. Un tas nekas, ka zinātnieki vienā balsī apgalvo, ka sarkanvīns ir veselīgāks. Atcerieties – miecvielas, ko satur sarkanvīns, var izraisīt asinsvadu spazmas, jeb vienkārši runājot – galvassāpes. It īpaši, ja par daudz uzņemsit uz krūts. Attiecīgi šajā ziņā – šņabis ir labāks nekā konjaks.

3. Ļaujiet šampanietim atšālēties! Ja nu jums tomēr ļoti patīt to dzert ar burbulīšiem, kas nāsis kņudina, gatavojieties – drīz vien jūs būsit pamatīgi apreibis. Kaut gan gāzes izlaišana no šampanieša patiesībā ir šī dzēriena darba necienīšana. Izvēle jūsu ziņā – apreibt pēc iespējas vēlāk vai cienīt alkohola ražotājus. Ja jau iepriekš zināms, ka no šampanieša sāp galva, neķerieties tam pat klāt. Dzeriet vīnu.

4. Dzeriet kaut ko vienu – sākāt ar visīti vai šņabi, tad tā arī turpiniet. Ja viskijs, tad viskijs. Pat nedomājiet jaukt dažādus dzērienus. Ja dzersiet visu, ko jums piedāvā – pavisam droši, ka drīz vien jūsu seja būs rasola šķīvī. Taču ja nu galīgi nav iespējams pieturēties pie iepriekšteiktā, ievērojiet kārtību: vispirms sausais un vieglais vīns, pēc tam saldie un stiprie dzērieni.

5. Uzkodiet. Augļus, gurķīti, tomātiņu. Liesu gaļu, zivtiņu. Centieties izvairīties no salātiem ar majonēzi (jā, jā – arī no rasola!). Treknam ēdienam šajā gadījumā ir tikai viena laba īpašība – tas nedaudz piebremzē reibuma iestāšanos jeb alkohola iedarbību. Bet pienāks brīdis, kad viss izdzertais alkohols sasniegs savu apogeju – un tad… Nu, šķiet, kā uzvedas cilvēki, kas pārdzēruši jēgu, nav jāpaskaidro…

Lai izdodas sagaidīt Jauno gadu ar samērā skaidru prātu!

Sekojiet mums Facebook un Twitter!

Apkopots no dažādiem avotiem internetā

 

Populārākie raksti



Lasītāju viedokļi

avatar