ZZS bez zaļajiem, bet ar sociāldemokrātiem

Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) 14. Saeimas vēlēšanu saraksta līderis būs pašreizējie parlamenta deputāti Viktors Valainis, Uldis Augulis, Armands Krauze, kā arī bijušais Satversmes tiesas priekšsēdētājs Gunārs Kūtris un lauksaimnieks un vēlēšanu jaunpienācējs Kaspars Melnis

ZZS trešdien Centrālajā vēlēšanu komisijā iesniedza kandidātu sarakstu Saeimas vēlēšanām un priekšvēlēšanu programmu.

Kopumā no ZZS vēlēšanās startēs 115 kandidāti, kas ir maksimāli pieļaujamais skaits. No 115 kandidātiem 78 ir vīrieši, bet 37 – sievietes.

ZZS kandidātu vidū atrodami arī vairāki agrākie parlamentārieši.

Kandidātu sarakstā Rīgas vēlēšanu apgabalā ar pirmo numuru pieteikts Gunārs Kūtris. Viņam seko politiķis un ilggadējais ZZS līderis Augusts Brigmanis, kurš nesekmīgi startēja gan 13. Saeimas, gan aizvadītajās pašvaldību vēlēšanās, un ZZS valdes loceklis Jānis Dinevičs (LSDSP).

ZZS Vidzemes vēlēšanu apgabalā līderis būs Saeimas deputāts Armands Krauze, kuram pievienosies Ādažu novada pašvaldības deputāte Daiga Mieriņa. Vidzemes sarakstā startēs arī vairāki pašvaldību deputāti, piemēram, Valmieras novada domnieks Harijs Rokpelnis, Cēsu novada pašvaldības deputāts Hardijs Vents un citi. Ar pēdējo kārtas numuru Vidzemē no ZZS startēs Saeimas deputāts Romāns Naudiņš, kurš 20 gadus bija Nacionālās apvienības biedrs, bet to pameta.

Latgales vēlēšanu apgabala saraksta līderis būs lauksaimnieks Kaspars Melnis, kurš Saeimas vēlēšanās kandidēs pirmo reizi. Melnim seko Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente, ģimenes ārste Līga Kozlovska un Preiļu novada pašvaldības priekšsēdētāja otrā vietniece Anita Brakovska.

Kurzemē uz iekļūšanu parlamentā kā saraksta līderis pretendē Uldis Augulis, kuram pievienojas parlamentārieši Jānis Vucāns un Gundars Daudze, kā arī SIA “Mežsaimnieks RD” valdes loceklis Reinis Doniņš un citi.

Savukārt Zemgales vēlēšanu apgabalā ar pirmo kārtas numuru startēs Viktors Valainis. Zemgalē startēs arī Latvijas Bērnu fonda valdes loceklis Andris Bērziņš, Jēkabpils novada pašvaldības Sociālo, izglītības, kultūras, sporta un veselības aizsardzības jautājumu komitejas priekšsēdētāja Līga Kļaviņa un Jelgavas valstspilsētas pašvaldības iestādes “Kultūra” vadītājs Mintauts Buškevics.

ZZS par premjerministra amata kandidātu uz 14. Saeimas vēlēšanām  izvirzījusi koruptīvos noziegumos apsūdzēto politiķi Aivaru Lembergu (“Latvijai un Ventspilij”), kurš pats gan vēlēšanās nekandidē. 

14. Saeimas vēlēšanās kopā startēs ZZS abas veidojošās partijas Latvijas Zemnieku savienība un Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija, kā arī ZZS sadarbības partija “Latvijai un Ventspilij”. Jau ziņots, ka ZZS pametusi Latvijas Zaļā partija.

ZZS sadarbība ar sociāldemokrātiem tika noslēgta šovasar, lai saglabātu divdesmit gadus Latvijas politikā zināmo nosaukumu “Zaļo un Zemnieku savienība”. Tam, ka tādējādi varētu tikt maldināti vēlētāji, abu partiju politiķi nepiekrita.

Vidzemes saraksta līderis Krauze sacīja: “Tā ir zaļo cilvēku apvienība, esmu bioloģiskais lauksaimnieks, esam zaļi domājošu cilvēku apvienība.” Savukārt Rīgas apgabala kandidāts Dinevičs norādīja: “Tā ir vēsturiska iespēja, ka divas vecākās partijas ir atradušas iespēju strādāt kopā, tā nav pēdējā brīža apvienība.”

ZZS savā priekšvēlēšanu programmā sola “vienlīdzīgas iespējas ikvienam dzīvot drošā, pārtikušā, zaļā, saliedētā un brīvā Latvijā. Iegūt kvalitatīvu izglītību, strādāt, veidot dabisku ģimeni un pavadīt mierīgas, materiāli nodrošinātas vecumdienas”.

2022. gada 1. oktobrī Latvijā notiks kārtējās – 14. Saeimas – vēlēšanas, kurās uz nākamajiem četriem gadiem būs jāievēlē 100 parlamenta deputāti. Balsstiesības Saeimas vēlēšanās ir Latvijas pilsoņiem no 18 gadu vecuma, savukārt kandidēt Saeimas vēlēšanās drīkst Latvijas pilsoņi, kas vēlēšanu dienā vecāki par 21 gadu.

No 13. jūlija Centrālā vēlēšanu komisija sākusi pieņemt partiju deputātu kandidātu sarakstus. Tos varēs iesniegt līdz 2. augustam. Saeimas vēlēšanās drīkst startēt tikai partijas, kuras dibinātas ne vēlāk kā gadu pirms vēlēšanām un kurās ir ne mazāk kā 500 biedru.

Pirms četriem gadiem 13. Saeimas vēlēšanās startēja 16 saraksti.

Populārākie raksti



6
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Gada glezna
Gada glezna

Neesmu sajūsmā par ZZS, taču Jaunā korumpantu partija un Atprātotāji ir neapšaubāmi sliktāks variants.

virgo
virgo

Visās valstīs Sociāldemokrati nav viens un tas pats. Latvijā viņi vienmēr ir stāvējuši tuvu komūnistiem.

Sausais atlikums
Sausais atlikums

Latvijā pēc neatkarības atjaunošanas sociāldemokrāti nemaz nav bijuši tādi kā Rietumos.Un izskatās, ka nebūs arī. Sociāldemokrāti kopā ar oligarha kabatas partiju, tās jau ir sociāldemokrātijas beigas.

krams
krams

Banda!

Vēlētājs
Vēlētājs

Lielākais feiks ir Lembergs kā premjera kandidāts. SAB nekad tiesātajam un ASV sankcijās esošajam nedos pielaidi noslēpumam. Cerams ka vēlētāji neuzķersies uz viltus ziņu.

Vāvere
Vāvere

Vēl lielāks feiks ir ZEMNIEKI Rīgā, Jūrmalā un citās lielākās pilsētās.