7 produkti, kurus neēstu dietologs. Un arī jums nevajadzētu

rice-cakes-420

dr_Mike

ASV uztura speciālists Maiks Rouzels (Dr. Mike Roussell) pazīstams ar savu spēju sarežģītus uztura koncepcijas postulātus padarīt par praktiskiem, viegli saprotamiem un ikdienā izmantojamiem padomiem. Viņa klientu lokā ir profesionāli sportisti, kinozvaigznes un ikviens, kuram nepieciešama palīdzība, izvēloties veselīgu dzīvesveidu. Lūk, kādi produkti, pēc uztura guru domām, nedrīkstētu būt mūsu ēdienkartē.

 

risu-galetes

Rīsu galetes

Tās, iespējams, ir ļoti izslavētas kā perfekts diētisks gardums, jo tām ir zems tauku saturs, taču neļaujiet sevi piemuļķot! Rīsu galetēs glikēmiskā indeksa līmenis var sasniegt pat 91 (dabīgās glukozes – 100), padarot šo gardumu par ogļhidrāta veidu, kas liks cukuram jūsu asinīs justies kā karuselī. Tas nav vēlams ne svara samazināšanai, ne veselībai.

 

diet_2

Beztauku salātu mērce

Beztauku salātu mērce ir lielisks piemērs tam, kā labs produkts kļuvis par sliktu. Salātu mērce ir laba etiķa (kas palīdz kontrolēt cukuru asinīs) un augu eļļas (bagātas ar antioksidantiem un nepieciešamām taukskābēm) kombinācija. Un tomēr, neprātīgas bailes no taukiem ir ļāvušas ēdiena kompānijām spēlēties ar pilnībā apmierinošu maisījumu. Rezultātā izveidotās beztauku salātu mērces likušas uztvert cukura un fruktozes, kukurūzas sīrupa, neizrunājamu emulsifējošu piedevu un citu slepenu sastāvdaļu nedabīgu klātbūtni mērcītēs par dabīgu. Pagatavot šo mērci pašam ir pārāk vienkārši, lai ļautu kādam no šiem mākslīgajiem salātu piedevu eksperimentiem nokļūt uz jūsu lūpām.

 

diet_3

Seitans jeb “kviešu gaļa”

Seitana izcelsme meklējama Āzijā, kur tas ir izplatīts gaļas aizvietotājs veģetāriešiem. Pretēji daudziem gaļas aizvietotājiem, seitans nav balstīts uz sojas izstrādājumiem, bet gan kviešu glutēna, kas ir augsta alerģiskā līmeņa proteīns, kurš mazos daudzumos atrodams kviešu produktos. Nav pētījumu, kas pierādītu saikni starp seitana lietošanu un glutēna alerģijām vai nepanesamību, taču var apgalvot, ka pastiprināta tā lietošana uzturā varētu novest līdz nopietnai glutēna nepanesamībai un alerģijai.

 

diet_4

Haizivs

Riska/ieguvuma proporcija ēdot zivis (Omega-3 taukvielas un dzīvsudrabs) parasti nosveras par labu Omega-3 taukvielām un to lielo ieguldījumu veselībā. Haizivs ir viens no izņēmumiem. Neraugoties uz Omega-3 līmeni, kas haizivīm ir līdzīgs tuncim, haizivs gaļa satur trīs reizes lielāku dzīvsudraba līmeni. Labāk izvēlēties lasi ar lielu Omega-3 taukvielu un niecīgu dzīvsudraba līmeni.

 

brokastu-parslas

Rafinēti un pārstrādāti graudaugi

Diemžēl tā ir lielākā daļa lielveikala piedāvāto ogļhidrātu. Rafinēti graudaugi ir produkts, piemēram, dažas no brokastu pārslām, makaroni, rīsu produkti, kuru pamatā ir graudaugi, kas pārstrādāti tik ļoti, ka to dabiskums ir zudis, par vitamīniem un minerāliem nemaz nerunājot. Pārtikas ražotāji aizvieto dabīgos vitamīnus ar sintētisku vitamīnu versijām. Dažreiz (un jāatzīst, ka tas ir diezgan viltīgs triks) sintētiskie vitamīni un minerāli tiek pievienoti dabā sastopamos daudzumos, lai produkts sastāvētu no ‘’veseliem graudiem’’.

 

diet_6

Ar cukuru saldināti dzērieni

Ja pārtrauksit lietot tikai vienu no šeit minētajiem produktiem, tam noteikti ir jābūt ar cukuru saldinātam dzērienam. Tukšās kalorijas peld pa jūsu organismu, neradot nekādu sāta sajūtu. Kā arī – cukurs veic “lielisku” darbiņu, samazinot jūsu labo holesterīnu un paaugstinot triglicerīdu līmeni (divi no sirds slimību galvenajiem iemesliem). Lietojot cukurotus dzērienus, palielinās arī iekaisumu risks, padarot grūtāku spēku atgūšanu pēc fiziskām aktivitātēm un palielinot risku saslimt ar hroniskām slimībām. Tā vietā, lai sniegtos pēc limonādes vai saldinātas tējas, jautājiet pēc ūdens vai bezkaloriju dzērieniem, piemēram, meloņu sulas.

 

diet_7

Kukurūzas putraimi

Vēl viens pārstrādāts ogļhidrāts, kukurūzas putraimi ir niecīgs kukurūzas pārstrādes pārpalikums. No uzturvielu viedokļa kukurūzas putraimi satur niecīgu vitamīnu un minerālu daudzumu. Tie ir diezgan bezgaršīgi, tāpēc tiem parasti pievieno sviestu vai kādu mērci, radot asinsķermenīšus iznīcinošu, baisu vienkāršo ogļhidrātu un piesātināto tauku savienību.

 

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

 

 

Jūs varētu interesēt

Populārākie raksti

Lasītāju viedokļi

3 Komentāri on "7 produkti, kurus neēstu dietologs. Un arī jums nevajadzētu"

avatar
Kārtot pēc:   jaunākie | vecākie | populārākie
Anna
Anna

Nepārspīlējot ar seitana ēšanu nekādas alerģijas neradīsies, nepanesības risks ir tikai gadījumā, ja seitanu ēd bieži un daudz. Normālās devās (reizi nedēļā / dažas reizes mēnesī / neliec katru rītu uz kviešu maizes…) vesels organisms to pilnīgi normāli pārstrādās, turklāt būs ieguvējs, jo saņems kvalitatīvas augu izcelsmes olbaltumvielas. Dēmonizēt glutēnu ir modē, tas ir skaidrs arī bez šī konkrētā uztura speciālista viedokļa (jo, neticēsiet, katram no viņiem tas ir citāds!).

KK
KK

Kukurūzas putra vai – pareizi pagatavojot – polenta ir veselīgs ēdiens un enerģijas avots, kas ļauj visu atlikušo dienu ēst mazāk. Absolūti nevērtīga ir mannā.

Dr.K
Dr.K

Kukurūzas putraimi noteikti neiznīcina eritrocītus.

wpDiscuz