VID ģenerāldirektore Pētersone: Valdība daudz runā, bet maz dara

VID ģenerāldirektore Pētersone

Atlūgumu iesniegusī VID ģenerāldirektore Pētersone, stāstot, kāpēc izšķīrusies atkāpties no amata, prognozē grūtu un sarežģītu valsts budžeta veidošanas procesu, jo ekonomiskā izaugsme nav ar tādu izrāvienu, kā plānojot šā gada budžetu.

“Valdība ir teikusi, ka nekādu būtisku izmaiņu lielajos nodokļos nebūs, tātad runa ir par [papildu naudas] izcelšanu no ēnu ekonomikas,” intervijā žurnālam “Ir” secina VID ģenerāldirektore Pētersone un pauž pārliecību, ka šādi nevar iegūt 500 miljonus eiro vai miljardu. “Ja valsts pārvalde divus gadus mēģina izveidot plānu un vienoties par nosacījumiem, tad – cik ilgs laiks būs vajadzīgs, lai šo plānu realizētu?” vaicā līdzšinējā VID vadītāja. Pētersone prognozē, ka budžeta veidošana būs ļoti sarežģīts posms, un tad atkal sāks meklēt vainīgos, kāpēc nevar iekasēt vajadzīgo apjomu.

Līdzšinējā VID vadītāja neredz iespēju, ka nākamā gadā no ēnu ekonomikas var iekasēt 750 miljonus eiro, kas minēti kā summa, kas Valsts kasei iet garām pievienotās vērtības nodokļa (PVN) krāpšanas rezultātā. Pētersone vērš uzmanību, ka Latvijā ir bijusi viena no augstākajām PVN plaisām Eiropa Savienībā, bet tie ir veci dati. Pašlaik VID aplēses ir nesalīdzināmi zemākas.

VID ģenerāldirektore Pētersone intervijā uzsver, ka pēdējos gados dažādos formātos un līmeņos daudz diskutēts par ēnu ekonomikas apkarošana, bet realitātē darbs uz priekšu nevirzās, jo trūkst gribas.

Intervijā žurnālam “Ir” runājot par atkāpšanās iemesliem, maijā atlūgumu iesniegusī VID ģenerāldirektore Pētersone arī atzīst, ka dzirdējusi kuluāros minēto – “ja būtu ko likt vietā, tad, visticamāk, jau uzreiz pavasarī [pēc valdības maiņas] būtu nomainīta Pētersone”. Līdzšinējā VID vadītāja secina: “Ja tādas diskusijas ir, tātad kāda daļa nav apmierināta ar to, ko es daru. Un es nerunāju tikai par politiķiem. Diemžēl zinām, ka politiskos lēmumus bieži vien ietekmē dažnedažādi uzņēmēji, cilvēki.”

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Avots: LETA

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


2
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Petersonei Cietumu!
Petersonei Cietumu!

UN cik pati izdarīja kamēr bija amatā?

Ierednis
Ierednis

Tas tā vienmēr ir bijis