Septembrī audzis jauno uzņēmumu skaits

Foto: Pixabay

Šī gada pirmajos deviņos mēnešos reģistrēti 6948 jauni uzņēmumi, liecina “Lursoft IT” apkopotā informācija. No tiem 779 uzņēmumi reģistrēti aizvadītā mēneša laikā.

Dati rāda, ka no visiem jaunajiem uzņēmumiem 61% reģistrēts Rīgā, savukārt pārējos reģionos jaunreģistrēto uzņēmumu skaits bijis līdzīgs. Izņēmums ir vien Latgale, kur septembrī jauno uzņēmumu bijis vismazāk – 54. No tiem 30 uzņēmumus reģistrējušas personas, kuras iepriekš nav bijušas kapitāldaļu turētājas citos uzņēmumos.  

Analizējot datus par visiem jaunreģistrētajiem uzņēmumiem septembrī, redzams, ka sadalījums ir līdzīgs: puse no visiem dalībniekiem jau iepriekš bijuši saistīti ar biznesu, savukārt otrai pusei šis ir pirmais uzņēmums.

Ar pieredzi biznesā arī ir teju visu septembra lielāko uzņēmumu dalībnieki

Lielākais uzņēmums septembrī reģistrēts ārpus galvaspilsētas, liecina “Lursoft IT” pētījuma dati. Talsu novada Dundagā reģistrētais SIA “JA Hold” ir vienīgais uzņēmums aizvadītajā mēnesī, kura apmaksātā pamatkapitāla apjoms pārsniedz 1 milj. EUR robežu. Jānis Apsītis, kurš ir vienīgais jaunreģistrētā SIA “JA Hold” kapitāldaļu turētājs, uzņēmuma pamatkapitālā ieguldījis 26,59 milj. EUR. “Lursoft IT” dati rāda, ka uzņēmējam patiesā labuma guvēja statuss šobrīd reģistrēts kopumā četros uzņēmumos, tostarp kokapstrādes uzņēmumā SIA “Kurekss”, kas pērn apgrozījis 62,66 milj. EUR.

Jāpiebilst, ka septembrī Talsu novadā reģistrēti 12 jauni uzņēmumi. Kopumā gada pirmajos deviņos mēnešos šajā pašvaldībā reģistrēti 102, bet likvidēti 72 uzņēmumi.  

Arī otrs lielākais uzņēmums septembrī ir ar vietējo kapitālu, liecina “Lursoft IT” dati. Tie rāda, ka Dace Mergina SIA “Robežu nami” pamatkapitālā ieguldījusi 320 tūkst. EUR. Uzņēmējai pieder arī nekustamo īpašumu jomā strādājošais SIA “Tērbatas kvartāls”, kas savā pirmajā darbības gadā apgrozījis 272,23 tūkst. EUR un guvis 140,45 tūkst. EUR peļņu.

Septembrī reģistrēto uzņēmumu kopējais apmaksātais pamatkapitāls sasniedz 28,27 milj. EUR. Jāteic, ka no visām pagājušajā mēnesī reģistrētajām sabiedrībām ar ierobežotu atbildību, teju 60% gadījumu pamatkapitāla apjoms bija mazāks par 2800 eiro, tostarp 161 sabiedrībai ar ierobežotu atbildību pamatkapitāls ir vien 1 eiro.

Salīdzinot ar š.g. augustu, jauno uzņēmumu skaits septembrī audzis, tāpat arī lielāks bijis kopējais pamatkapitāls. Jānorāda, ka pamatkapitāla apjoma pieauguma galvenais iemesls ir ievērojamais ieguldījums SIA “JA Hold” pamatkapitālā. Kopumā septembrī reģistrēta 691 sabiedrība ar ierobežotu atbildību, 73 individuālie komersanti, 5 komandītsabiedrības, 4 ārvalsts komersantu filiāles, 2 kooperatīvās sabiedrības un akciju sabiedrības, kā arī pa vienai zemnieku saimniecībai un individuālajam uzņēmumam.

Lielākais ārvalstu kapitāla uzņēmums septembrī bijis SIA “FEPS Latvija”, kura pamatkapitālā vācu FEPS GmbH ieguldījis 25 tūkst. EUR. “Lursoft IT” izpētījis, ka uzņēmuma patiesais labuma guvējs Okan Tombulca savulaik bijis nu jau likvidētā SIA “Circum Mundum” vadītājs.

Ar ārvalstu kapitālu aizvadītajā mēnesī reģistrēti 93 jauni uzņēmumi. Visbiežāk ieguldījumus jaunos uzņēmumos septembrī veikuši Ukrainas (24 uzņēmumi), Lietuvas (10 uzņēmumi) un Krievijas (8 uzņēmumi) valstspiederīgie.

TOP lielākie uzņēmumi septembrī pēc pamatkapitāla apjoma:

SIA “RDZ dzirnavas”: 10 tūkst. EUR.

SIA “JA Hold”: 26590,25 tūkst. EUR;

SIA “Robežu nami”: 320 tūkst. EUR;

SIA “JM Rental”: 180 tūkst. EUR;

SIA “Merito Private Equity”: 100 tūkst. EUR;

SIA “Senči Industrial”: 100 tūkst. EUR;

SIA “KALE SPACE”: 25 tūkst. EUR;

SIA “FEPS Latvija”: 25 tūkst. EUR;

AS “Entrum”: 25 tūkst. EUR;

SIA “Prime logistics”: 19 tūkst. EUR;

SIA “TOURMALINE”: 10 tūkst. EUR

Neskaitot galvaspilsētu, lielākais jauno uzņēmumu skaits aizvadītajā mēnesī reģistrēts Mārupes (29) un Ogres (26) novados, kā arī Jūrmalā (26) un Liepājā (24).

Pašvaldības, kurās septembrī reģistrēts vislielākais jauno uzņēmumu skaits:

Ķekavas novads: 15 uzņēmumi.

Rīga: 340 uzņēmumi;

Mārupes novads: 29 uzņēmumi;

Ogres novads: 26 uzņēmumi;

Jūrmala: 26 uzņēmumi;

Liepāja: 24 uzņēmumi;

Ropažu novads: 19 uzņēmumi;

Jelgava: 19 uzņēmumi;

Cēsu novads: 18 uzņēmumi;

Dienvidkurzemes novads: 15 uzņēmumi;

Jelgavas novads: 15 uzņēmumi

Avots: Lursoft

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Subscribe
Paziņot par
guest

0 Comments
jaunākie
vecākie populārākie
Inline Feedbacks
View all comments